122 yıldır yaşatılan bir Boğaziçi geleneği: Spor Kurulu

122 yıllık tarihi ile Türkiye’nin en köklü öğrenci topluluklarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi Spor Kurulu, yıllardır başarıyla sürdürülen ve ülkemizi dünyaya spor alanında tanıtma anlamında önemli bir işlevi de olan Sports Fest’i bu sene 38. kez düzenliyor. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde 23 farklı spor dalını ve 400’e yakın sporcuyu çatısı altında barındıran Spor Kurulu, hırs, rekabet ve skor odaklı başarının ötesinde sporun bir kardeşlik, dayanışma ve eğlence boyutu olduğunu vurgulayan yaklaşımıyla dikkat çekiyor.

Spor Kurulu’nun tarihi her ikisi de Robert Koleji’nde ortaya çıkan topluluklar olan Athletics Association ve Sportsmanship Brotherhood’a dayanıyor. Bu iki topluluğun birleşiminden ortaya çıkan Spor Kurulu, Boğaziçi Üniversitesi’nde faaliyet gösterilen tüm spor branşlarını destekleme amacının yanı sıra, branş takımları ile üniversite arasında bir köprü görevi de görüyor. Spor Kurulu Yönetim Kurulu Üyeleri Beril Hançer, Aykut Sezen ve Bahadır Yalın ile Spor Kurulu’nun işleyişini, bu yıl 38.si düzenlenecek olan ve bu yıl 10-13 Mayıs tarihleri arasında meşalesi 38. kez yanacak olan Boğaziçi Üniversitesi’nin en önemli sportif organizasyonu Sports Fest’i konuştuk.

Spor Kurulu, Boğaziçi Üniversitesi’nin en köklü öğrenci kuruluşlarından biri. Kurulun hafızası 1896’da Robert Koleji’nde kurulan bir topluluk olan Athletics Association’a kadar uzanıyor. “Organizasyon” kavramını öğrenci gruplarına tanıtan ve kolejler arası ilk atletizm festivali olarak gelenekselleşmiş Field Day’i hayata geçiren Athletics Association, kuruluşundan itibaren Robert Koleji’ndeki spor takımları ile kolej arasında bir köprü görevi görmüş bir topluluk. Spor Kurulu’nda yine bir Robert Koleji topluluğu olan Sportsmanship Brotherhood’un izlerini de fazlasıyla görmek mümkün. Katı bir hiyerarşik yapıya sahip olan Sportsmanship Brotherhood, düzenlediği dikkat çekici etkinliklerle kolej içerisinde tanınırlık kazanmayı başarmış bir öğrenci topluluğu.

Yıllarca, kâr amacı gütmeyen gönüllü organizasyonları adanmış bir şekilde sürdüren her iki spor oluşumundan Sportsmanship Brotherhood sporda grup içi kardeşlik ruhunu yaşatırken, Athletics Association ise Kolej içerisindeki amatör spor ruhunu korumayı başardı. Ve iki topluluğun birleşiminden ortaya Boğaziçi Üniversitesi Spor Kurulu çıktı.

Bugün, Boğaziçi Üniversitesi’nde 23 spor branşı doğrudan Spor Kurulu’nun çatısı altında yer alıyor. Amatör ruhunu halen koruyan Spor Kurulu, her yıl iki büyük çaplı amatör spor organizasyonu olan Field Day ve Sports Fest’i gerçekleştiriyor.

Spor Kurulu Yönetim Kurulu Üyeleri Beril Hançer, Aykut Sezen ve Bahadır Yalın’dan Spor Kurulu’nun işleyişini ve bu yıl 38.si düzenlenecek olan, spor alanında Türkiye’nin en önemli üniversite etkinliklerinin başında gelen Sports Fest’i dinledik.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Bahadır: Endüstri Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Spor Kurulu'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyorum. Birçok spor dalıyla uğraştım. Üniversiteye başladığımda kürek sporuyla, sonrasında atletizmle uğraştım ve son olarak Boğaziçi Üniversitesi koşu grubu BU Runners'da yer alıyorum. BU Runners ile her pazartesi Bebek'te koşuya çıkıyoruz. Yarı maraton veya maraton gibi uzun mesafe koşuları da yapıyorum.

Beril: Ben de Matematik 2. sınıf öğrencisiyim. Spor Kurulu’nda her birimizin ayrı birer branşı da var aynı zamanda. Ben voleybol oynuyorum.

Aykut: Kimya Mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Spor Kurulu'nda branşım futbol. Spor Kurulu'nda ben de diğer arkadaşlarım gibi 2 yıldır yönetim kurulu üyesiyim.

Yönetim kurulundaki herkesin bir branşı var mı?

Aykut: Evet, bizler okulda sporu temsil ediyoruz. O yüzden hepimiz sporun içinde olmalıyız. Ben futbol oynuyorum; ama board takımında da aktif olmaya çabalıyorum. Bu bir anlamda Bahadır'ın hem kürek hem atletizmle ilgilenmesi gibi. Ayrıca sadece kendi takımlarımızla ilgilenmiyoruz. Diğer diğer takımların da içindeyiz.

Beril: Branş sorumluluğumuz dışında sporcu camiasını tanıyoruz. Zira çoğu etkinliğimiz sporcu odaklı olarak gerçekleşiyor.

Spor Ödülleri başta olmak üzere birçok etkinliğiniz öğrenci organizasyonu olmanın ötesine geçen bir profesyonelliğe sahip. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

Beril: Usta-çırak ilişkisinden kaynaklı bu aslında. Spor Kurulu dönüşümle ilerliyor. Bir kişi istediği kadar yönetimde kalamıyor. İlk başta Alt Komite'de başlıyorsunuz. Eğer seçilirseniz yönetim kurulu üyeliği yapıyorsunuz. 2 yıl Kurul üyeliği, 2 yıl da başkanlık olmak üzere maksimum 4 yıl Spor Kurulu'nda görev alabiliyorsunuz. Her sene ekip sürekli değişiyor ve yenileniyor. Spor ödülleri ve diğer etkinliklerin bilgilerini, nasıl yapıldığını, nasıl planlandığını eskiler yenilere aktarıyor aslında. Etkinlikler için de etkinlik bazlı kurul içerisinde belirli komiteler ayrılıyor.

Aykut: Biz Yönetim Kurulu'nda 12 kişiyiz. YK, Başkan ve 11 Yönetim Kurulu Üyesinden oluşuyor. Hiyerarşik bir yapı var. Bir de 13 kişilik Alt Komitemiz olan çaylaklar var. Toplamda 25 kişilik bir ekipten bahsediyoruz.

Bahadır: Üniversitede sporcu sayısı 400 kişiye yaklaşıyor. Ama bu organizasyonları yapan kitle küçük bir kitle. Bu yüzden de fazla çaba gerektiriyor. Bizim dönem başında 25-30 civarında değişen Alt Komite üye sayımız gittikçe elenerek daha çekirdek bir kitleye dönüşüyor. Ve bu çekirdek ekiple Sports Fest'e hazırlanıyoruz. Hatta şu anda bu ekiple birlikte kamptayız.

Kamp nasıl geçiyor?

Aykut: Sports Fest'in artık son düzlüğüne giriyoruz. Büyük eksiklikler varsa onlar tamamlanıyor. Artık takımlar netleştiriliyor. Herhangi bir branşta eksiklik varsa tamamlanıyor.

Bahadır: Hepimizin görevli olduğu komiteler var. Şenlik alanını oluşturacak komite, sponsor komitesi, ulaşım-konaklama komitesi vb… O komiteler kamp döneminde yaptıkları toplantılarla neler yapacaklarını belirliyor. Ardından bu kararlar üyelere aktarılıyor ve üyeler de o işleri zamanında yapmaya çalışıyor. Kampın son günü her detayı tamamlamış olarak Sports Fest'e üç hafta önceden hazır bir şekilde gitmek için gerekli çabayı gösteriyoruz.

Son 3 senenin en dolu ve en renkli Sports Fest’i olacak

Geçen sene Sports Fest’in biraz sönük geçtiği gözlendi. Bu sene nasıl bir hazırlık yaptınız, nasıl bir program bekliyor bizleri?

Aykut: Bu sene Sports Fest 38. kez yapılacak. 37 yıldır gelenlerin listesini çıkardığımda toplam 31 ülkeden farklı üniversitelerden sporcu geldiğini gördüm. Sports Fest bu anlamda alanında öncü bir etkinlik olarak sadece ülkemizde değil dünya çapında da tanınan ve bilinen bir organizasyon.

Bahadır: 2015 yılında her anlamda çok üstün bir Sports Fest görmüştük. 2016-2017 yılları o yıla göre sönük kalmıştı. Ama bu sene son 3 senenin katılımcı anlamında en dolu, sponsor anlamında en desteklenmiş ve şenlik alanında da insanları en fazla dahil edebilen Sports Fest’i olacak. Biz bundan eminiz.

Aykut: Ben okulun bir öğrencisinin Sports Fest'te Güney Meydan'a eğlenmek için gelip eğlenemeden dönmeyeceğini garanti edebilirim. Kendine ait bir şey muhakkak bulur. Çok daha renkli bir Sports Fest olacak.

Kaç üniversite ve sporcu bekleniyor bu yıl?

Bahadır: 600'den fazla sporcuyla bu sene Sports Fest'i yapacağız.2015-2016-2017 yıllarında yaklaşık 500 bandında sporcuyla yapılıyordu festival. Önceki senelerde yabancı sayımız çok azalmıştı. Ama bu sene yabancı sporcu sayısı da 300 civarında olacak.

Beril: Aslında yeterli tesisimiz yok. Burada bir tane daha ekstra spor salonu olsa, çok daha fazla branşta burada müsabaka yapılabilir. Eskrimine kadar her branşta spor yapılabilir burada. Uçaksavar olmasa zaten ne yapabiliriz bilmiyoruz. Bunun yanı sıra da futsal sahası konusu var. Çünkü en fazla yabancı sporcu futsal oynamak için geliyor.  Bu sene futsal müsabakaları Kilyos Kampüs’te olacak.

Aykut: Geçen sene son iki güne kadar futsal sahamız yoktu. Yabancı futsal takımları da geliyordu. Biletlerini, yerlerini ayarlamışlardı. Sonrasında çözdük tabii. Ama son iki güne kadar bunun stresini yaşadık.

Bahadır: Üniversitenin dışında İstanbul'daki kaynaklar da bize yeterli gelmiyor. Bu turnuvaların yapılacağı spor merkezlerini bulmak çok zor. Bizi destekleyecek başka üniversitelerden insanlar bulmak da çok zor. Her yıl aynı Sports Fest'i yapmak yerine yenilikler de arıyoruz. Örneğin bu sene Flag Futbol takımı kuruldu. Amerikan futboluyla birlikte antrenman yapan bir ekip.

Bahadır: Ayrıca bu sene festivalin maskotu flamingo, yılın branşı da Flag futbolu zaten. Biz bu noktada yeni bir oluşumu desteklediğimizi ve bu işin arkasında olduğumuzu göstermek istedik. Bunun için de yapmak istediğimiz şeylerden biri flag futbol turnuvası düzenlemekti. Bu, üniversitemizde düzenlenecek ilk flag futbol turnuvası olacak. Bunun Sports Fest içinde olmasını çok istiyoruz. Bunun yanı sıra frizbi, badminton gibi branşları da Sports Fest'e daha fazla dahil etmeye çalışıyoruz. Daha yukarıdan baktığımızda hangi sporların revaçta olduğunu görebiliyoruz zaten. Biraz geri planda gözüken sporları da bu anlamda desteklemeye çalışıyoruz.

Bu tür kararları alırken, örneğin desteklenmesi gereken spor dalları konusunda, nasıl bir stratejiyle hareket ediyorsunuz?

Beril: Biz zaten spor camiasının içindeyiz. Kendi branşımız dışında da neler olup bittiğinden haberdarız. O camiadan insanları tanıyınca o insanların çevresiyle de tanışmış oluyoruz. "Böyle bir branş varmış, yeni çıkmış" gibi bilgilere hızlıca erişebiliyoruz.  Üniversiteler Federasyonu'yla sürekli iletişim halindeyiz. Onlar da sürekli olarak yeni branşlar çıkarıyorlar. Bunları da gördükçe biz de kendi kendimize "Sports Fest'e eklemeli miyiz?" diye düşünüyoruz. Sevdiğimiz ve ilgilendiğimiz bir konu olduğu için bu bir iş bilinciyle de yapılmıyor aslında, sevdiğimiz için araştırma halindeyiz zaten. Bu anlamda turnuva olarak dahil etmediğimiz ama animasyon gösterisi olarak dahil ettiğimiz sporlar da oluyor. Bunun dışında Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi "Ben de dahil olmak istiyorum," dediği noktada bu şekilde ekstra bazı federasyonların, firmaların getirdiği alternatif spor dalları etkili olabiliyor.

“Boğaziçilileri Sports Fest’e daha fazla dâhil etmek istiyoruz”

Boğaziçilileri Sports Fest’e daha fazla dâhil etmek için neler yapıyorsunuz?

Beril: Örneğin bu konuda bir sosyal medya stratejisi geliştirmeye çalışıyoruz.

Bahadır: Belli bir insan grubu var; Sports Fest’ten haberdar. Belli bir insan grubu var; gelip izliyor ama etkinliklere dahil olmuyor. Biz hepsini bir adım öteye taşımaya çalışıyoruz. Haberdar olmayanı haberdar etmeye, Güney Kampüs'ten geçenleri etkinliğe davet etmeye, etkinlikte olup animasyonlardan faydalanmayan insanları onlardan faydalanır hale getirmeye, günün sonunda da "Sports Fest bizim için çok güzel geçti" dedirtmeye çalışıyoruz.

Aykut: Ayrıca Spor Kurulu mezunlarımızı her etkinliğe davet ediyoruz.

Beril: Spor Kurulu’nun kuruluş tarihi 1896. Çok köklü bir kurul. 1896 yılında burası daha Robert Erkek Koleji'yken Amerikan ekolünden gelen bir rüzgar olarak burada bir oluşum kurmuşlar. O zamanki adı Sportsmenship Brotherhood olarak başlamış. Senelerce de devam etmişler. Ağabey-kardeş ilişkisi içerisinde ilerliyor o vakitler. Biz de hayatta olan Spor Kurulu mezunlarımız ile bu iletişimi yaşatmaya çalışıyoruz.

Söyleşi: Özgür Duygu Durgun - Sinan Cem Deveci / Kurumsal İletişim Ofisi