1977 mezunları 40 yıl sonra kampüste diploma heyecanı yaşadı

2012'de BÜVAK ve BÜMED'in katkıları ile başlayan, 2013 yılından bu yana Mezunlar Ofisi tarafından düzenlenen 40.Yıl Mezuniyet töreninde 1977 yılı mezunları öğrencilik yıllarına döndü; hocaları ve dönem arkadaşlarıyla buluştu. Mezunlar, hayatlarını şekillendiren Boğaziçi’nin öğrencilere aşıladığı değerleri ve anılarını paylaştılar.

Aralarında Canan Pak, Ercan Kumcu, Fatih Erdoğan, Hale Borak Boratav, Ayşegül Dinçkök, Metin Çorabatır ve Osman Ünsal gibi isimlerin yer aldığı 1977 mezunları için 26 Mayıs'ta Albert Long Hall’de düzenlenen törende açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nin itibarını her alanda başarılar sağlayan mezunlarına borçlu olduğunu vurguladı. Boğaziçi mezunlarının desteğini her zaman hissettiğini belirten Özkan şöyle konuştu:

“Göreve geldiğimden beri Çin’den İngiltere’ye dünyanın birçok farklı bölgesinde konferanslara katıldım. Boğaziçi Üniversitesi mezunları her toplantıda temsil edilen tek üniversiteydi ve bu toplantılarda “Bölgemizin en değerli ve itibarlı üniversitesinin rektörü” olarak takdim edildim. Bu itibarın mezunların başarısından kaynaklandığına inanıyorum.”

Törende konuşma yapan 1977 mezunlarının da hocası, Boğaziçi Üniversitesi’ne yıllarca emek vermiş olan Prof. Dr. Mustafa Dilber üniversitenin eski geleneklerinden bahsetti. “77 deyince aklıma, Robert Kolej zamanından bir gelenek geldi. Mezuniyete 77 gün kala öğrenciler bir gün boyunca istedikleri her şeyi yaparlardı. Bir rahatlama günüydü o ve öğretim üyeleri ve alt dönemler de katılırdı. O gelenek şu an yok ama bambaşka geleneklerle Boğaziçi Üniversitesi genç, enerjik, dinamik ve kalitesinden ödün vermeden dünyanın en seçkin üniversitelerinden öğretim üyeleriyle devam ediyor” diye konuştu.

Mezunlar adına konuşma yapan Turgut Ziyal ve Ayhan Sümerli ise Boğaziçi’nde geçirdikleri döneme dair anılarını paylaştılar. “40 yıl önce bu kampüste yaşadıklarımız tüm hayatımızı belirledi” diyen Ziyal “Bizim neslimiz iş hayatına atıldıktan sonra teknolojik anlamda çok hızlı bir değişime tanık oldu ve buna ayak uydurabilmemizin Boğaziçi Üniversitesi’nin bize kattığı açık görüşlülük olduğuna inanıyorum” diye konuştu. Nelson Mandela’dan yaptığı alıntıyla Ziyal “Ne kadar değiştiğinizi görmek için hiç değişmeyen bir yere dönmek gerekir” diyerek konuşmasını bitirdi. Konuşması boyunca duygusal anlar yaşayan Ayhan Sümerli ise “40 yılın çok hızlı geçtiğini söyleyemem ama okulumu, arkadaşlarımı ve hocalarımı çok iyi hatırlıyorum ve onları çok seviyorum” diyerek duygularını paylaştı.

Törene Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan’ın yanı sıra Prof. Dr. Metin Balcı, Prof. Dr. Mustafa Dilber, Prof. Dr. Yorgo Istefanopulos, Emeritus Prof. Dr. Öner Hortaçsu, Emeritus Prof.Dr. Oya Başak da katılarak 1977 mezunlarına diplomalarını takdim ettiler ve eski öğrencileriyle buluştular. Güven Alpay, mezunlara ‘’Boğaziçi kültürünün tanımında hem duygusal olgunluk hem de düşünsel olgunluk vardır. 77 mezunları bu iki olgunluğu da taşırlar’’ diyerek seslenirken; Oya Başak ise kendisinden ‘’Humanities’’ dersi alan mezunları ‘’Bu üniversitenin ana vasfını bilingual (iki dillilik) ve bicultural humanities oluşturur. Biz Robert Kolej’den üniversiteye geçişi yaşadık. Her iki kurumda da bu vasıflar bizim, öğrencilerimizin dünya görüşlerini, dünyaya bakışlarını oluşturdu’’ sözleriyle selamladı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Temel Bilimler ve Ön Lisans mezunlarının diploma aldığı tören, mezunların keplerini havaya atmalarıyla son buldu.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 29 Mayıs 2017