‘’50 Soruda Yapay Zekâ’’ ve ‘’Astronomi’’ okurlarla buluştu

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Cem Say’ın ‘’50 Soruda Yapay Zekâ’’ ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü, Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın ‘’Astronomi’’ adlı kitapları kısa süre önce okurlarla buluştu.

Prof. Dr. Cem Say’ın ‘’50 Soruda Yapay Zekâ’’ kitabı kısa süre önce Bilim ve Gelecek Yayınları tarafından yayımlandı. 1992'den bu yana Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Cem Say, nitel benzetim adındaki bir yapay zekâ yönteminin sınırları ve bilgisayarla Türkçe anlama üzerine çalışmalarıyla tanınıyor. Son zamanlardaki araştırma konuları yapay zekânın doğal kısıtları, kuantum hesaplama ve kuramsal bilgisayar bilimi olan Cem Say bu kitapta yapay zekâ kavramını her yönüyle ve herkesin ilgisini çekebilecek biçimde anlatıyor. Yapay zekâ sistemlerinin dayandığı matematiksel altyapıyı, gelişim serüvenini, insan beyni dediğimiz doğal bilgisayarın çalışması hakkında verdiği ipuçlarını, güncel uygulamalarının nasıl çalıştığını ve nerelerde tıkandığını, yarattığı felsefi tartışmaları, bilinç ve özgür iradeyle ilgisini ve insanlığa olumlu/olumsuz etkilerini keyifli bir dille işliyor. Yazarın yüzyıllar öncesinden başlayıp son teknolojik gelişmelere varan bir çerçeve kurarken yanıtını aradığı kimi sorular şöyle: İnsanların yapıp makinelerin yapamayacağı şeyler var mı? Düşünen bir makine yapılabilir mi? Sadece sıfır ve 1 her şeye yeter mi? Gödel neden öldü? Turing kimdir? Doğanın, yaşamın, insanların programlama dili nedir? Hesaplama karmaşıklığı nedir? AlphaGo dünya go şampiyonunu nasıl yendi? Turing testi nedir? Bilgisayar insan dillerini nasıl anlar? Derin öğrenme nedir? Robotlar buluş, sanat, avukatlık, askerlik, doktorluk vs. yapabilir mi? Âşık olabilir mi? Bilgisayarlar bizi bizden iyi tanıyabilir mi? Yapay zekâ dünyayı ele geçirip hepimizi yok edecek mi?

Prof. Dr. Levent Kurnaz’dan ‘’Astronomi’’ kitabı

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü olan iklim ve doğa bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın ‘’Astronomi’’ başlıklı kitabının ilk cildi ise Aba Yayınevi tarafından okurlara sunuldu.

1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerini bitiren. 1994 yılında Pittsburgh Üniversitesi Fizik Bölümü’nde doktora çalışmalarını tamamlayan ve halen Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Levent Kurnaz ise bu kitapta insanlık tarihinin başından bu yana dünyada en çok ilgilenilen konuların başında gelen Astronomi’nin antik çağlardan bugüne gelişimini aktarıyor. Günümüzde kalabalık şehirlerden bile gökyüzünü gözlemenin mümkün olduğunu vurgulayan kitapta okurlar Dünya’nın yapısından başlayarak diğer gezegenleri ve uydularını tanıyor; Güneş Sistemi’nin nasıl oluştuğunu öğreniyorlar. Kitap, fen alanından olmayan okurları da kapsayacak biçimde hazırlanmış olmasıyla dikkat çekiyor. Halen Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü olan iklim ve doğa bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstatistiksel Fizik ve İklim Değişikliği konularında çalışmalarını sürdürüyor.