ABD’den Avustralya’ya; Japonya’dan Avrupa’ya misafir öğrencilerle çok kültürlü kampüs hayatı

Her yıl daha fazla sayıda uluslararası öğrenciyi kabul eden Boğaziçi Üniversitesi, 2015 İlkbahar döneminde 300 değişim öğrencisine kapılarını açıyor.
Fotoğraflar: Ali Özlüer

Avrupa, Amerika, Avustralya ve Uzak Doğu'daki birçok üniversite ile geliştirilmiş olan değişim programları Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine, eğitimlerinin bir dönemini yurtdışında geliştirme olanağı sağlamakta olduğu gibi bu ülkelerden uluslararası öğrencilere de eğitimlerinin bir dönemini Boğaziçi Üniversitesi’nde geçirmelerine imkân tanıyor.

Exchange/Erasmus programı çerçevesinde 2015 İlkbahar Dönemi için 300 uluslararası öğrenciyi kabul eden Boğaziçi Üniversitesi Amerika, Almanya, Hollanda, Fransa, Avustralya, Japonya gibi farklı ülkelerden öğrencileri misafir ediyor.

Her yıl daha fazla sayıda uluslararası öğrencinin Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih etme nedenlerinin başında, uygulanmakta olan eğitim sisteminin kendi ülkelerindeki sisteme çok benzer olması ve eğitimin İngilizce olarak yapılması geliyor.

30 Ocak 2015 tarihinde Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından düzenlenen tanıtım toplantısına katılan öğrenciler, Akademik İşler Koordinatörü Prof. Dr. Taner Bilgiç ve Uluslararası İlişkiler Ofisi yetkilileri tarafından kapsamlı şekilde bilgilendirildi.

2015 İlkbahar dönemini Boğaziçi Üniversitesi’nde geçirecek olan değişim programı öğrencileri arasında yer alan Katelyn, Kim ve Vikiana üniversiteye ve İstanbul’a dair izlenimlerini, beklentilerini anlattılar:

Katelyn Scheetz (ABD)

Pensilvanya’dan geliyorum. Boğaziçi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü’nde ikinci dönemi geçireceğim. Ayrıca Çevre Bilimleri’ne ilgi alanlarım arasında yer alıyor. Batı Avrupa’da çok seyahat ettim. Bir yıl Sicilya’da okudum. Türkiye’ye ilk defa geliyorum. İstanbul’dan çok etkilendim. İnanılmaz büyük ve aynı zamanda güzel bir kent. Boğaziçi Üniversitesi’ni ve İstanbul’u özellikle tercih ettim. ABD’de tanıdığım bir profesör (Ali Demirtaş) bana Boğaziçi Üniversitesi’nin Türkiye’nin en iyi üniversitesi olduğunu anlattı ve mutlaka tercih etmemi önerdi. Şimdi buradayım ve tercihimden ötürü mutluyum.

Kim Deen (Hollanda)

Hollanda’da Political History dalında üniversite 3. sınıfa devam ediyorum. Boğaziçi Üniversitesi’nde Political Science alanında çalışmalarıma devam edeceğim. İstanbul’a ilk defa geçen sene geldim, birkaç hafta süreyle Taksim’deki Hollanda Enstitüsü’nde çalıştım.  Geçen seneki deneyimim esnasında İstanbul’u çok sevdim ve daha uzun süre kalmaya karar verdim. Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan bir arkadaşım ise bana üniversite hakkında ilk bilgileri verdi, burada mükemmel bir üniversite ortamı olduğundan bahsetti ve beni Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih etmeye, aslına bakarsanız ikna etti. Şu anda Türkçe konusunda biraz sıkıntı çekiyorum ama bunun dışında buradaki hayatımdan çok memnunum. Karşılaştığım herkes çok nazik.

Vikiana Braja (Yunanistan)

Boğaziçi Üniversitesi ilk tercihimdi. Buraya gelmeden önce Yunanistan’da pek çok üniversite hocasıyla ve akademisyenle görüştüm ve hepsi bana eğer İstanbul’a gideceksem mutlaka Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih etmem gerektiğini ifade etti. Ayrıca İstanbul’da her zaman keşfedecek bir şeyler buluyorsunuz. İnsanlar nazik ve yardımsever. Burada kendi ülkemden çok farklı bir eğitim sistemi ile karşılaşacağımı düşünüyorum. Buradaki şartları kendi ülkemdeki koşullarla karşılaştırmak açısından da önemli bir avantaja sahip olduğunu düşünüyorum. Yunanistan’da şu anda üniversite sisteminde bazı değişiklikler olması bekleniyor. Bu yüzden buradaki deneyim benim için kesinlikle önemli bir deneyim olacak. Burada Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları üzerine çalışacağım.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi