''Açık Ders''ler ''Bilimden Yaşama Yaşamdan Bilime'' seminerleri ile sürüyor

Boğaziçi Üniversitesi’nin BU + Etkinlikleri kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin katkılarıyla, bilimsel konulara ilgi duyan herkes için başlattığı “Açık Dersler” 2017 Bahar döneminde Beşiktaş Belediyesi işbirliği ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) desteğiyle gerçekleşecek yeni seminerlerle devam ediyor.

“Açık Ders” seminer dizisinin dördüncü dönemi 12 Nisan Çarşamba günü Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bora Garipcan’ın vereceği “Biyomalzemeler Hayatımızı Nasıl Değiştiriyorlar?'' konulu seminer ile başlayacak. Seminer Akatlar Kültür Merkezi’nde saat 19:00’da gerçekleşecek ve ücretsiz olacak. Garipcan seminerde, vücudun işleyişine yardımcı olmak üzere üretilen biyomalzemeleri anlatırken, eski çağlara uzanan biyomalzemelerin, tarihi, çeşitleri, kullanım alanları ve gelecekte bizi nasıl biyomalzemeler beklediği sorunun cevapları hakkında bilgi verecek.

Açık Dersler 26 Nisan 2017 Çarşamba günü Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Rana Sanyal’ın vereceği Kanserle Mücadelede Elimizde Neler Var?semineri ile sürecek. Sanyal, seminerinde; Bir ilacın keşfinden eczanede rafa konuncaya kadar başından geçenler, son iki yılda kemoterapi ilaçlarındaki yenilikler, ilaçlardaki problemler, kansere karşı hiç yol kat ediliyor mu? Yeni ilaç yapabilir miyiz, neden şimdiye kadar yap(a)madık? Biz neler yapıyoruz?” sorularına cevaplar içeren deneyimleri paylaşacak.  

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neş’e Bilgin ise 8 Mayıs Pazartesi günüŞu Mikrobun Ettiklerikonulu bir sunum yapacak. Bilgin sunumunda;Tek hücreli ve gözle görünemeyen bu küçük canlılar gezegenimizdeki yaşam için neden çok önemli? Vücudumuzda bütün hücrelerimizin toplamından çok daha fazla sayıda mikrop bulunduğunu biliyor musunuz? Bu mikropların sağlığımız üzerindeki olumlu veya olumsuz etkileri neler? Antibiyotiklerle iyileşiyoruz derken hasta mı oluyoruz? Mikroplarla zayıflamak mümkün mü? Biyoteknoloji mikroplardan nasıl fabrikalar yaratır? Ucuz iş gücü: Çevre gönüllüsü olan mikroplar” konu başlıklarını işleyecek.

Boğaziçi Üniversitesi ile Beşiktaş Belediyesi işbirliğinde gerçekleşecek Açık Dersler, 17 Mayıs Çarşamba günü Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Berat Haznedaroğlu’nun ‘’Gıda-Çevre-Enerji bağlantısında yosunlar ve günlük hayatımızdaki rolleri’’ başlıklı semineri ile son bulacak. Haznedaroğlu seminerinde, Maya ve Aztek’lerin besin olarak tükettiği, modern çağın ise yeni süper gıdası olarak değerlendirilen yosunlar dünyasında genel bir girizgah yapacak, yosunların biyoyakıt, gıda, ilaç ve günlük yaşamımızdaki diğer kullanım alanları üstünde duracak.

Geçtiğimiz Bahar ve Güz dönemlerinde Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle, 2017 Kış döneminde de Sarıyer Belediyesi ile sürdürülen Açık Ders seminerlerinin Beşiktaş Belediyesi ile sürecek 2017 Bahar Dönemi, Akatlar Kültür Merkezi’nde saat 19:00’da ücretsiz olarak izlenebilecek.

 ‘’Açık Ders’’ler 2016’da başladı

BU + Etkinlikleri kapsamında, Beşiktaş Belediyesi’nin desteğiyle ilk kez 2016 Bahar döneminde, Prof. Dr. Cem Say’ın ’İnsan ve Makine Beyinlerinin Sınırları’’ başlıklı semineri ile başlayan ‘’Açık Ders’’ seminerlerinin ilk dizisi kapsamında Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Elif A. Duman’ın ‘’Stresin Sinir Sisteminin Üzerindeki Etkileri’’, Mine Nakipoğlu’nun “Dil, Beyin ve Evrim”, İnci Ayhan’ın “Zaman Algısı” başlıklı dersleri yer aldı.

‘’Açık Ders’’ dizisinin 2016 Kış Programı ise  BÜYEM’in katkıları ve Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirildi. Bu dizide  “İklim Değişikliğinin Dünya ve Türkiye’ye Etkileri” (Prof. Dr. Levent Kurnaz), ‘’Belirsizliğin Modellenmesi, Öngörülebilirlik ve Kaos’’ (Prof. Dr. Yağmur Denizhan), ‘’CERN’de Neler Oluyor?’’ (Prof. Dr. Erhan Gülmez) ve ‘’Sistem yaklaşımı': Nedir, neye yarar, nasıl uygulanır?’’ (Prof. Dr. Yaman Barlas) başlıklı seminerler gerçekleştirildi.

‘Açık Ders’ler üçüncü döneminde bu kez Sarıyer Belediyesi işbirliğiyle bilim meraklıları ile buluştu.17 Ocak – 28 Mart 2017 tarihleri arasında, BÜYEM’in katkılarıyla,Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ders programında rof. Dr. Cem Say’ın ‘’İnsan ve Makine Beyinlerinin Sınırları’’ başlıklı semineri, Mine Nakipoğlu’nun “Dil, Beyin ve Evrim” başlıklı semineri, İnci Ayhan’ın vereceği “Zaman Algısı” semineri ve Elif A. Duman’ın ‘’Stresin Sinir Sisteminin Üzerindeki Etkileri’’ başlıklı semineri gerçekleştirildi.