‘Açık Ders’ler Sarıyer’de devam ediyor: “CERN’de Neler Oluyor?”

BU+ Etkinlikleri kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi ve Sarıyer Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Açık Ders”lerin 2017-2018 dönemindeki ilk konuğu Prof. Dr. Erhan Gülmez oldu. Gülmez, Boğaziçi Üniversitesi ve Beşiktaş Belediyesi işbirliği ile geçen sene de verdiği “CERN’de Neler Oluyor?” başlıklı ‘Açık Ders’iyle bu kez Sarıyer’de izleyicilerle buluştu.

BU+ Etkinlikleri kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi ve Sarıyer Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Açık Ders”lerde 2017-2018 döneminin ilk dersi 9 Kasım 2017 Perşembe günü Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nin (BÜYEM) katkılarıyla gerçekleşen ve Boğaziçi Üniversitesi ile Sarıyer Belediyesi arasındaki işbirliğiyle geçtiğimiz akademik yılda da düzenlenen “Açık Ders”lerin bu yılki ilk konuğu Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Gülmez oldu. Deneysel yüksek enerji fiziği alanında çalışmalarını sürdüren ve CERN’de aktif olarak görev yapan Prof. Dr. Erhan Gülmez, geçen sene Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle verdiği “CERN’de Neler Oluyor?” başlıklı konferansıyla bu kez Sarıyer’de izleyicilerle buluştu.

Katılımın yoğun olduğu konferansta Prof. Dr. Erhan Gülmez, CERN’de yapılmakta olan çalışmaların ne anlama geldiğini ve Türk kurumların bu çalışmalara katılımının ne aşamada olduğunu aktardı. Madde yapısındaki temel parçacıklar ve temel kuvvetlerin kısa anlatımından sonra Higgs bozonu’nun keşfedilmesinin öneminden bahseden Gülmez, “Higgs alanına karşılık gelen bir Higgs bozonu olması gerektiğini 50 yıldır biliyorduk ve Higgs bozonunu 50 yıldır arıyorduk. Bu uğurda milyarlarca dolar harcadık ve nihayet bulduk.” ifadelerini kullandı. “Dedektörde kaydedilen izler arasında Higgs bozonunun izini aramak bir futbol stadyumu dolusu saman çöpü arasında bir tane toplu iğne aramaktan farksızdı,” diyen Gülmez; yine de halen daha karanlık madde, karanlık enerji, süpersimetri, madde oluşumu, anti-maddenin neden ortadan kaybolduğu, başka boyut ve zamanların varlığı gibi sorunların fizikçilerin dünyasını meşgul ettiğini ve meşgul etmeye de devam edeceğini belirtti.

CERN’de yapılan deneylerin dinleyicilerce kavranabilmesi amacıyla “Evrenin Tarihi” sunusu kapsamında Büyük Patlama’dan da kısaca söz eden Gülmez, CERN’deki hızlandırıcı ve çarpıştırıcıların çalışma prensiplerinden söz etmesinin ardından Türkiye’de CERN adına yapılan çalışmaları anlattı. Türkiye’nin CERN’e asosiye üye olduğunu belirten Gülmez, Türk bilim insanlarının CERN’de bulunan iki detektörden biri olan CMS’in yapımındaki katkılarını açıkladı. Konferans, Gülmez’in CERN’de gelecekte yapılması planlanan çalışmaları ve Türkiye’nin bu çalışmaların neresinde olacağını aktarmasıyla sona erdi.

 

Boğaziçi Üniversitesi ve Sarıyer Belediyesi işbirliği ile düzenlenecek diğer ‘Açık Ders’ler ve tarihleri ise şöyle:

Prof. Dr. Yaman Barlas – “Sistem Yaklaşımı Nedir, Neye Yarar, Nasıl Uygulanır?”, 22 Kasım 2017

Prof. Dr. Levent Kurnaz – “İklim Değişikliğinin Dünyaya ve Türkiye’ye Etkileri”, 7 Aralık 2017

Prof. Dr. Yağmur Denizhan – “Belirsizlik ve Kaos”, 20 Aralık 2017


Haber: Sinan Cem Deveci / Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan