Anlaşabilir, yorumlanabilir, açık kaynaklarla… Herkes için ekonomi!

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Yahya M. Madra ve Boğaziçili öğrencilerden oluşan ekibinin oluşturduğu www.bildiginekonomi.net internet sitesi, ekonomi alanının dışında olup da konuya dair kavramları anlamak isteyenler için bir başvuru kaynağı niteliğinde. İlk adımları 2014 yılında atılan sitede iktisat ve ekonomi politiğin temel meseleleri üzerine herkesin anlayabileceği düzeyde yazılar bulunuyor.

Cari işlem, bütçe dengesi, GSYH, Gini Katsayısı… Haber bültenlerinde, gazetelerin ekonomi sayfalarında, ekonomi yorumcularının dilinde dolaşan bu sözcükler hakkında ne biliyoruz?

Hayatımızı doğrudan etkileyen, karar süreçlerimizi doğrudan belirleyen bir disiplin olarak ekonomi hakkında bildiklerimiz ne kadar yeterli ve bu bilgilerin ne kadarını gündelik hayata aktarabiliyoruz?

bildiginekonomi.net, ekonomiyi ‘’öğrenmek’’ isteyenler için kurulmuş bir site. ‘’Her ne kadar iktisadın sadece alanın öğrencileri tarafından anlaşılması mümkün olan bir dile sahip olduğu düşünülse de, bu böyle olmak zorunda değil'' diyerek Türkiye'nin ekonomi politiği ile ilgili iktisadi bilgi ve kavramları herkesin erişimine açmak hedefiyle yola çıkan Boğaziçili ekipte üniversitede iktisadi düşünce tarihi ve ekonomi politik dersleri veren Dr. Yahya M. Madra'nın yanısıra yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde tamamlamasının ardından doktora çalışmalarına Clark Üniversitesi'nde devam eden Kaner Atakan Türker ve lisans öğrencisi Kadircan Çakmak yer alıyor.

Sitede yer verilen yazılarda mümkün oldukça açık erişimli veriler kullanılıyor, böylece bildiginekonomi.net'in zamanla açık erişimli verilere sistematik biçimde ulaşılabilen bir portal olması amaçlanıyor. Yer verilen yazılarda kullanılan dil oldukça basit tutuluyor, anlatı herkesçe anlaşabilir düzeyde tablo ve istatistiklerle destekleniyor. Bu sayede ''Karşılaştırmalı Bakış Açısıyla Gençlik ve Kadın İşsizlik Oranları'', ''Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (2002-2014)'', ''Gini Katsayısı ve Gelir Dağılımı'', ''Tasarruflar ve Yatırımlar'' gibi başlıklarla verilen içerikler aracılığıyla sadece konuyla ilgilenenlerin değil, kendi araştırmalarında veya derslerinde kullanmak amacıyla Türkiye’nin ekonomi politiği bilgisine ulaşmak isteyen ve iktisat-dışı disiplinlerden gelen araştırmacı ve bilim insanlarına da ulaşmak hedefleniyor.

bildiginekonomi.net'te yazıların üç ayrı kategori altında takipçilere ulaştırılması öngörülmüş: veriler, anlatılar ve söyleşiler. Bu sayede sitenin salt bilgi veren ansiklopedi benzeri bir mecra olmanın ötesinde uzun vadede hem Türkiye’nin ekonomi politiği hem de iktisadın temel kavramları ile ilgili eleştirel bilgi üretebilen etkileşimli bir platform olması arzulanıyor.

Site, iktisadi meselelere açıklık getirmenin yanı sıra Türkiye’den görsel sanatçıların ürettiği eleştirel imgeler için bir bağlam olma amacı taşıyor. Aynı zamanda sitede yayınlanan yazılara hem Türkçe hem de İngilizce dil seçenekleriyle ulaşmak mümkün.


Bildiginekonomi.net sitesine katkı sunanlar:

Yahya M. Madra Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisadi düşünce tarihi ve ekonomi politik dersleri veriyor.

Kaner Atakan Türker Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2014 Güz döneminden beri Clark Üniversitesi, Coğrafya Bölümünde doktora çalışmalarını yürütüyor.

Kadircan Çakmak Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde lisans eğitimine devam ediyor.

Elis Yurtsever tasarımcı olarak katkı sunuyor.

Nalan Yırtmaç, ürettiği görsellerle siteye katkıda bulunuyor


Daha detaylı bilgi için :

http://bildiginekonomi.net/