Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali dört yaşında!

“Bireysellik, Mahremiyet ve Bağımsızlık” sloganıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali, dopdolu ve rengârenk içeriğiyle Boğaziçi Üniversitesi’nde başladı. Birbirinden renkli farkındalık ve erişilebilirlik standlarının yer aldığı ve 14 Ekim'de sona erecek olan festivalde, seminer ve söyleşiler gerçekleştirilecek, sürpriz uygulamalar ziyaretçilere tanıtılacak.

Boğaziçi Üniversitesi’nin engelleri kaldırmak adına bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali başladı. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde bulunan Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM), Engelsiz Erişim Derneği’nin iş birliği ile ve birçok gönüllü kurumun desteğiyle hayata geçirilecek olan festival iki gün boyunca Güney Kampüs’te ziyaretçilerini bekliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın açılışına katıldığı festivalde geçmiş senelerde olduğu gibi misafir standlarının yanında, Tarihe Dokunmak, Eşpedal ve Erişilebilir Haritalar gibi farklı çalışmalar da yer alıyor.

İhtiyaca göre hazırlanan standlar

Bu sene sürprizlerle dolu olacak festival standları daha erişilebilir, eğlenceli, çeşitli ve farklı ihtiyaçlara cevap vermek üzere hazırlandı. Bilişim ve Ürün Tanıtımı, Oyun ve Hobi Standı, Evde Tamir İşleri Standı gibi farklı alanlarda yapılan çalışmalar festival konuklarına tanıtılacak.

Yemek standı ile festivali ziyaret eden misafirler, görme engellilerin yaptığı nefis yemeklerden tadabilecek, yemek pişirmenin sırlarını ve pratik yollarını yine bizzat görme engelli aşçılardan öğrenebilecek.

Engelsiz Parkur Standı ile küçük bir İstanbul sokağı simülasyonu sunarak, görme engellilerin seyahatlerinde karşılaştığı erişilebilir olmayan yol hikayeleri sergilenecek ve çözüm yolları aranacak. Müzik Standıyla, gün boyunca kulaklarınızın pasını silip nefis tatlar bırakacak, yetenekli katılımcılar keyifli müzikal deneyimlerini sergileyecek.

Evde Tamir İşleri Standı, görme engelli bireylerin bağımsız yaşam becerilerini arttırmayı amaçlayacak, standı ziyaret eden misafirler basit tamirat işleriyle ilgili bazı ipuçları alacak.

LCW Sense Standı, Yeni geliştirilen ve elbiselerdeki barkodları okuyarak kıyafet bilgilerini öğrenilmesini sağlayan LCW Sense uygulaması tanıtımı yer alacak.

Kabartma Haritalar standında Soma Dağdelen Anadolu Lisesi öğrencilerinin yapmış oldukları kabartmalı haritalar sergilenecek.

Rehberli Köpek derneğinin standında ise görme engelli bireylere günlük yaşamlarında destek olan köpekler tanıtılacak, deneyimlerpaylaşılacak.

Festivalde, ayrıca Sesimiz Kitap Standı ile kitap kurdu görme engelli okuyucuların kitapları başka okuyuculara seslendirdiği Sesimiz Kitap projesini yakından tanıyacak, standı ziyaret eden konuklara, festival alanında canlı canlı kitap seslendirebilecekleri keyifli bir ortam sunulacak.

Fotoğraflar: Talat Karataş / Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 13 Ekim 2017