Blok zincirin geleceği Boğaziçi'nde tartışıldı

Özellikle son yıllarda hayatımızda oldukça büyük yer edinen kripto paralar yepyeni bir teknolojiyi, blok zincirini de peşinde getirdi. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, BtcTurk sponsorluğunda her ay düzenlenecek olan, blok zincirini ve geleceğini konunun uzmanlarıyla tartışmayı sağlayan Blockchain Talks etkinliğinin ilk ayağı 25 Ekim’de Albert Long Hall’da gerçekleşti.

TÜBİTAK Bilgem Blockchain Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Mehmet Sabır Kiraz’ın davetli konuşmacı; Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. M. Asım Karaömerlioğlu ve Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker’in de konuşmacı ve moderatör olarak katıldığı Blockchain Talks paneli 25 Ekim’de yer aldı. Panele BtcTurk CEO’su ve partneri Özgür Güneri açılış konuşması ile katıldı.

Düzenli olarak her ay gerçekleşecek olan etkinliklerin ilkinin ana odağı “blok zincirinin geleceği” idi. Blockchain Araştırma Laboratuvarı'nın direktörlüğünü yürüten Mehmet Sabır Kiraz, Blockchain Talks’un ilk konuşmacısı oldu.

Blok zinciri teknolojisinin en başta bitcoin ile çıktığını, ancak şu an daha geniş alanlara yayıldığını ifade eden Kiraz, e-cash yani elektronik nakit sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte bu teknolojinin hayatımızda çok daha büyük bir yer kaplayacağını belirtti. Kiraz, 2017 yılının ortalarından beri gördüğü ilgi gittikçe artan blok zincirini araştırmak için araştırma laboratuvarlarının Türkiye’nin her yerinde kurulmaya başlandığını söyledi. “Bu sistem 10 yıldır problemsiz, güvenle çalışan bir sistem. İnsanların blok zincirini kullanmaktan korkmaları için hiçbir sebep yok” diyen Kiraz, kripto paraların değerini bireyler veya kurumların değil, toplulukların belirlediğinin de altını çizdi.

Türkiye’nin blok zinciri teknolojisi konusunda altyapı eksikliğinin olduğunu ifade eden Kiraz, “Teknolojik olarak yeterli olmayabiliriz ama bu konuya ilgili ve hevesli çok fazla insan var. Bu da gelecek için çok önemli ve faydalı” dedi.
“Kripto paralar söz konusu olduğunda önemli olan tek şey o paranın fiyatı veya getirisi değil; hızlı ve ucuza transfer edilebilmesi, hata payı, piyasadaki dağınıklığı ve arkasındaki teknolojinin kalitesi de önemlidir” diye açıklayan Kiraz, Türkiye’de kripto paralara genelde erkeklerin ve gençlerin, bununla birlikte de yenilikçi ve girişimci insanların ilgi gösterdiğini belirtti.
Hem blok zincirinin hem de kripto paraların geleceğimizde önemli yer tutacağını kaydeden Kiraz, bu konuda çalışma yapılması için insanların teşvik edilmesi gerektiğini de söyledi.

Blockchain Talks etkinlikleri her ay Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenmeye devam edecek.