Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Vedat Yerlici’yi özlemle uğurladı

Kısa süre önce kaybettiğimiz Robert Kolej Mühendislik Okulu’nun ilk Türk dekanı ve Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin kurucu dekanı Prof. Dr. Vedat Yerlici anısına 26 Temmuz tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda anma töreni düzenlendi. Yerlici’nin meslektaşları, ailesi ve eski öğrencilerinin de katıldığı törende Vedat Yerlici’nin Boğaziçi Üniversitesi’nin 1970’lerdeki dönüşüm sürecine kattıkları vurgulandı, hayatına dokunduğu dostlarından anılar aktarıldı.

Prof. Dr. Vedat Yerlici anısına düzenlenen anma töreninde ilk sözü Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan aldı. Yerlici’nin sadece ailesi ve sevdikleri için değil, Boğaziçi camiası için de çok değerli olduğunu belirten Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nin bugünkü akademik ilkeler ve evrensel değerler üzerine inşa edilmiş konumunda Yerlici’nin çok büyük emeği olduğunu şöyle vurguladı: “Vedat Hoca her zaman Boğaziçi ile doluydu. Her zaman Boğaziçi’nin içinde ve yanında oldu. Kurumu bugünkü değerleriyle bize emanet etti. Bize düşen bu bayrağı daha da ileri taşımak.” Vedat Yerlici’yi kaybetmenin acısının hala çok taze olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Mehmed Özkan, konuşmasını merhumun ailesine ve tüm Boğaziçi camiasına başsağlığı dilekleriyle sona erdirdi.

Mehmed Özkan’ın ardından söz alan Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Anlaş, Vedat Yerlici’nin öğrencisi olmasa da kendisiyle spor yaparken çok sohbet ettiğini paylaştı. Yerlici’nin Boğaziçi Üniversitesi’nin Robert Kolej’den dönüşümü sürecinde dekanlık yaptığına dikkat çekerek, Yerlici’nin her zaman kurumun elit haliyle kalması için uğraştığını belirtti: “Vedat Yerlici’nin elit bir kurumun elit haliyle kalabilmesi için çok değerli fikirleri vardı. Bu zaman zaman eleştirilse de hocamızın bu çabasına sahip çıkmalıyız, o böyle olmasına çok sevinirdi.”

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hilmi Luş ise Yerlici’nin hem öğrencilik yıllarında hem de sonrasında sporla yakından ilgilendiğine ve 12 yıllık dekanlık görevinde Boğaziçi Üniversitesi’ne yeni bölümlerle birlikte çok değerli akademisyenler kattığına dikkat çeken Hilmi Luş, Vedat Yerlici’nin onun için bir meslektaştan öte olduğunu ifade etti: “Vedat Yerlici benim sadece meslektaşım değildi, aynı zamanda ustam, sırdaşım, destekçim ve yol göstericim oldu. Kendisi çok iyi ve sevgi dolu bir insandı, onu çok özlüyorum, artık daha da özleyeceğim.”

“Vedat, tam bir Boğaziçi aşığıydı”

Prof. Dr. Vedat Yerlici’nin eşi Günal Güven Yerlici, Vedat Yerlici’nin tam bir Boğaziçi aşığı olduğunu ve kurumun değerlerini kaybetmeden büyümesi için çok emek verdiğini dile getirdi: “Vedat büyümeye hiçbir zaman karşı değildi, onun için kurumun sahip olduğu değerler kümesi çok önemliydi.”  Yerlici, eşinin akademik kimliği yanında aile hayatında nasıl biri olduğunu da sevenleriyle paylaştı: “Vedat çok zevkli, çok yönlü, her şeyden zevk almasını bilen ve farklı zevklere de her zaman açık biriydi. Örneğin klasik müzik aşığıydı ama alaturka müziği de can kulağıyla dinlerdi. Çok açık sözlüydü, düşündüğünü her zaman dobraca söylerdi. Eleştirilmekten de hiç gocunmazdı, kendisine yöneltilen her eleştiriden bir ders çıkarırdı. Ona her konuda danışabilirdim, beni çok güzel motive ederdi ve hastalığından sonra dahi beni çok dikkatli bir şekilde dinlerdi. Vedat benim idolümdü, sevdiğim kişiydi, onu çok özleyeceğim.”

Törende Boğaziçi Üniversitesi’nin eski rektörlerinden Prof. Dr. Üstün Ergüder’in mesajı  paylaşıldı. Ergüder mesajında “Acı haberi çok üzülerek aldım. Vedat Yerlici üniversitemizin temel direklerinden biriydi. Robert Kolej’in üniversiteleşme sürecinde çok önemli görevler üstlendi. Her zaman görüşlerine başvurduğumuz bir abimizdi, bunun dışında kişisel olarak da benim için her zaman bir rol modeli oldu. Rektörlük yaptığım süreçte de kendisini her zaman yanımda görmek benim için bir güç kaynağı oldu. Camiamızın çok önemli bir üyesini kaybettik, hepimizin başı sağolsun’’ ifadeleriyle Vedat Hoca’yı uğurladı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin eski rektörlerinden ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Emeritus Öğretim Üyesi Sabih Tansal da Vedat Yerlici’nin hem kendisi hem de üniversite için çok değerli olduğunu ve kendisi için en önemli taraflarından birinin sporu sevmesi olduğunu belirtti. Yerlici’nin Boğaziçi Üniversitesi için daima en iyisini istediğinin altını çizen Tansal, kendi hayatındaki yerini de şu ifadelerle paylaştı: “ Vedat Hoca’nın benim hayatımda çok önemli bir yeri oldu. 1969 yılında ABD’den dönüp kendisini ziyarete geldiğimde beni hocalık yapmaya yönlendiren o oldu. Onunla görüşmemden sonra hayatım baştan başa değişti. Hatta bu yüzden kendisine zaman zaman ‘velinimetim’ diye hitap ederdim.”

“Her zaman adil davranırdı”

Vedat Yerlici’nin anma töreninde söz alan isimlerden biri de daha önce Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı görevlerini yürütmüş olan Prof. Dr. Yorgo İstefanopulos idi. İstefanopulos, Vedat Yerlici’nin öğrencisi olmamasına rağmen kendisinin hayatını değiştiren hocalardan biri olduğunu ifade etti. MIT’de doktorasını bitirdikten sonra hocası Prof. Dr. Şahap Yalçın’ın yönlendirmesiyle Vedat Yerlici ile tanıştığını ve Türkiye’ye döndüğünde kendisini çok sıcak karşıladığını paylaşan İstefanopulos, Vedat Yerlici’nin dekan olduğu dönemde her zaman adil davrandığını ve diğer mühendislik fakültelerine hiç haksızlık etmediğini dinleyenlerle paylaştı.

Vedat Yerlici’nin öğrencileri ve Boğaziçi Üniversitesi eski mezunları da törende duygularını paylaştılar. Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu Ekrem Ekinci, Yerlici'nin bilgeliği, empati yeteneği, iletişim becerileri ve güvenilirliği ile kendisine her zaman bir rol model olduğunu ifade etti: “Vedat Hoca, dekanlık yaparken de adeta ‘Dekan böyle olunur’ mesajı veriyordu. Kurumun bugünkü ender konumuna ulaşmasında katkıları çok büyüktü. Vedat Yerlici, Boğaziçi Üniversitesi ve ülkesi için gereğini yapmış olarak gönül rahatlığı içinde aramızdan ayrılıyor.” Vedat Yerlici’nin eski öğrencileri hocalarından öğrendiklerini 30 yıl sonra dahi hala hatırladıklarını ve kendisinin pratiğe yönelik eğitime önem verdiğini paylaştılar. Akademisyen kimliği yanında kişisel yaşamıyla da çok sayıda öğrencisine ilham kaynağı olmuş Vedat Yerlici, “Biz de keşke onun kadar güzel yaşamayı bilebilsek…” mesajlarıyla  Boğaziçi Üniversitesi’nden sonsuz yolculuğuna uğurlandı.

 

Haber: Gizem Seher / Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan