Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan, Moskova’da düzenlenen ‘’Rusya-Türkiye: Geleceğe Bakmak’’ konferansına katıldı

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov anısına Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü (MGIMO) ev sahipliğinde Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nde ‘’Rusya-Türkiye: Geleceğe Bakmak’ isimli uluslararası bir konferans düzenlendi. MGIMO ve Andrey Karlov Vakfı işbirliğiyle 20 Şubat’ta gerçekleştirilen konferans kapsamında, 2016 yılında silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Andrey Karlov anısına bir fotoğraf sergisi de açıldı.

Etkinliklere Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın yanı sıra, Türkiye’den konuşmacı olarak Türk-Rus Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Büyükelçi Ender Arat, Rusya uzmanı emekli Büyükelçi Halil Akıncı, Rus Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, DTİK Avrasya Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Rusya Federasyonu (RF) Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Uluslararası Andrey Karlov Vakfı Başkanı Marina Karlova’nın da bulunduğu çok sayıda akademisyen, iş adamı ve öğrenci katıldı.

‘’Rusya-Türkiye: Geleceğe Bakmak’’ başlıklı konferans öncesi Andrey Karlov fotoğraf sergisi açılışında  bir konuşma yapan Rektör Mehmed Özkan, Andrey Karlov'un ölümünün Rus halkı kadar Türk halkı için de büyük bir kayıp olduğunu belirtti.

Andrey Karlov Vakfı Mütevelli Heyeti üyeliği görevine seçilen Mehmed Özkan konuşmasında, "Başlıca görevi barış ve diplomasi olan değerli bir insanın bu şekilde katledilmesi kabul edilemez. Çok sayıda diplomatını şehit vermiş bir ülkenin vatandaşları olarak bu durum bizi daha da derinden üzüyor. Maalesef bu kaybı geri getiremeyiz. Ancak, bir diplomat olarak Andrey Karlov'un başına gelen bu hazin olay karşısında yapabileceğimiz en anlamlı şey,  Rusya ve Türkiye arasındaki bağları güçlendirmek için daha çok gayret göstermektir. Bizler bu konuda üzerimize düşeni yapacağız." ifadelerini kullandı.

Rusya Federasyonu (RF) Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Ender Arat ve Türk-Rus İş Adamları Birliği (RTIB) Başkanı Naki Karaaslan’ın katıldıkları konferansta konuşan Büyükelçi Hüseyin Diriöz ise Karlov'un, Türkiye ve Rusya ilişkilerini geliştirmek amacıyla özveriyle emek verdiğine işaret etti ve Rusya’nın Türkiye için daima özel bir ülke olduğunun altını çizdi.

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev de Türk ve Rus yönetimlerinin, zor durumları geride bırakacak siyasi irade ve gücü gösterdiklerini vurgulayarak, "Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerde ana faktör, halklarımız tarafından ülkelerimizin arasındaki ilişkilerin iyi olması için gösterilen taleptir" görüşünü dile getirdi.

Merhum büyükelçinin eşi ve Andrey Karlov Vakfı Başkanı Marina Karlova da konuşmasında eşinin hatırasına saygı göstermek amacıyla konferansa katılan herkesin sözlerinin kendisi için çok değerli olduğunu vurguladı. Serginin eşinin fotoğraflarından oluşan bir koleksiyon olduğunu belirten Karlova, "41 yıl beraber yaşadık ve bu hayatımın en mutlu zamanıydı" diye konuşurken, duyduğu derin hüznün tazeliği, aradan geçen bir yıla rağmen fark ediliyordu.

Tarih: 22 Şubat 2018