Boğaziçi Üniversitesi, THE Sosyal Bilimler alan sıralamasında kamuda Türkiye birincisi

Uluslararası akademi derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) 4 Ekim 2017 tarihinde yayınladığı sonuçlara göre, Boğaziçi Üniversitesi sosyal bilimler alanında Türkiye'de kamu üniversiteleri arasında birinci oldu. Aynı sıralamada Boğaziçi Üniversitesi dünya üniversiteleri arasında 251-301 bandında yer aldı.

Sekiz yıldan beri her yıl yayınlanan THE Dünya Üniversiteleri Sosyal Bilimler Sıralaması’nın (Times Higher Education World Rankings Social Science Subject) sonuçları 4 Ekim 2017 tarihinde açıklandı.

THE tarafından yapılan Sosyal Bilimler alan sıralamasına üniversitelerin İletişim ve Medya Çalışmaları, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji, ve Coğrafya bölümleri dahil edildi. İlk defa bu sene Eğitim, Hukuk ve Psikoloji alanları Sosyal Bilimler başlığı yerine, ayrı üç sıralama şeklinde değerlendirildi. Bu bölümlerin ve üniversitelerin öğretim, araştırma, araştırma etkileri, endüstri gelirleri çerçevesinde girişimcilikleri ve uluslararası görünürlükleri baz alınarak yapılan değerlendirmeye dünyanın önde gelen üniversiteleri dahil edildi.

Üniversiteler Eğitim (yüzde 32.4), Araştırma (yüzde 32.6), araştırma etkisini gösteren Atıflar (yüzde 25), Uluslararası Görünürlük (yüzde 7.5) ve Endüstriyel Girdiler-Inovasyon (yüzde 2.5) olmak üzere beş kategoride değerlendirildi.

Dünya genelinde 400 eğitim kurumunun değerlendirildiği THE Dünya Üniversiteleri Sosyal Bilimler Sıralaması’nın lideri Oxford Üniversitesi olurken Asya kıtasından üç üniversitenin (Singapur, Pekin ve Hong Kong üniversiteleri) bu yıl ilk defa önemli bir ilerleme kaydederek sıralamada ilk 30 içinde yer almaları dikkat çekti.