Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi girişimcilikte güçlerini birleştiriyor!

Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Girişimcilik Merkezi’nin yürüttüğü Dream BiGG projesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Zemin İstanbul programı arasında İstanbul’u girişimcilik ekosisteminin merkezi haline getirmek için ortaklık kuruldu.

Zemin İstanbul Projesi teknolojiye meraklı gençler yetiştirmeyi ve girişimcilere iş geliştirme imkanı sunmayı hedefliyor.  Boğaziçi Üniversitesi, proje ortaklarından biri olarak, “Fikrin Varsa Zemin Hazır” sloganıyla girişimciliğin ve yenilikçiliğin yeni adresi olması planlanan Zemin İstanbul’a girişimcilik alanındaki zengin deneyimi ve inovasyon birikimiyle destek veriyor.

Girişimcilerin Dream BiGG ve Zemin İstanbul programlarından faydalanabilmesi için yapılan ortaklık ile girişimciler Boğaziçi Üniversitesi ve Zemin İstanbul eğitmen ve mentor gruplarından birlikte faydalanacak. Zemin İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi kuluçka merkezlerinden, Zemin İstanbul prototip atölyesi ve Living Lab’den faydalanacak, süreçlerini başarı ile yürütenler Dream BiGG çerçevesinde TÜBİTAK tarafından 150.000 TL hibe ile şirketleşme desteği alacaklar.

Boğaziçi Üniversitesi iş ve yatırım ağlarının desteği ile büyüyecek girişimler İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve sanayi ile işbirlikleri ile güçlenip, Boğaziçi Üniversitesi’nin uluslararası girişimcilik programları ile dünyaya açılacaklar.

7 Ağustos 2018’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın katılımıyla düzenlenen ve 8 Ağustos’ta Zemin İstanbul Jürisi ile hızlı bir başlangıç yapılan işbirliği Eylül ayında Dream BiGG ve Zemin İstanbul ortak programlarıyla devam edecek. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi olarak Zemin İstanbul’un paydaşları arasında yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Zemin İstanbul’da Neler Var?

İstanbul Kalkınma Ajansı Güdümlü Proje Desteği kapsamında desteklenen Zemin İstanbul projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi.

İstanbul’un inovasyon alanında uluslararası rekabet gücünü arttırmak, bilgi toplumuna dönüşümü hızlandırmak, bilgi tabanlı ekonomiyi ve nitelikli istihdamı geliştirmek amacıylaŞehir/Kent Bilimi tematik alanında Çevre, Enerji Ulaşım ve Sosyal Inovasyon gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul’u bir teknoloji kenti yapmak hedefiyle yola çıkan Zemin İstanbul Projesi’nin Eylül ayında Şişhane Metro İstasyonu içindeki 1.100 metrekarelik bir alanda hayata geçirilmesi planlanıyor.

Üç ana merkezden ( Kuluçka Merkezi, Eğitim-Etkinlik Merkezi+ Animasyon Stüdyosu, Deneyim Merkezi ) oluşan Zemin İstanbul inovasyonun merkezinde insan olgusunu barındırıyor ve kullanıcılarına yeteneklerini gösterebilecekleri, modern bilişim ve iletişim teknolojileri çözümlerinden faydalanabilecekleri bir fırsat sunuyor.

KULUÇKA MERKEZİ
Her yaştan teknoloji tutkunlarına hitap edecek projenin Kuluçka Merkezi, girişimcilere eğitimlerin verileceği ve girişimcilerin sektörel ve akademik tecrübeye sahip mentor havuzundan yararlanabilecekleri bir merkez olacak. Merkezde aynı zamanda şehir bilimi konusunda fikir sahibi olanlar iş geliştirme olanağına sahip olacak. Deneyim Merkezi ise girişimcilerinin hizmet ya da ürünlerinin piyasaya sunulmadan önce vatandaşla buluşarak test edileceği bir merkez olarak planlandı. Zemin İstanbul Projesi sadece girişimcilere değil teknolojiye meraklı çocuk ve gençlere de kapılarını açacak. Kuluçka Merkezi’nde girişimciler; çeşitli eğitimler almanın yanı sıra, sektörel ve akademik tecrübeye sahip kişilerin oluşturduğu mentor havuzundan kendi ihtiyaçları doğrultusunda faydalanabilecek. İş fikirleri üzerinde çalışan katılımcılar, açık ve kapalı ofis alanını kullanabilecek. Girişimcilerin temel giderleri ve ofis gereksinimleri ücretsiz olarak karşılanacak. İsteyen girişimciler, ürettikleri prototiplerini test edebilmek, geri bildirim alabilmek için deneyim merkezi ile 3D yazıcı gibi gelişmiş modelleme ve tasarım ekipmanlarını kullanabilecek. Bu sürecin sonucunda, girişimcilerin “Şehir Bilimi (Urban Science)” alanına odaklanarak İstanbul için yenilikçi ürün ve hizmetler ortaya çıkartması amaçlanıyor.

DENEYİM MERKEZİ

Deneyim Merkezi, gelişen yaşam şartlarında karmaşık halde sunulan çok katmanlı çözümleri algılamak için bir metodoloji sunacak. Kullanıcı deneyimi; kullanıcı arayüzü tasarımı ve ergonomi alanlarının yanı sıra, birlikte ürün/hizmet tasarlamaya kadar uzanan bir süreci kapsıyor. Deneyimleme süreci sonunda İstanbul için üretilecek ürün ve hizmetlerin vatandaşla birlikte oluşturulması/tasarlanması amaçlanıyor.


EĞİTİM VE ETKİNLİK MERKEZİ

Eğitim Etkinlik Merkezi’nde 7-16 yaş arası çocuklar siber güvenlik, yapay zeka, robotik kodlama gibi alanlarda eğitim alabilecek. 7-10 Yaş Maker ile 10-16 Yaş İleri Maker programlarını içeren merkezde; Robotik, Kodlama, Arduino, Elektronik, Nesnelerin İnterneti, Siber Güvenlik, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Enerji Teknolojileri, Nano Teknoloji, Yapay Zeka, Üretim ve Tasarım, Programlama, Mobil Uygulama, Mekanik Tasarım, Makine Geliştirme, Dijital Üretim, Ahşap Teknolojileri, 3D Yazıcı Tasarım Günleri, Maker Günleri gibi yenilik ve teknoloji etkinlikleri yapılacak.

ANİMASYON STÜDYOSU
Animasyon Stüdyosu, çocukların yeni/farklı fikirlerini ve hayal dünyalarını gerçeğe dönüştürme şansı bulacakları tasarım ve programlamanın temel öğelerini barındıracak. 2-7 yaş arası çocuklar burada hayal dünyalarını gerçeğe dönüştürme şansı elde edecek ve yeni neslin tasarımcı, senarist, animasyoncu ya da programcıları burada yetişebilecek. Çocukların hayal gücünü dijital teknolojiyle birleştiren animasyon stüdyosu; yeni neslin senarist, animasyoncu, tasarımcı, programcı ve yönetmenlerini yetiştirmeyi, potansiyeli olan her çocuğu cesaretlendirmeyi hedefliyor.

Bilgi için: https://www.boundreambigg.com/

http://zeministanbul.org.tr/