Boğaziçi Üniversitesi ve Shanghai Üniversitesi arasındaki akademik işbirliği anlaşması yenilendi

Boğaziçi Üniversitesi, 8 Haziran 2018 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Shanghai Belediye Başkanı Ying Yong ve Shanghai Üniversitesi Rektörü Jin Donghan liderliğinde, aralarında Çinli bürokratların da yer aldığı diplomatik heyeti ağırladı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyaret kapsamında Boğaziçi Üniversitesi ve Shanghai Üniversitesi arasında 11 yıl önce başlatılan akademik işbirliği anlaşması yenilendi.

Ziyaret kapsamında ‘’Çin'de Reform ve Dışa Açılma Politikası'nın 40 Yıllık Sürecindeki Başarıları’’nı konu alan ve ‘’Bahar Çiçekleri ve Güz Hasadı’’ anlamına gelen "Spring Blossom and Autumn Harvest" adlı fotoğraf sergisi Güney Kampüs’te ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Sergi Shanghai Belediyesi Dışişleri Ofisi, Boğaziçi Üniversitesi ve Shanghai Üniversitesi tarafından organize edildi ve İstanbul'daki Çin Başkonsolosluğu sponsorluğunda gerçekleştirildi.  

Çin heyetinin ziyareti kapsamında ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü ve Asya Çalışmaları Merkezi tarafından ‘’The Development of Urban Space in Shanghai and Istanbul’’ başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

"Shanghai'ın Çin'in Dünyaya Açılan Kapısı Olduğunun Bilincindeydik"

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan serginin açılışında yaptığı konuşmada; ‘’155 yıllık tecrübesiyle üniversitemiz, Çin'deki başarılı üniversiteleri görmezden gelemezdi. Bunun sonucunda da 11 yıl önce iş birliğimizi kampüsümüzde Konfüçyus Enstitüsü'nün kurulmasıyla başlattık. Bu enstitü çok başarılı oldu ve biz de çok doğru bir karar vermiş olduğumuzu anladık. Shanghai Üniversitesi ile olan iş birliğimiz rastlantısal değildir, biz Shanghai'ın Çin'in dünyaya açılan kapısı olduğunun bilincindeydik" ifadelerini kullandı.

Shanghai Üniversitesi Rektörü Jin Donghan ise 2008 yılından beri Shanghai ve Boğaziçi Üniversiteleri iş birliğiyle açılan Konfüçyus Enstitüsü sonrasında birçok ortak çalışma ve öğrenci değişim programları düzenlendiğini belirtti. Donghan, ‘’Konfüçyus Enstitüsü, öğrencilerin Çin'i tanıması ve kültürünü öğrenmesini sağlamanın yanı sıra, Türkiye ve Çin arasında eskiden beri var olan iletişimi pekiştirmiştir. Türkiye Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifi'ne dahil olan en önemli ülkelerden biridir. Bu üniversiteler arasındaki bağ ülkelerimiz arasında gün geçtikçe gelişen bağları da güçlendirecektir" diye konuştu.

Shanghai Belediyesi Genel Sekreteri Tang Zhiping ise 1989 yılında İstanbul ve Shanghai’ın kardeş şehir ilan edildiğini anımsattı. Zhiping şöyle devam etti: ‘’1989'dan bu yana da iki şehir büyük bir iş birliği içinde olmuştur. Aynı şekilde Shanghai ve Boğaziçi Üniversiteleri de çok yakın bir ilişki içinde olmuştur. 2008'de Boğaziçi Üniversitesi'nde Konfüçyus Enstitüsü'nün açılması da hem iki üniversitenin hem de iki şehrin iş birliği için bir dönüm noktası olmuştur. Biz de bu iki üniversite ve iki şehrin iş birliğinin göstergesi olarak, bu fotoğraf sergisinin ilk durağı olarak bu üniversiteyi seçtik".


Fotoğraflar: Kenan Özcan