Boğaziçi Üniversitesi’nde Arif Dirlik Anma Toplantısı

Kısa süre önce hayatını kaybeden tarihçi Arif Dirlik, 8 Şubat’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde anılacak.

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, 2017 yılı Aralık ayında hayatını kaybeden dünyanın en önemli Çin uzmanlarından tarihçi Prof. Dr. Arif Dirlik için 8 Şubat’ta bir anma toplantısı düzenleyecek. Anma toplantısında Selçuk Esenbel, Halim Kara, Çağlar Keyder, Zafer Toprak ve Nadir Özbek Arif Dirlik’i ve mirasını anlatacaklar. Demir Demirgil Salonu’ndaki etkinlik halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Arif Dirlik hakkında:

Arif Dirlik 1964 yılında Robert Kolej’de (şimdiki Boğaziçi Üniversitesi) elektrik mühendisliği okuduktan sonra gittiği ABD’de tarihe yöneldi. Dünyanın önemli Çin tarihçilerinden sayılan Arif Dirlik, 1971-2001 yılları arasında Duke Üniversitesi tarih bölümünde, daha sonra 2006 yılında emekli olana kadar Oregon Üniversitesi’nde tarih profesörü olarak çalıştı.

Dirlik’in çalışmaları Çin Kültür Devrimi’nden çağımızın politik ve kültürel değişimlerinin kavramsallaştırılmasına kadar geniş bir alana yayıldı. Dirlik yeni küresel kapitalizm çağının anlaşılması için bir yandan günümüzdeki ekonomik, siyasal ve kültürel iktidar yapılarının kavranmasını diğer yandan da eski radikal toplum öngörülerinin akılda tutulmasını önemsedi. Marksizmin radikal ruhuna bağlı kalan Dirlik, bugün sermayenin ideolojisi tarafından sömürge haline getirilmiş bir geleceğin karşısında farklı tarihsel yörüngelere, radikal imkanlara vurgu yapan politik bir çizgi benimsedi.

Kitap ve makaleleri Türkçeye de çevrilmiş bulunan Arif Dirlik’in “Postkolonyal Aura: Küresel Kapitalizm Çağında Üçüncü Dünya Eleştirisi” adlı kitabı Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tarih: 8 Şubat 2018, Perşembe
Saat: 14:00