“Boğaziçi Üniversitesi’nde Engelliliğin 50 Yılı” seyircisiyle buluşuyor

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM), Boğaziçi Üniversitesi’nin 50 yıllık engellilik çalışmaları tarihini 8 Kasım 2018 tarihinde SineBU’da düzenlenecek “Boğaziçi Üniversitesi’nde Engelliliğin 50 Yılı” Belgesel Prömiyeri ile kutluyor.

1970’li yıllardan bugüne, Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim görmüş, mezun olmuş ve hâlâ eğitim görmeye devam eden görme engelli öğrencilerin deneyimlerine yer veren belgesel, GETEM’in Boğaziçi Üniversitesi mensubu ya da üniversite dışından engelli bireylerin hayatlarında yarattığı farklılıkları izleyiciyle buluşturacak. Hem sesli betimleme hem de işaret dili kullanılarak hazırlanmasıyla her yönden erişilebilir olma özelliğini taşıyan “Boğaziçi Üniversitesi’nde Engelliliğin 50 Yılı” Belgeseli, görme engellilerin öğrenme ve bilgiye erişim süreçlerinin nasıl ilerlediğini birinci elden anlatan ilk belgesel olacak.

“Bir görme engelli nasıl öğreniyor, bunu biliyor muyuz?” sorusundan yola çıkılarak Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki engellilik çalışmalarının ve hareketinin tarihini ve GETEM’in bu çalışmalar açısından dönüm noktası oluşturacak nitelikteki imkânlarının engelli bireylerin hayatlarını nasıl değiştirdiğini aktaran belgesel, 8 Kasım 2018 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi SineBU’da düzenlenecek özel gösterimle seyirciyle buluşacak.

Etkinlikte aynı zamanda belgeselde yer alan görme engelli Boğaziçi mezunları ve öğrencilerinin katılımlarıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Belgesel, bilgi kaynaklarına engelsiz erişimi sağlayan teknolojik aletlerin gelişimine de yer vermesiyle sadece Boğaziçi Üniversitesi’nde değil, Türkiye’nin bütünündeki engellilik çalışmalarının tarihini izlemeyi mümkün kılıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin görme engelli ilk öğrencilerinden hâlen eğitim gören öğrencilerinin deneyimlerine uzanan belgesel, bilgi kaynaklarının günümüzde kimseye muhtaç olmadan görme engelliler tarafından ulaşılabilir hale gelmesinde GETEM’in rolünü gözler önüne seriyor.

Aynı zamanda GETEM’in rolünün öğrenci talepleriyle, özellikle öğrencilerin eğitim haklarını arayışlarında üniversitenin tüm paydaşlarının katkılarıyla nasıl gerçekleştiğine belgeselde yer verilmekte. Görme engelli bireylerin dijital okuryazarlığına yönelik kaynak oluşturan GETEM’in, diğer görme engellilerle bir araya gelmeyi sağlayan bir ağ kuran yapısı da engellilerin hayatında isteklerini beraber talep etmenin neleri değiştirdiğini göstermekte. “Bizim hakkımızda biz olmadan asla” mottosuyla hareket edip, erişilebilirliğin bir hak olduğunu ifadelendirmekte.

GETEM hakkında

“Boğaziçi Üniversitesi’nde Engelliliğin 50 Yılı” Belgeseli, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) öncülüğünde hazırlandı. GETEM internet kütüphanesi, telefon kütüphanesi, sesli betimleme ve Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali gibi farklı projeleriyle görme engelli bireylerin bilgi kaynaklarına eşit erişimi ve toplumda farkındalık konularında çalışıyor. 2006 yılında erişime açılan internet kütüphanesi şu ana kadar yaklaşık 10 bin görme engelliye ulaşırken, 2012 yılında hayata geçirilen telefon kütüphanesinden ise yaklaşık 5 bin görme engelli birey yararlandı. Aynı zamanda GETEM’de 2 binden fazla gönüllü kitap seslendirdi ve GETEM yüzden fazla kurumla bu konuda iş birliği yapmaya devam ediyor. Bu yıl 5.si düzenlenen Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali ise Erişebiliyorsam eşit hayat, Al bastonu eline bağımsızlığı tat sloganıyla sadece Boğaziçi Üniversitesi mensuplarını değil, üniversite dışındaki görme engelli bireyleri de engelsiz ve eşit bir hayatı talep etmeye çağırıyor.

 “Boğaziçi Üniversitesi’nde Engelliliğin 50 Yılı” Belgeselini Hazırlayanlar

Yapım Ekibi: Engin Yılmaz, Fikret Adaman, Hande Sart, Mert Kaya

Yürütücü Yapımcı: Mert Kaya

Kamera: Ozan Erkovan

Ses: Volkan Işıl

Ses Mix: Rubar Dindar

Kurgu: Kıvanç Arslan

Kurgu Yönetmeni: Mert Kaya