Boğaziçi Üniversitesi’nde Yangın Güvenliği Çalıştayı

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün ev sahipliğinde Yangın Güvenliği Çalıştayı düzenlendi. 26 Temmuz 2017, Çarşamba günü Vedat Yerlici Konferans Salonu’nda tüm gün süren çalıştayda konunun uzmanı akademisyenlerle sektörden isimler bir araya geldi. Yangın güvenliği konusunda farkındalığı artırmayı amaçlayan çalıştayda, var olan yangın yönetmeliği masaya yatırılırken çalıştaya Manchester Üniversitesi’nden katılan Profesör Yong Wang ‘’Performansa Dayalı Yangın Mühendisliği’’ hakkında bilgi verdi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Selamet, özellikle yeni yapılan binalarda yangın güvenliği konusunda tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizerken, bu konudaki farkındalığın artırılabilmesi için konunun uzmanlarının bir araya geleceği bir araştırma merkezinin kurulabileceğini ifade etti.

Bu araştırma merkezinin akademinin, sektörün ve devletin ilgili kurumlarının bir araya gelmesiyle oluşabileceğini belirten Selamet, bu sayede yangın mühendisliğine ilişkin mesafe kat edileceğini söyledi. Çalıştayın bu sürecin başlangıçlarından birisi olduğunu da belirten Selamet, bunun yanında İngiltere’den gelen konunun uzmanlarının bilgi transferinde rol oynayacağını da sözlerine ekledi.

Selamet’ten sonra kürsüye gelen Manchester Üniversitesi Yapı ve Yangın Mühendisliği öğretim üyesi Profesör Yong Wang, Performansa Dayalı Yangın Mühendisliği üzerine bilgi verdi. Yangın güvenliği ve yangın mühendisliği alanında 30 yılı aşkın tecrübeye ve uzmanlığa sahip olan Prof. Wang, Performansa Dayalı Yangın Mühendisliği’ni yangından korunmak için bilimin ve mühendisliğin ışığında çözümler üretilmesi olarak tanımladı. Profesör Wang, bu mühendisliğin yangından korunmak için tatmin edici standartlarda yöntemler ortaya çıkarabileceğinin altını çizdi.

Türkiye’de de yangınların engellenebilmesi için Performansa Dayalı Yangın Mühendisliği’nin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Wang, çalıştayın bu anlamda bilgi transferi için önemli bir rol üstlendiğine değindi.

Haber ve fotoğraflar: Talat Karataş/Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 27 Temmuz 2017