Boğaziçi Üniversitesi’nden Teknofest’te bilim çıkarması

Boğaziçi Üniversitesi 20-23 Eylül tarihlerinde İstanbul Yeni Havalimanı’nda T3 Vakfı’nca gerçekleştirilen, katılımcı ve sponsorları arasında yer aldığı; yaklaşık 550 bin ziyaretçinin katıldığı Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde ‘’Yarından Sonrası İçin Teknoloji ve Araştırmada Öncü Üniversite’’ sloganıyla, Yaşam Bilimleri’den Robotik alanındaki araştırma projelerine farklı alanlarda üniversitede üretilen bilgi ve birikimi toplumla buluşturdu.

Boğaziçi Üniversitesi üniversitede üretilen bilgiyi ve yürütülmekte olan çeşitli başlıklardaki araştırma projelerini dört gün boyunca 550 bin ziyaretçinin izlediği Teknofest’te sergileyerek yüzbinlerce ziyaretçi ile buluştu.

Teknofest’te yer alan Boğaziçi Üniversitesi standında çeşitli alanlarda yürütülmekte olan araştırma projeleri sergilenirken Boğaziçili öğrenciler Yüksek İrtifa Roket Yarışması ve İnsansız Hava Aracı Yarışması’nda üniversiteyi temsil ettiler. Roket Yarışması’na katılan ve yüksek irtifada roket fırlatma kategorisinde Tuz Gölü’nde geçen hafta başarılı bir performans sergileyen BUmerang takımı geliştirdikleri roketin tasarım ve üretim sürecini Boğaziçi Üniversitesi standında sergiledi. Teknofest İnsansız Hava Aracı Yarışması’na katılan Air Benders takımı ise 45 takım arasından 16. lık derecesini elde etti. Teknofest’te ayrıca Sürü İHA Yarışması kategorisinde organizasyon ekibinde Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü araştırma görevlisi Okan Aşık’ın yanı sıra bölüm öğrencileri Gökçe Uludoğan ve Kübra Eryılmaz görev aldılar.

Teknofest’te yer alan Boğaziçi Üniversitesi standında çeşitli alanlarda yürütülmekte olan araştırma projeleri dört gün boyunca binlerce ziyaretçi tarafından izlendi. Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Araştırma Merkezi standında ziyaretçilerin bizzat deneyimleyebildiği deneyler gerçekleştirildi. Boğazici Üniversitesi'nde Prof.Dr.Levent Akın liderliğinde  yürütülmekte  olan,  robot bilimleri ve yapay zekâ alanından çalışmalar tanıtıldı;  ziyaretçilerin merak ettikleri sorular Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve araştırmacıları tarafından yanıtlandı. 90 metrekarelik alanda kurulan Boğaziçi Üniversitesi’nin standı dört gün boyunca okullar ağırlıklı olmak üzere binlerce ziyaretçi tarafından izlendi.

Ayrıca 2008’den beri Türkiye’de toplam 57 şehir, 41 ilçeyi dolaşarak toplumu deprem hakkında bilinçlendiren Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün Gezici Deprem Tırı Festival alanının girişinde yer alarak günlük ortalama 200 bine yakın ziyaretçinin geldiği fuarda büyük ilgi gördü. Deprem tırında katılımcılar deprem anında yapılması gerekenleri benzetim eşliğinde deneyimledi.

Teknofest kapsamında Yaşam Bilimleri Araştırma Merkezi ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü hocalarından Prof. Dr. Nesrin Özören, Dr. Öğr. Üyesi Necla Birgül İyison ve Dr. Öğr. Üyesi Umut Şahin ve bölüm öğrencileri katılımcıların bizzat deneyimleyebileceği DNA deneyleriyle festival katılımcılarına laboratuvar ortamında deney yapma imkânı sundu. Ağırlıklı olarak ortaokul ve lise öğrencilerinin ilgisinin gözlendiği deneyler arasında çilek ve kiwi’den DNA elde etmek, kanda alyuvar ve akyuvar hücrelerinin mikroskoplarla gözlenmesi, kas hücreleri ve mitoz bölünmenin mikroskobik görüntüleri yer aldı.

Festivalde ayrıca ilk kez Türkiye’de bir üniversite kampüsünde hayata geçirilen paylaşımlı elektrikli bisiklet projesi Bizero festival katılımcıları tarafından ilgiyle karşılandı.

Boğaziçi Üniversitesi standında ilgi çeken bir diğer başlık ise Robotik üzerine yürütülen projeler oldu. Boğaziçi Üniversitesi Robotik Araştırma Laboratuvarı’nda yürütülmekte olan ve üniversitede geliştirilen 3B yazıcı ile basılabilir tasarıma sahip olan ve duygusal diyalog geliştirebilen BUSRA, insan mimikleri yapabilen animasyonlu robot kafası, robot futbolu ve insan-robot etkileşimi konulu araştırmalar için geliştirilen NAO robotu fuar izleyicisinin karşısına çıktı.

Teknofest’te ayrıca, Prof. Dr. Yasemin Kâhya liderliğinde Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen ve mobil uygulama bazlı teknolojisiyle solunum yolları hastalıklarının teşhisinde önemli kolaylık getiren Akıllı Steteoskop projesi, Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu liderliğinde kurulan Mikroalg Tabanlı Sürdürülebilir Biyojet Yakıtı projesi, küçük boyutlu futbolcu robotlar ligi için geliştirilen Brocks projesi, Prof. Dr. Murat Çelik liderliğinde araştırmalarını sürdüren Uzay Teknolojileri Laboratuvarı’nın projeleri başta olmak üzere Boğaziçi Üniversitesi’nde üretilen bilgi ve akademik birikim, Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivalinde bilim ve teknoloji meraklılarıyla buluşmuş oldu.

Haber: Özgür Duygu Durgun/ Kurumsal İletişim Ofisi