Boğaziçi Üniversitesi’nden üniversite kampüslerinde sürdürülebilirlik için uluslararası işbirliğine destek

Çin’de düzenlenen “7. McDonnell International Scholars Academy Symposium” sürdürülebilirlik konusunda önemli bir gelişmeye tanık oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nin de dâhil olduğu dünyanın farklı yerlerinden 21 üniversite, üniversite kampüslerindeki bireylerin karbon ayak izlerini azaltmaya yönelik “University Campus Sustainability Declaration”a imza attı. Deklarasyon aynı zamanda katılan üniversitelerdeki sürdürülebilirlik çalışmalarının artırılmasına yönelik farklı çalışmalar öngörüyor

Sempozyumda bir konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nde 2011’den bu yana sürdürülmekte olan Yeşil Kampüs uygulamaları hakkında bilgi verdi. Üniversite bünyesinde sürdürülmekte olan ve kendi alanlarında çığır açıcı önemli araştırma projelerinden örnekler sundu ve uluslararası bilim kamuoyuna araştırmada daha fazla işbirliği çağrısında bulundu.

“Tarım, Gıda ve Su”, “Enerji ve Çevre” ve “Toplumsal Sağlık ve Yaşlanma” temaları etrafından düzenlenen “7. McDonnell International Scholars Academy Symposium” başlıklı sempozyum kapsamında aralarında Washington Üniversitesi Tsinghua Üniversitesi, Queensland Üniversitesi, Pekin Üniversitesi, Hong Kong Üniversitesi olmak üzere Çin, Hindistan, ABD, Japonya, Kore ve Türkiye gibi farklı ülkelerden toplam 21 üniversitenin katılımıyla “University Campus Sustainability Declaration” imzalandı.

Deklarasyon, üniversite kampüslerini daha sürdürülebilir hale getirmeye yönelik yaklaşımları tanımayı, maliyeti ve karbon ayak izini düşürmeye yönelik enerji önlemlerini almayı, çevreye zararı minimuma indiren enerji kaynaklarını kullanmayı ve kampüslerin yaşayan bir laboratuvar gibi algılanması anlayışı doğrultusunda enerji, çevre ve sürdürülebilirlik konularındaki araştırma ve eğitimi desteklemeyi öngörüyor.

Türkiye’den Boğaziçi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin katıldığı 7. McDonnell International Scholars Academy Symposium’un bu seneki başlığı “Global Challenges for Today’s Research Universities: Health, Energy, and Environment, and Agriculture” (Bugünün Araştırma Üniversitelerinin Küresel Görevleri: Sağlık, Enerji ve Çevre ve Tarım) olarak belirlendi. Giderek kritik hale gelen sağlık, enerji, çevre ve tarım sorunlarına yönelik yapıcı çözümler üretmek üzere McDonnell International Scholars Academy’nin 35 partner üniversitesini bir araya getiren sempozyumda, araştırma ve inovasyonun motorları olarak görülen araştırma üniversitelerinin küresel sorunlarda daha çok sorumluluk almasına yönelik çalışmalar gerçekleştirildi.

Araştırmada daha fazla uluslararası işbirliği

Boğaziçi Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan, sempozyum kapsamında “Threats from Infection” oturumunun açılışını gerçekleştirerek moderatörlüğünü üstlendi. Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nin 1863 tarihindeki kuruluşundan günümüze dek gelen süreçte çevre ve sosyal farkındalığı güçlü bir kurum olduğunun altını çizdi.

Özkan konuşmasında 2011 yılından bu yana Boğaziçi kampüslerinde sürdürülmekte olan Yeşil Kampüs uygulamaları hakkında bilgiler aktardı; Üniversite bünyesinde son yıllarda geliştirilen soğuk zincire dayanıklı aşı teknolojisi, yosunlardan biyoyakıt elde edilmesi gibi çığır açıcı bazı projelerden örnekler verdi. Özkan ayrıca, sempozyuma katılan ve deklarasyona imza atan üniversitelerin önünde gelecekte daha fazla öğrenci ve öğretim üyesi değişimi anlamında önemli fırsatların olduğunu; bununla da yetinmeyip işbirliklerinin araştırma ve inovasyon alanlarına taşınması çağrısında bulundu.

McDonnell International Scholars Academy hakkında

Sempozyumu düzenleyen McDonnell International Scholars Academy merkezi Washington University in St. Louis’de bulunan ve 2005’ten beri Boğaziçi Üniversitesi’nin de aralarında olduğu partner üniversitelerden öğrenci kabul ederek global sorunlara yönelik uluslararası akademik işbirliğini sağlamayı amaçlayan bir kuruluş.

Detaylı bilgi için: https://mcdonnellsymposium.wustl.edu/

Tarih: 23 Ekim 2018