Boğaziçili akademisyenlere TÜBA’dan Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2017 Ödülleri 12 Aralık’ta gerçekleştirilen törenle sahiplerine sunuldu. TÜBA’nın bilim insanlarına her yıl verdiği TÜBA Uluslararası Akademi, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser (TESEP) Ödülleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Doç. Dr. Bülent Akgün ile Makine Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Çetin Yılmaz, ‘’Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı’’ ödülüne değer görüldüler.

TÜBA’nın, bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme işlevi kapsamında 2015 yılından bu yana düzenlenen “TÜBA Ödülleri Töreni”, 12 Aralık 2017 Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Törende “TÜBA Uluslararası Akademi, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser (TÜBA-TESEP) Ödülleri” sahiplerini buldu.

Türkiye Bilimler Akademisi tarafından Doğa, Mühendislik, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında çalışmalar yürüten genç bilim insanlarına, çalışmalarını Türkiye’de yürütmelerini teşvik etmek amacıyla verdiği Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü 2001 yılından beri veriliyor.  Bilim insanlarının Türkiye’de kalmaları teşvik edilirken aynı zamanda kendi çalışma gruplarını oluşturmaları ve uluslararası projeleri de destekleniyor. Ödül kapsamında öğretim üyelerine üç yıl boyunca her yıl 20 bin lira mali destek ve tez aşamasındaki doktora öğrencileri için her yıl için altı bin lira ek destek veriliyor. Ayrıca akademi üyelerince danışmanlık desteği de sunuluyor.

Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne değer bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Akgün, fizikokimya, polimer ve malzeme kimyası konularında çalışmalar yürütüyor. Lisans ve yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamlayan Akgün, doktora çalışmalarını Akron Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne değer bulunan bir diğer bilim insanı, Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çetin Yılmaz ise makine tasarımı, mekanik titreşimler ve makine dinamikleri üzerine çalışıyor. 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan Yılmaz, yüksek lisans ve doktorasını Michigan Üniversitesi’nde tamamladı.

Törende TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri’ne ise Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Arslan, Sağlık ve Yaşam Bilimleri alanında Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cenk Ayata, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında Macaristan Bilimler Akademisi ve Eötvös Loránd Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gabor Hamza değer bulundu. TÜBA Telif Eser ve Halil İnalcık Özel Ödülü’ne ise Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Yeşil, Kaydadeğer Eser Ödülleri’ne, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yücel Ercan ile Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuh Arslantaş layık görüldü.

 

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi