Boğaziçili Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Uluslararası Programlama Yarışması'nda üçüncü oldu

Her sene üniversite öğrencileri arasında yapılan ACM ICPC (International Collegiate Programming Contest) programlama yarışmasına katılan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği lisans öğrencileri uluslararası bir başarıya imza attı.

20-21 Ekim 2017 tarihlerinde Ukrayna, Vinnytsia ve Romanya, Bükreş'te eş zamanlı olarak yapılan ACM ICPC Güney Doğu bölgesi programlama yarışmasına Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden katılan üç takım 12 zorlu soruyu beş saatte çözmeye çalıştı. Bu takımlardan Random Variable (Muhammed Fatih Balın, Yasin Kaya, Murat Ekici) altı soru çözerek Ukrayna bölgesinin üçüncüsü ve genel sıralamada yedinci oldu. Beş soru çözen BU Takım (Semih Basrık, Halil Ozan Akgül, Burak Yüksel) ve FAKO (Ahmet Fatih Gedemenli, Kayacan Vesek, Mustafa Fatih Maytalman) 74 takım arasında genel sıralamada 31. ve 33. oldular.

Bir programlama yarışması olan ACM ICPC’de yarışmacılardan beş saat içerisinde matematik, algoritma ve veri yapıları bilgisi gerektiren 12 sorunun çözüm kodlarını yazmaları ve bunu en hızlı ve en efektif şekilde yapmaları bekleniyor. Aynı sayıda soru çözen iki takım soruları ne kadar erken çözdüklerine göre sıralanıyor. Yarışma üç aşamadan oluşuyor. Önce üniversite seviyesinde bir yarışma düzenleniyor. Bunu genelde yarışmaya katılmak isteyen takımlar organize ediyor. Daha sonra bu yarışmada ilk üçe giren takım bölgesel yarışmaya katılmaya hak kazanıyor.

Türkiye’nin içinde bulunduğu bölge Güneydoğu Avrupa bölgesi olarak geçiyor ve bu bölgede yer alan ülkeler Bulgaristan, G.Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, Moldova, Karadağ, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Ukrayna’dan oluşuyor. Romanya ve Ukrayna'da eşzamanlı olarak yapılan yarışmada takımların bir kısmı Romanya'da, bir kısmı da Ukrayna'da yarıştı.

ACM ICPC komitesi Mayıs ayında Çin'de yapılacak Dünya finallerine katılmaya hak kazanan katılırken, 2016 yılında ilk altı sırayı alan takımlar finallere davet edilmişti. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği takımları bu sene de Çin’de düzenlenecek finallerde yarışmayı hedefliyor.

Yarışmaya her sene katılan Boğaziçi Üniversitesi’nden BOUN1 Takımı 2014 senesinde Romanya’da üçüncü olmayı başarmış ve genel sıralamada 11. olmuştu.

Tarih: 02 Kasım 2017