Boğaziçili dalgıçlar Bodrum Limanı’nı temizledi

Boğaziçi Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü’nden dalgıçlar, Bodrum Limanı’nda yaptıkları sualtı temizliği kapsamında denizden 3 tona yakın atık malzeme çıkarttı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği sualtı temizliğinden çıkan atıkların çoğunluğunu alüminyum şişeler oluşturdu.

Sosyal sorumluluk projesi ve eğitim kapsamında Bodrum’a giden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Bodrum Liman Başkanlığı ile Bodrum Belediyesi’nin de destek verdiği temizlik çalışmasında çoğunlukla teknelerden bırakılan çöplerle kirlenen suyu temizleyerek önemli bir sosyal sorumluluk örneğine imza atmış oldu. Geçen yıl Bebek sahilinde çocuklara temizlik bilinci aşılamak adına bir projede yer alarak su altındaki çöpleri temizleyen Boğaziçi Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü geçtiğimiz dönemlerde Dalmak Özgürlüktür adlı bir proje ile engelli çocuklara üniversitenin Hisar kampüs havuzunda dalış eğitimleri vermişti.

Bodrum Limanı’nda yapılan çalışmaya dair bilgi aldığımız Boğaziçi Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Onur Özkan Uzun bu projenin tamamen doğaçlama olarak geliştiğini belirterek projenin hareket noktalarını şöyle anlattı : ‘’BÜSAS olarak genellikle ara tatilde Bodrum'a dalış eğitimleri yapmak için geliyoruz. Ve kaldığımız otelin konumundan ötürü Halikarnas iskelesinden yola çıkarak dalış bölgelerine gidiyoruz. Görüşün güzel olduğu bir günde, iskelede suyun dibinde çok fazla çöp olduğunu gördük ve dalış yapan insanlar olarak bölgeye çevreye bir faydamız dokunsun isteyip belediye ve liman başkanlığı ile iletişime geçtik. Geçtiğimiz Cuma günü (29 Ocak) harekete geçtik Pazartesi günü de temizliğimizi yaptık’’.

Projenin ana hedefinin Halikarnas iskelesi civarlarını temizlemek olduğunu belirten Uzun bu kapsamda üç ana hedef belirlediklerini ifade etti: ‘’Hedeflerden ilki iskele civarındaki sualtı canlılarına daha temiz ve doğal bir ortam oluşturmak; ikincisi çevreyi temizlemek ve insanlara duyarlılık adına bir  mesaj vermek; üçüncüsü ise görüntü olarak iskele civarlarını daha göze hoş gelen bir hale getirmekti’’.

Su altı temizliğinin püf noktaları

Boğaziçi Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü Başkanı Uzun, deniz dibi temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle belirtti:  ‘’Dalıcıların tecrübeli olması gerekir. O yüzden 2 yıldız ve üzeri dalıcılarımızla beraber daldık. 19 kişiydik. Dalışta vücudun tamamen kapalı olması önemli bir nokta, aşağıda ne tarz bir atığı elleyeceğinizin bir garantisi yok. O yüzden dalış elbiselerinin başlıklarının kapalı olması, vücudu tamamen sarması ve eldiven kullanımı oldukça önemli. Ayrıca eşli dalış sisteminin ve eşlerin önceden iyi belirlenmesi gerekir. Böylece o iki kişi sürekli birbirine yakın hareket eder ve birbirlerinden sorumludurlar. Her dalıcının yanında olası tehlikelere karşı (misinaya dolanma gibi) bir bıçak bulunmalıdır. Temizlik yapılacak bölge parsellere ayrılarak herkes kendi bölgesini baştan aşağı temizleyecek şekilde hareket edilir. Çöpleri koyduğumuz çuvallar ise içi delikle (patates çuvalı tarzı) olmalı ki daha sonra aşağıda içine attığımız atıklar suyun içinde yüzer gibi olmasın ve yukarı çekilirken ayrıca çuvalın içindeki suyu taşımak için de ekstra bir efor sarfedilmesin’’.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 04 Şubat 2016