Boğaziçili iki bilim insanına ABD Başkanı’ndan ödül

ABD Başkanlığı tarafından her yıl verilen “Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü”nü alanlar arasında bu sene Boğaziçi mezunu iki araştırmacı yer aldı.

ABD’de çalışmalarını yürüten, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 2006 yılı mezunu Nurçin Çelik ve İnşaat Mühendisliği 2005 yılı mezunu Sinan Keten, kariyerlerinin erken dönemlerine yer alan bilim insanlarına ve mühendislere sunulan en yüksek onur nişanı ile onurlandırıldı. Ödül vesilesiyle, 10 Ocak'ta yayınladığı mesajında ABD Başkanı Barack Obama, etkileyici çalışmalarından ötürü sıra dışı bilim insanlarını tebrik ettiğini belirtti.

ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton tarafından 1996 yılında verilmeye başlanan ödüller, kariyerlerinin başında yer alan bilim insanlarını onurlandırmayı amaçlıyor. Her yıl farklı araştırma alanlarında 100’den fazla isme takdim edilen ödülün bu sene Savunma alanındaki sahipleri arasında ABD'de Miami Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde çalışmalar yürüten öğretim üyesi Nurçin Çelik ve Northwestern Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde araştırmalar yapan öğretim üyesi Sinan Keten de yer aldı.

2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Nurçin Çelik, yüksek lisans ve doktorasını Arizona Üniversitesi’nde tamamladı. Dinamik veri güdümlü çok ölçekli simülasyonlar ile kompleks sistemlerin kontrolü üzerinde çalışmalar yürüten Çelik’in uluslararası dergilerde yayınlanan makaleleri ve çok sayıda ödülü de bulunuyor. Çelik, halen Miami Üniversitesi’nde çalışmalarını yürütüyor.

Sinan Keten de 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yaptı. Northwestern Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Keten, nano-yapılı polimerik ve biyomoleküler malzemeler üzerinde çalışıyor. Keten'in uluslararası alanda yayınlanan bilim dergilerinde çok sayıda makalesi bulunuyor.

Tarih: 12 Ocak 2017