Boğaziçili İnovasyon Öncüleri Silikon Vadisi’nde

Boğaziçisi Üniversitesi öğrencileri Eray Tufan, Emre Erin ve Gizem Kaya ile Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Aygören 14-19 Mart 2018 tarihleri arasında Stanford Universitesi’nde gerçekleşen "University Innovation Fellows" programına davetli olarak katıldılar.

Stanford Universitesi Hasso Plattner Dizayn Okulu tarafından düzenlenmekte olan “University Innovation Fellows” programı dünyanın birçok farklı ülkesindeki yükseköğrenim düzeyindeki öğrencileri bir araya getirerek girişimcilik, yenilikçilik, yaratıcılık ve tasarım odaklı düşünme konseptleri ile kampüs katılımını artırmayı hedeflemek için tasarlandı.

Oldukça seçici bir program olan University Innovation Fellows, ilk olarak seçilen tüm fellow’larından altı haftalık bir online eğitimi tamamlayıp başarılı olmalarını istiyor. Bu süreç boyunca, kampüslerinde hayata geçirecekleri sosyal odaklı girişimcilik projeleri tasarlayan öğrenciler başarılı bulundukları takdirde Silikon Vadisi’ne buluşmaya davet ediliyor.

Kampüste değişim ve inovasyonun öncüsü olma hedefiyle dünyanın dört bir yanından Kaliforniya’ya gelen üç yüze yakın öğrenci dört gün boyunca yoğun bir tasarım ve etki odaklı düşünme eğitimine katıldılar. İlk günü Mountain View’daki Googleplex’te geçiren değişim öncüleri Google’ın çılgın projelerinin üretildiği X Company ve Google çalışma kültürü hakkında sunumlar izlediler ve yaratıcı workshop’lar gerçekleştirdiler. Diğer günleri ise Stanford Üniversitesi bünyesinde bulunan Dizayn Okulu’ndaki (d.School) ilham verici workshop ve seminerler takip etti. Öğrenciler, bütün bu süreç boyunca hatalardan öğrenme, sonucundan bağımsız uğraşı ödüllendirme, disiplinlerarası işbirliği ile yaratıcı fikir geliştirme, düşünce bariyerlerini aşma gibi çeşitli konuları aktif olarak deneyimledikleri bir öğrenme ortamı içinde bulundular.

Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk kez temsil edildiği University Innovation Fellows programına katılım, imece'nin sponsorluğu ve ortaklığıyla gerçekleşti.  imece sosyal inovasyonun kampüslerde karşılık bulması, sosyal fayda odaklı yenilikçi bireylerin artması için University Innovation Fellows programı ile işbirliği gerçekleştirdi. Kampüste dönüşüm yaratabilmeleri için öğrencileri güçlendirebilmek adına imece desteği ile Türkiye’den öğrenciler program seçim sürecine dahil oldu. 2017 kış döneminde programa katılan üniversitelerden biri de Boğaziçi Üniversitesi oldu. Bu kapsamda öğrenciler bahar döneminde gerçekleşen Silikon Vadisi buluşmasına katıldılar

Boğaziçili öğrenciler Eray Tufan (MBA), Emre Erin (İşletme 4. sınıf) ve Gizem Kaya (Politika 4. sınıf) Silikon Vadisi’nden ve oradaki etki odaklı düşünce atmosferinden çok etkilendiklerini belirttiler ve edindikleri tecrübeleri kampüsteki diğer arkadaşlarına aktarmak için sabırsızlandıklarını eklediler. Bunun için okulda yaratıcı düşünceyi ve birlikte iş yapma becerisini yaymak üzere Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi’nin desteği ile bir dizi “design thinking” etkinliği planladıklarını ilettiler.

Program önümüzdeki sene başvurmak isteyen tüm Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine açık. Bunun için http://universityinnovationfellows.org/ adresinden programı ve başvuru kriterlerini inceleyebilir, Girişimcilik Merkezi’nin yaptığı duyuruları takip edebilir ve fellowlar’ın düzenlediği etkinliklere katılabilirsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde yeni oluşan bu topluluğa dahil olmak ve yapılan etkinlikleri daha yakından takip etmek isteyenler için: https://www.facebook.com/bounuif/

Tarih: 05 Nisan 2018