Boğaziçili ‘’Sultanlar’’ A Milli Takımı’nda

Boğaziçi Sultans ekibinden üç oyuncu Türkiye Milli Amerikan Futbolu takımına seçildi. 1987 yılında Türkiye’de ilk defa Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde oynanmaya başlayan Amerikan Futbolu, yıllar içinde önemli gelişmeler kaydetti. Boğaziçi’nde kurulan takım ilk yıllarda rakip bulamazken, şimdi Milli Takım kampı üçüncü defa toplanıyor. A Milli Takımı’na seçilen Boğaziçili sporcular 4 Kasım’daki Sırbistan maçına hazırlanıyor.

2019 yılındaki Avrupa Şampiyonası’nı hedefleyen Milli Takım’da Boğaziçi Sultans’tan Yasin Can Parlak, Ziya Gökberk Kılıç ve Kubilay Ceylan yer alacak. Hazırlık kampında bir araya gelecek olan Milli Takım’ın ilk maçı öncesinde Boğaziçili oyuncularla ve antrenör ekibinden 2014 Boğaziçi mezunu Ozan Bayrak ile Boğaziçi Sultans’ı ve takımın hedeflerini konuştuk.

Boğaziçi Sultans antrenörlüğünüz ne zaman başladı?

Ozan Bayrak- 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne girdim ve o zamandan itibaren aktif bir şekilde bu sporun içerisinde yer aldım. Geçen yıla kadar profesyonel takımda oyuncuydum. Daha sonra sakatlıktan ötürü bırakmak zorunda kaldım. Üniversite liginde Boğaziçi’ne yakın koçların okulu bırakmaması ve oyunculara dokunarak burada bu geleneği devam ettirmesi çok önemli. Bu sporun doğasında motivasyon ve oyuncularla geliştirilen iyi ilişki yer alıyor. Bu yüzden yakın jenerasyonların bu işi yapması daha avantajlı oluyor. Bu anlamda geçen yıl antrenörlüğü devraldım. Arkadaşlarımızın da vasıtasıyla takımımız şampiyon oldu. Milli takımda da bizim üst jenerasyonumuzdan abilerimizden ben Boğaziçi Antrenörü olarak bir teklif aldım. Arkadaşlarımız da kendi mevkilerinde Türkiye’nin en iyi oyuncuları olduğu için gerekli fiziksel özellikleri ve yetenekleri gösterdikleri için davet edildiler. Ayrıca Boğaziçi mezunu olup da şuan milli takımda olan başka arkadaşlarımız da var. Buradaki arkadaşların eğitimleri devam ediyor.

Türkiye’de Amerikan Futbolu hala çok iyi bilinmiyor, bize biraz ülkemizdeki hikâyesini anlatır mısınız bu spor dalının?

Her ne kadar bizim yaptığımız spor amatör spor grubuna girse de bizim 2005 yılından itibaren bir federasyonumuz var. Resmi olarak federasyonun himayesinde yer alan bir ligle maçlar devam ediyor. Son yılarda yapılan yatırımlar sayesinde bu spor daha görünür hale gelmeye başladı. Bu üçüncü Milli Takım. Bizim hedefimiz 2019 yılındaki Avrupa Şampiyonasına hazırlanmak. Daha önce milli takımının resmi bir maçı oldu, Romanya ile bir maç yapıldı. 60-0 kazanmıştık o maçı. Önceden bu konuya bir heves olarak başlanır sonra daha ileri gidemezdik. Şimdi yeni seçilen federasyon başkanıyla birlikte, bizim de çabalarımızla önemli bir ivme kaydetmek istiyoruz.

Şu anda kampa hazırlanıyorsunuz, kamp süreci nasıl geçecek?

Amerikan futbolu genel olarak kuvvete dayalı bir spor olarak algılanır ama bu spor aslında çok fazla stratejinin ve değişkenin olduğu bir oyun. Bizim arkadaşlarımızın hepsi kendi oyunlarına göre kendilerini geliştirdiler. Önemli olan milli takımdaki herkesin ortak bir şekilde oynaması. Kamp sürecinde de bu ortaklaşmanın olmasına çalışılacak.

A Milli Takımı’na seçilen oyuncular, Amerikan Futbolu geçmişlerini ve geleceğe dair hedeflerini bizimle paylaştılar:

Yasin Can Parlak: Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’ne 2011 yılında girdim. Milli takıma seçildim. Receiver (top tutucu) pozisyonunda oynuyorum. Oyun ofans ve defans olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ben ofansta oynuyorum. 2012 yılında toplanan milli takımda çaylaktım. En büyük hedeflerimden birisi buydu. Birlikte birçok şampiyonluk yaşamıştık ama bir tek milli takım eksikti. O da oldu. En önemli hedefim Avrupa Şampiyonası, bunun yanında kendi takımımızla da şampiyon olmak istiyorum.

Küçük yaşlardan beri sporla ilgileniyorum. Boğaziçi’ne geldiğimde de önce basketbol oynamak istiyordum. Sonra oryantasyonda bir şekilde Amerikan Futbolu ile tanıştım. Bir idama gitmiştim ve çok sıcak geçmişti. Sonra Amerikan Futboluna devam ettim. Mezun olduktan sonra da tutkuyla oynadığım ve kaptanlığını yaptığım bu spora devam etmek istiyorum.

Ziya Gökberk Kılıç: Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Amerikan Futbolu ile 2014 yılında tanıştım. Üniversite seviyesinde mesai ayırıp, A milli formayı girmek benim için çok büyük bir gurur. Bunun dışında son sınıfta olduğum için üniversite seviyesinde bir şampiyonluk daha kazanmak istiyorum. Mezun olduktan sonra da profesyonel olarak devam edip, 2019 Avrupa şampiyonasında başarılı bir sonuç elde etmek istiyorum.

Kubilay Ceylan: Yönetim Bilişim Sistemleri son sınıf öğrencisiyim. 2012 yılında başladım takıma. Şu an da okul takımının ve pro-lig takımının kaptanıyım. Kaptanlığı Yasin’den devraldım. Bizde zaten bu şekilde bir gelenek işliyor. İlk defa milli takıma katılacağım ve daha önce rakip olduğumuz arkadaşlarla ilk defa aynı takımda oynayacağız. Bu bizim için yeni bir heyecan. Sırbistan maçını kazanmak bizim için çok moral verici olacak.

Amerikan Futbolu piyasa ve sektör olarak hızlı büyüyor. Takımların maddi kapasiteleri çok arttı. Avrupa’da, özellikle Almanya’da daha iyi durumda olan takımlar var. Biz de bu sporun Türkiye’de öncüleriyiz. Benim kişisel hedeflerim arasında Almanya’da başka organizasyonlarda yer almak var. Belki oradan yeni bir şeyler öğrenip, Türkiye’deki Amerikan Futbolu’nun gelişmesine katkıda bulunabilirim.

Söyleşi: Özgür Duygu Durgun, Talat Karataş/ Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan