Boğaziçi’nde kurulan köprüler

Boğaziçi Üniversitesi’nin köklü ve aktif kulüplerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü tarafından 11 yıldır düzenlenen Design & Construct Çelik Köprü Yarışması 'nda Boğaziçi’ni temsil eden Boğaziçi Vikings Takımı, tasarıp ürettikleri köprü projesiyle Estetik dalında birincilik elde etti. Yarışma, yurtiçi ve yurtdışından mühendislik ve mimarlık öğrencilerini Boğaziçi atmosferinde buluşturarak keyifli bir mühendislik deneyimi yaşattı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin en önemli öğrenci organizasyonlarından biri olan Design & Construct Uluslarası Öğrenci Çelik Köprü Yarışması bu yıl 11 – 14 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü’nün 2007’ den bu yana, üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği geleneksel çelik köprü yarışmasına bu yıl da Türkiye ve Avrupa’dan üniversite takımları katıldı.

Yarışma, üniversitelerin mühendislik ve mimarlık bölümlerinde okuyan öğrencileri dostça bir ortamda bir araya getirmek, teorik olarak projelendirdikleri köprülerini sergileme ve zamana karşı diğer öğrenciler ile yarışma fırsatı sunmak, aynı zamanda İstanbul’un tarihi ve kültürel mekanlarını tanıtmayı amaçlıyor. BÜYAP Yönetim Kurulu Üyesi ve DE&CO Koordinatörü Emre Aslan yarışmayı ve katılımcı profilini şu cümlelerle özetledi:

“Bu sene üçü yabancı olmak üzere 16 üniversiteden katılımcılarımız var. Polonya, Hırvatistan ve Romanya’dan gelen ekipler de burada köprülerini hazırladılar. Bir hafta boyunca süren etkinliğimizde amacımız hem bir mühendislik yarışması düzenlemek hem de ilerde meslektaş olacak insanların birbirlerini tanımaları ve arkadaşlık edinmeleri.

Köprülerin tasarlanması, maliyet ve ağırlık hesaplarının yapılması çok uzun bir süreçte gerçekleşiyor. Daha sonra üretim aşamasına geçiliyor. Burada da bir yıllık emeklerini sergileme imkânı elde ediyorlar. Güney Meydan’da köprülerin bu şekilde kurulup sergilenmesiyle de ortaya renkli görüntüler çıkıyor.

Öncelikle jüriler birebir ekiplerle görüşüp değerlendirme yapıyorlar. Ertesi gün de otoparkta kurumlum alanlarında zamana karşı kurulum yapılacak. Bu kurallar tamamen mühendislik çalışmasında esinlenilerek oluşturuldu. Zaman olarak en hızlı kuran takım yarışmayı kazanmak için avantajlı bir konumda oluyor. Bunun ardından ağırlık testleri yapıyoruz. Bu testte 1000+250 kilo yüklüyoruz köprülere. Bu sayede köprünün milimetrik olarak ne kadar eğildiğini, nasıl bir performans sergilediğini ölçüyoruz. Oradan da bir performans puanı alıyorlar.”

Boğaziçili Vikingler ''Estetik'' dalında birinci oldu

Tümü İnşaat Mühendisliği öğrencilerinden oluşan Boğaziçi Vikings Takımı, tasarıp ürettikleri köprü projesiyle Estetik dalında birincilik elde etti. Yarışma esnasında görüştüğümüz Muktedir, Niyazi, Roy, Ece ve Aslı’dan oluşan öğrenciler projeyi şöyle anlattılar:

“Biz daha önce aynı takımla farklı yarışmalara katıldık. Son üç yıldır Boğaziçi Üniversitesi’nden takım katılmıyordu yarışmaya. Biz de önceki yıllarda yapılan köprüleri inceledik ve yeni bir şey ortaya çıkarmak istedik. Bizim için en önemli şey projenin özgün ve farklı olmasıydı. Bu yüzden farklı bir tasarımımız var ve aynı zamanda da dayanıklı da bir köprü. Yay şeklinde, 6,4 metre uzunluğunda, yol genişliği bir metre ve maksimum yüksekliği de 1,98 metre.

Dizayn aşamasından sonra sponsor firmamıza birkaç defa gitmemiz gerekti. Bizim için özel malzemeler ürettiler. Ayrıca bu köprü doğa dostu ve sürdürülebilir bir köprü olma özelliğini de taşıyor. Geri dönüşümdeki, hurdalıktan alınma malzemelerle üretildi.

Ayrıca biz köprünün yarışmadan sonra da işlev kazanmasını düşündük. Bu bizim için çok önemliydi. Bu yüzden sadece yarışmayı kazanmaya dönük bir proje olsun istemedik. Okulumuzun Kilyos Kampüsü’nde eğer gerekli fiziksel şartlar oluşur ise bu köprüyü kullanmayı hedefliyoruz’’.

Boğaziçi Vikings Takımı, 2016 yılında düzenlenen Beton Kano Yarışması'nda Türkiye Üçüncüsü olmuştu.

Haber: Özgür Duygu Durgun, Fotoğraflar: Talat Karataş / Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 17 Nisan 2017