Boğaziçi’nden Nilüfer’e Edebiyat Müzesi

Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi, kurumsal işbirlikleriyle İstanbul dışında da arşiv çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’nin kataloglama ve dijitize çalışmalarını gerçekleştirdiği Edebiyat Müzesi açıldı. Merkez, geçtiğimiz aylarda ilk yerel yönetim işbirliği olan Nilüfer Belediyesi’yle düzenlediği protokolle Edebiyat Müzesi için 1.223 adet katalog girişi yaptı ve 5000 civarı görüntüyü sayısallaştırdı.

Nâzım Hikmet'ten Yaşar Kemal'e, Orhan Pamuk'tan Gülten Akın’a çok sayıda değerli yazarın el yazmalarının, kişisel eşyalarının görülebileceği Edebiyat Müzesi, Nilüfer ilçesinin Misi (Gümüştepe) Mahallesi’nde açıldı.

Açılış törenine yazın ve kültür dünyasından çok sayıda yazar ve dernek katıldı. Şair ve yazarların ilk baskılı ve imzalı eserlerinin bulunduğu müzede edebiyatçıların fotoğraf ve biyografileri de yerini alıyor. Müzenin mektup odasında Cemal Süreya’dan Rıfat Ilgaz’a, Attilla İlhan’dan Halet Çambel’e pek çok yazarın 50 el yazması mektubu orijinal olarak ve toplamda 800 el yazması mektup, dijital olarak sergileniyor. Müzede ayrıca yazarların kitap eskizleri, daktilo,  gözlük, kalem, pipo gibi kişisel eşyaları da bulunuyor.

Prof. Dr. Cengiz Kırlı: Kurumsal işbirlikleri geliştirilmeli

Müzenin açılışı öncesinde, Bursa TÜYAP Kitap Fuarı bünyesinde yazar Deniz Kavukçuoğlu’nun moderatörlüğünde Nilüfer Belediyesi Edebiyat Müzesi konulu bir söyleşi gerçekleşti. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’ın katıldığı, Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kırlı’nın davetli olduğu söyleşide yerel ve uluslararası alanda müzecilik ve arşivcilik alanındaki örnekler ve deneyimler üzerine konuşuldu.

Kırlı,  özel arşiv çalışmalarının Türkiye’de yeni gelişmeye başlamasına karşın hızla yaygın ve etkili bir niteliğe büründüğüne dikkat çekerek, yerel yönetimlerin bu alanda desteklenmesinin, kurumsal işbirliklerinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.  Prof. Dr. Cengiz Kırlı, Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi olarak bilim, sanat, kültür alanında kişisel ve kurumsal arşivlerin korunması kadar onların araştırmacılara, kamuoyuna açılmasının, ilgilileriyle buluşturulmasının da öncelikleri arasında olduğunu belirtti.

Nilüfer Belediyesi Edebiyat Müzesi Arşivi’nin kısa bir süre içinde online olarak da erişime açılması planlanıyor.

Fotoğraflar: Sedat Akar

Tarih: 16 Nisan 2018