Boğaziçi’ne “Araştırma Üniversitesi’’ statüsü

Boğaziçi Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olma özelliği YÖK’ün yaptığı değerlendirme kapsamında tescillendi.

Türkiye’nin araştırma üniversiteleri 26 Eylül 2017 tarihinde Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni"nde açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nin yanı sıra Ankara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi yer aldı. Araştırma Üniversiteleri aday listesi ise Çukurova, Ege, Selçuk, Uludağ ve Yıldız Teknik üniversiteleri olarak belirlendi.

Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç araştırma üniversitelerinin belirleme sürecinde 58 devlet üniversitesinin niyet beyanında bulunduğunu ve oluşturulan komisyonların şeffaf çalışmaları sonucunda bu listenin belirlendiğini belirtti.

‘’Boğaziçi’nin üstün nitelikli akademik kadrosu bu başarıda belirleyici’’

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ise Boğaziçi’nin araştırma üniversitesi olarak seçilmesinin ardından, “Boğaziçi Üniversitesi’nin çok değerli akademik kadrosu sayesinde aldığımız bu statünün değerini bilerek, üzerimize düşenleri yapacağız. Ülkemiz üniversiteleri arasında bütçe büyüklüğü, bütçe artış oranı açısından ilk sıralarda yer almasa da diğer akademik başarılarının yanısıra araştırmada etki değeri sıralamasında uluslararası düzeyde önlerde yer alan bir üniversiteyiz. Üniversitemizin bütçesini benzer başarı düzeyindeki uluslararası üniversitelerin bütçesiyle kıyasladığımızda 1:20 gibi çarpıcı bir oranla karşılaşıyoruz. Umuyoruz, araştırma üniversitesi statüsü ile bütçe, araştırma altyapısı gibi konularda daha da güçlenerek, dünyada hak ettiğimiz öncü konuma geçeceğiz’ değerlendirmesinde bulundu.

Özkan, bu günlere nasıl gelindiğini, maddi kısıtlara rağmen uluslararası rekabet gücünün nasıl yakalandığının da iyi irdelenmesi gerektiğini hatırlatarak, ''Sayı olarak görece az ancak çok nitelikli bir akademik kadroya sahip olmamız bizim en büyük değerimizdir'' dedi. Özkan, ''150 yılı aşkın bu başarılı ancak bir o kadar da narin, liyakata dayalı üniversitede akademik geleneğin korunmasının ne denli önemli olduğunu hatırlatarak bunun kurum içi kültürün bir parçası olarak öğrencilik döneminde Boğaziçililere aşılandığını, farklılıklardan fikirlerin üretildiği bir ortam sunulduğunu ve bu sayede araştırmayı hayatın bir parçası olarak gördüklerini'' ifade etti.

Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nde tam zamanlı görev yapmakta olan 437 öğretim üyesinin 316’sının yurtdışındaki 70 önemli üniversiteden doktora dereceleri almış olduklarını vurgulayarak, öğretim üyesi kadrosunun geri kalanlarının da Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden doktora dereceleri almış mensuplar olduğunu belirtti ve Boğaziçi Üniversitesi’nin üstün akademik birikiminin altını çizerek ''Öğretim üyelerimizi bu başarılarından dolayı bir kez daha tebrik ediyor, bu güzide kurumu bugünlere sürekli güçlenerek taşıyan ve artık aramızda olmayan hocalarımızı da saygı ve şükranla anıyorum'' dedi.

Boğaziçi, araştırmada dünya ligini de yakaladı

Boğaziçi Üniversitesi 2011-2016 yılları arasındaki araştırma performansıyla aralarında Harvard, Columbia, Princeton ve Yale üniversiteleri başta olmak üzere ABD’nin en başarılı sekiz üniversitesinin yer aldığı Ivy League’i ve İngiltere’nin en iyi 24 üniversitesinin oluşturduğu UK Russell Group’u yakaladı.

Aynı dönemde Türkiye’den Boğaziçi Üniversitesi’nin yanı sıra, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İTÜ, Koç, Sabancı ve Bilkent’in yer aldığı kamu ve vakıf üniversitelerinin oluşturduğu Türk Araştırma Üniversiteleri Güç Birliği de araştırma alanında dünya ligindeki yükselişini sürdürdü.

135 araştırma laboratuvarı, 31 uygulama ve araştırma merkezi bulunan Boğaziçi Üniversitesi, 2017-2018 dönemi itibariyle, Türkiye’nin ‘Atıf Endeksi En Yüksek’’ üniversiteleri arasında üst sıralarda yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi, 2007-2016 dönemi itibariyle Bilimsel Atıf Indekslerine Giren Makalelerin Etki Değeri açısından 13,42 skoruyla dünya sıralamalarında en üstlerde bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi, Web of Science verileri çerçevesinde ise, dünyanın önde gelen üniversiteleri ile karşılaştırıldığında ‘’Araştırmaya ayrılan bütçe /atıf yapılan makale sayısı’’na göre yüksek ve yükselen bir performans izliyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin “Makale Başına Yapılan Atıf Sayısı’’nda 2014 yılından bu yana, aralarında Oxford, Essex, Cambridge gibi üniversitelerin bulunduğu UK Russell Group ortalamasını geride bıraktığı görülüyor.

Dört fakülte,  iki yüksekokul ve altı enstitü bünyesinde yer alan 29 akademik bölümde 33 lisans programı, 46’sı tezli olmak üzere 65 yüksek lisans programı ve 33 doktora programının yer aldığı Boğaziçi Üniversitesi’nde her yıl 600’e yakın aktif araştırma projesi sürdürülüyor.

700 araştırmacı, 12.082 lisans, 5.042 lisansüstü öğrencisi bulunan Boğaziçi Üniversitesi’nde son 10 yılda kariyerini araştırma alanına yönlendiren yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin sayısında önemli artışlar kaydedilmiş durumda. Geçtiğimiz son 10 yılda lisans öğrencilerinin sayısı %35 artarken, yüksek lisans öğrencisi sayısı %72, doktora öğrencisi sayısı ise % 84 artış gösterdi.

Üniversite’nin Avrupa Birliği, TÜBİTAK, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, European Cooperation in Science and Techology gibi kurumlar başta olmak üzere güçlü bir kamu işbirliği ağı, özel sektörden önde gelen şirketlerle sanayi işbirlikleri ve Uluslararası Üniversiteler Birliği IAU, Avrupa Üniversiteler Birliği, Akdeniz Üniversiteler Birliği, The Utrecht Network, MIT-MISTI, Brown, Indiana & G.Washington, Şangay üniversiteleri olmak üzere geniş bir uluslararası işbirliği ağı bulunuyor.