BOUN101: Boğaziçi’nden Liseliler için Dört Mevsim Üniversite!

Gerçek üniversite deneyimini sınav stresiyle değil, yaşam ve bilimi kucaklayarak yaşayın!

Boğaziçi Üniversitesi, BOUN101 programlarıyla liseli öğrencileri akademik yaşamla ve Boğaziçi kültürüyle tanışmaya davet ediyor.

Fizik, Matematik, Ekonomi, Edebiyat, Bilişim, Psikoloji, Yaratıcı Yazarlık gibi disiplinlerden, Boğaziçi Üniversitesi’nin alanının öncü öğretim üyelerinin seçtiği bilimsel temalar etrafında, kısa akademik program modülleriyle oluşturulan BOUN 101 programları kapsamında Güz, Kış, Bahar ve Yaz dönemi olmak üzere dört ayrı dönem için ders programları hazırlandı.

Akademik yaşamı ve eleştirel düşünceyi deneyimlemek ve üniversite hayatına yönelik bilgi edinmek isteyen lise öğrencilerine yönelik olarak tasarlanan bu programlarda not kaygısı ve sınav stresi yerine popüler bilimsel konulara yoğunlaşma, soyutlama, öğrencilerin analitik düşünme, soru sorma ve problem çözme yetilerini geliştirmek amaçlanıyor.

‘’Gençlere meslek ve üniversite seçimlerinde rehberlik ediyoruz’’

BOUN 101 ile ilgili bilgi veren, programların Akademik Koordinatörü Doç. Dr. Zafer Yenal Türkiye’de lise öğreniminin not ve sınav odaklı olduğunu; bu programı hazırlarken öğrencileri bu sürecin biraz dışına taşımak istediklerini ve bu yönde bilimsel merakı pekiştirici, analitik düşünce yetisini güçlendirecek içerikler hazırladıklarını belirtti. Yenal, BOUN 101 programının aynı zamanda lise öğrencilerine meslek ve üniversite seçimleri konusunda rehberlik ederek öğrencileri geleceğe hazırlamak konusunda da yararlı olacağını sözlerine ekledi.

BOUN 101 Kış Okulu’na son kayıt tarihi 25 Ocak, İlk Ders Zili ise 1 Şubat’ta

1 Şubat tarihinde başlayacak BOUN 101 Kış Okulu Programı, sömestr tatilinde lise öğrencilerinin hem öğrenme hem de sosyal yetkinliklerini geliştirmeyi hedefliyor.  Boğaziçi Üniversitesi’nin Güney Kampüs’ünde 1- 5 Şubat 2016 tarihlerinde yer alacak Kış Okulu kapsamında öğrenciler Fizik- Sinema, Yaratıcı Yazarlık - Stresle Başa Çıkma, Matematik – Psikoloji, Ekonomi - Edebiyat ve Bilişim başlıklarında her gün için belirtilen iki dersten birini tercih ederek, katılmak istedikleri beş ders için kayıt olabilecekler.

BOUN 101 Kış Okulu Ders İçerikleri

Fizik - İbrahim Semiz

Kara delikler: Uzay ve zamanın dansı

Işığını vermeyen yıldız -Dalga arası-; Einstein: Eğri uzay-zaman; Zaman nedir?; Olay ufku: Uzay-zaman metamorfozu; Yıldızların evrimi; Kara delik tipleri; Hawking: Kara’lık da göreceli!

Matematik - Serdar Altok

Çan eğrisi ve uygulamaları

Doğada ve günlük hayatta karşılaştığımız birçok veri çan eğrisi kullanılarak çok iyi modellenebiliyor. Çan eğrisinin, ya da daha teknik dille Normal dağılımın, niye bu kadar sık karşımıza çıktığını matematiksel temellerini vererek anlamaya çalışıp, değişik uygulamalarını inceleyeceğiz.

Bilişim - Atay Özgövde

Bilgisayar Sistemleri ile Yazılım

Bilgisayar teknolojileri ve yazılım temelli sistemler tüm etrafımızı çevirmiş durumda. Bu derste, ismini çok duyduğumuz bilgisayar, yazılım, programcı, donanım, internet gibi kavramların gerçekte ne olduklarının aktarılması ve birbiriyle bağlantılarının içselleştirmesi hedeflenmektedir. Zengin güncel örnekler ile bu kavramları çevremizde dönen teknolojik "oyunu" deşifre etmek için kullanacağız. Dersimiz sadece sözlü anlatımı değil aynı zamanda deneyerek ve eğlenerek yaratımda bulunabileceğiniz bir laboratuvar kısmını da içeriyor. Scratch programlama dili herhangi bir programlama altyapısı beklemeden hemen bir şeyler denemeye başlayabileceksiniz.

Ekonomi - Murat Yılmaz

Oyunlar ve Stratejiler

Oyun kuramının hayatın farklı alanlarındaki olası kullanımları üzerine eğlenceli bir gezinti yapacağız. Tutuklular ikilemi, tavuk oyunu, cinsiyetler savaşı, güzellik yarışması, yazı-tura eşleştirme gibi oyunlar üzerinden domine edilen stratejiler ve Nash dengesi gibi kavramlara eğileceğiz. Penaltı atışları ve karma stratejiler, geriye doğru tümevarım ve tırtıl oyunu, pazarlık oyunları ve ikinci el araba marketi gibi uygulamaları inceleceğiz.

Psikoloji - Ercan Alp

Gelişim Psikolojisi Nedir?

Psikoloji biliminin bir alt dalı olan gelişim psikolojisi, bireylerin doğum öncesinden yaşamlarının sonuna kadar duygu, düşünme ve davranışlarında ortaya çıkan değişimleri inceler. Bu derste, gelişimin belirleyici faktörleri olan ‘kalıtım’ ve ‘çevre’ nin, gelişimi nasıl şekillendirdiğini anlamaya çalışacağız. ‘Bağlanma’ ve ‘zeka’ konularında yaygın kuramlara ve yapılmış araştırmalara bakacağız.

 

Yaratıcı Yazarlık - Zeynep Uysal

Kağıtta Değil Blogda: Anıdan Öyküye Yaratıcı Yazı

Kurmacaya giriş; ünlü yazarların öykü ve romanlarından örneklerle diyalog, anlatıcı sesi ve karakter oluşturma yöntemleri; tanınmış öykülere yeni başlangıçlar ve yeni sonlar yazma denemesi, bir roman kahramanından bir başka roman kahramanına mektuplar; anı yazma ve diğer kısa yazı alıştırmaları; arkadaş eleştirileri ve sonunda bir kısa öykü denemesi. Bütün bunları kağıda değil size ait bir bloğa yazıyorsunuz.

Edebiyat - Halim Kara

Polisiyeden Aşk Hikayesine Edebiyat Okumaları

Bu ders polisiye ve aşk anlatıları üzerinden yazınsal çözümlemenin araç, anahtar kavram, terim ve ilkeleriyle tanışmanızı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, Türk ve dünya edebiyatından seçtiğimiz aşk ve polisiye odaklı birincil anlatılar üzerinden, metin-yazar-okur ilişkisi, anlatıcının konumu, bakış açısı, dilin kullanımı, imgelem, sembol, karakter kurulumu, zaman ve mekân, tarihsel ve politik bağlam gibi kavram ve sorunsalları tartışacağız.

Tarih - Koray Durak

Geçmiş ile tarih aynı şey midir?

Ve daha birçok soru: Tarih yalan söyler mi? Tarihçi tarafsız bir hakem olabilir mi? Dedemizin bastonundan anneannemizin mektubuna tarihçinin kaynakları, resimlerden tarih çıkarmak ve tarihte yüce ve muhteşem dönemler var mıdır?

Sinema - Şahan Yatarkalkmaz

Sinemada Büyümek

Büyümek ve kendi sorumluluğunu alan bir birey olmak özellikle romanların izindeki sinema eserlerinin vazgeçilmez bir teması olmuştur. Bu ilgi boşuna da değildir. Büyüyebilmeyi her anlamıyla dert eden seyircinin kendini filmlerde bulmasının sinema tarihindeki karşılıklarını, yaygın kullanılan görsel kodlar ve öykü izleklerini inceleyerek ufak bir inceleme yapıyoruz.

Stresle Başa Çıkma - Sevgi Kesim

Düşünce ve Alışkanlıkları Yeniden Yapılandırma

Stresle başa çıkma dersi, temelde öğrenciler açısından stres yaratan durumlarda neler yapılması gerektiğine dair geliştirilebilecek yöntemlerin incelendiği bir derstir. Ders süresince stresin tanımlanması, stresli süreçlerin nasıl idare edilebileceği, aşırı stres içeren durumlarda yaşanabilecek olaylar ve çeşitli vaka çalışmaları, stres altında beden kullanımı ve rahatlama, önceden alınabilecek tedbirler gibi farklı konular işlenecektir.

BAHAR ATÖLYESİ

BOUN 101 programı kapsamındaki  Bahar Atölyesi 19 Mart- 10 Nisan 2016 arasında gerçekleştirilecek. Bahar Atölyesi’nde Matematik başlığı altında Çan eğrisi ve uygulamaları, Fizik başlığında Fiziksel dünyanın genel yapısı, Fizik –Evren ilişkisi, Ekonomi başlığı altında Oyun ve Stratejiler, Psikoloji başlığında ise Gelişim Psikolojisi, Kalıtım ve Zeka gibi kavramlar ele alınacak.

YAZ OKULU

BOUN 101 Yaz Okulu 20 Haziran – 1 Temmuz 2016 tarihleri arasında yer alacak. Yaz Okulu’nda ise Nanoteknolojiden yapay zekaya, oyun kuramından ekonomik modellemeye, yaratıcı yazarlığın kalabalık olanaklarından tarihin kuytu köşelerine uzanan bir yolculukta, öğrencilerin akademik yaşamın temel taşlarıyla ve eleştirel düşünceyle tanışmaları, üniversite hayatına yönelik bilgi ve deneyim edinmeleri amaçlanıyor.

BOUN 101 Programlarıyla İlgili Bilgi İçin:

Tanıtım Ofisi (0212) 359 73 64 – (0212) 359 44 98 - tanitim@boun.edu.tr

Web: www.tanitim.boun.edu.tr - www.boun101.boun.edu.tr

Tanıtım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=oL4EqJgsqkE