BountoGreen projesi Londra’ya uzandı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan BountoGreen takımının elektronik atıklar için 2015 yılında başlattığı geri dönüşüm projesi, Londra’da düzenlenen ‘’Conflicts of an Urban Age’’ sergisine Türkiye’den seçilen tek üniversite projesi oldu.

E-atık sorununa çözüm bulmak için yola çıkan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin hayata geçirdikleri BountoGreen Projesi, merkezi Londra’da bulunan ve tasarımdan mimariye, mühendislikten planlamaya günümüz inşaat sektörünün temel ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kurulmuş mühendislik şirketi Arup tarafından düzenlenen ‘’Conflicts of an Urban Age’’ sergisine seçildi. Sergi, aralarında Addis Ababa, İstanbul, Londra Mexico City, Mumbai ve Şangay’ın bulunduğu dünyanın altı kentinin son 25 yılda geçirdiği hızlı kentleşme sürecini ve bu sürecin sosyal sonuçlarını konu alıyor. 1990-2015 yılları arasında sergide ele alınan altı merkezin yaşadığı belli başlı değişimlere odaklanan sergi, 19 Ekim 2018 tarihine dek Arup’un Londra Galerisi’nde izlenebilecek. Proje ayrıca 15-23 Eylül tarihleri arasında Londra Tasarım Festivali’nde sergileniyor olacak.

LSE Cities at the London School of Economics ve Alfred Herrhausen Gesellschaft, tarafından düzenlenen sergide Boğaziçili öğrenciler sürdürülebilir bir yeşil kampüs amacıyla geliştirdikleri projeyi sergileyerek tanıtma imkânı buldu. Arup’un Entegre Kent Planlaması ekibi tarafından sergilenmeye değer bulunan BountoGreen projesi, yaratıcı ve özgün bir proje olarak değerlendirildi. Sergiye Türkiye’den katılan tek üniversite projesi olan BountoGreen Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm kampüslerinde 2015 yılında başlatıldı. Aynı tarihte Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘’Kampüslerarası Çevre Yarışması’’nda ödüle değer bulunan projede 3 ayda 1 ton 650 kg e-atık toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştı. Başlangıçta kampüslere dış mekanlarda metal, iç mekanlarda karton olmak üzere toplam 30 adet elektronik atık toplama kutusu yerleştiren BountoGreen ekibi, toplanan her ton e-atık için kampüsteki br manuel musluğu, yüzde 60 su tasarrufu sağlayan sensörlü musluklarla değiştirdi. Eskiyen elektronik aletlerin bilinçsizce atılması halinde çevreye verdiği zarara dikkat çekmek isteyen proje ekibi, atık toplama kutuları sayesinde projenin başladığı 2015 yılından bugüne dek e-atıkların uygun şartlarda geri dönüştürülmesi ve çevreye zarar verici etkilerinin azaltılması konusunda büyük rol oynadı.

Proje ekibinden konuyla ilgili bilgi aldığımız Tuğçe Sakallıoğlu, 2015’te başlayan BountoGreen projesinin uzun soluklu bir girişim olduğunun altını çizdi ve Londra’da yer alan sergiye katılım süreçlerinin nasıl geliştiğine dair şu bilgileri verdi; ''BountoGreen olarak başlattığımız e-atık projesinin sürdürülebilir olması ve farkındalık yaratarak yayılması öncelikli hedeflerimizdendi. Projemizin hala aktif olarak devam ediyor olması ve güzel geri dönüşler alması sürdürülebilir olduğunun en büyük göstergesi ve başarısı aslında. “Conflicts of an Urban Age” sergisine katılma süreci, Arup Mühendislik’in şehirleşmeyle gelen değişimlere çözüm örnekleri arasından İstanbul’dan projemizi aday göstermesiyle başladı. Ön değerlendirmelerin ardından projemiz Londra ofisi tarafından uygun görüldü. Üniversitemiz kampüsleriyle sınırlı kalan bir komitede e-atıkların geri dönüşümüne çözüm bulmak için bu projeye başlamıştık. Uluslararası bir platformda bu çalışmanın örnek gösterilmesi ve farklı çevreler tarafından ilgi uyandırması ve sürdürülebilir bir çevre için olası yeni projelere ilham vermesi bizler için mutluluk verici''.

BountoGreen proje ekibi Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 2016 lisans mezunu Mehmet Ali Hakan,Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Çevre Teknolojileri 2018 yüksek lisans mezunu Tuğçe Sakallıoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Aslıhan Yolcu ve Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü yüksek lisans öğrencisi Gizem Tığlı’dan oluşuyor.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Oktay Güney /Kurumsal İletişim Ofisi