Brezilya’dan Boğaziçi’ne, Boğaziçi’nden Gezi’ye

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü ikinci sınıf öğrencisi Mert Kaya, ‘’Acabou a Amor/Aşk Bitti’’ adlı bir belgesel çekti. Türkiye’deki Gezi direnişiyle benzer zamanlarda yaşanan Brezilya’daki protestoların hikâyesini anlatan projenin çekimleri Eylül 2014’te sona erdi. Projenin 2015’teki festivallere yetiştirilmesini hızlandırmak amacıyla fonlama sitesi olan Indiegogo’da 12 Ocak’a kadar sürecek bir kampanya başlatıldı. Belgeselin oluşum, çekim ve tamamlanma sürecini Mert’le konuştuk.

Mert Kaya, 2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ni kazandıktan sonra bir yıl okulu dondurarak Brezilya’da São Paulo’da yaşıyor. Politikayla hep bir bağı olduğundan Brezilya’da aktivist arkadaşlar ediniyor. Latin Amerika ve Brezilya’daki deneyimlerini ileride kendi akademik çalışmalarına yansıtma planı olduğunu anlatan Mert ile Brezilya’da bulunduğu dönemde yaşadıklarını ve gözlemlerini konuşuyoruz.  Mert’in arkadaşlarının da bulunduğu MLP (Movimento Passe Livre / The Free Fare Movement) oluşumu önce artan toplu taşıma ücretlerine karşı halkı eyleme çağırmış. Ardından eylemler sosyal hizmetlerdeki aksaklıklar, yolsuzluklar ve 2014 Dünya Kupası’na ayrılan yüksek bütçeye karşı protestolara dönüşmüş. 2013 Haziran’ında Gezi için sokaktayken Brezilya’daki tanıdığı, bildiği kişilerin de sokakta olması Mert için belgesel sürecini başlatmış. Bulunduğu politik ortam ve Gezi’yle Brezilya’yı birlikte düşünme fikri bu belgeselin doğumunu kolaylaştırmış.

Mert, 2014 Ağustos’unda Brezilya’ya gidip belgesel çalışmalarına başlamış.  Brezilya’daki eylemlere katılarak insanlarla bire bir görüşmeler yapmış.  Eylemler birer kent eylemi olduğundan dış çekime, bilhassa protestoların öznesi olan mekanlara ve buralarda çekim yapmaya dikkat ettiklerini anlatan Mert, Gezi’den bir gözle Brezilya protestolarının izlenimi olan bu belgeselin Türkiye izleyicisinin bu iki kitle hareketi üzerine düşünmesine ve bağ kurmasına fırsat vereceğini düşünüyor. Bu anlamda Tunus, İspanya, Tahrir, Wall Street, Gezi ve Brezilya’yayı bütüncül olarak değerlendirmenin önemli olduğunu düşünüyor.

Hatırlanacağı gibi, Türkiye’de protestocuların Gezi Parkı’ndan çıkartıldığı dönemde Brezilya halkı Türkiye’deki protestolardan haberdardı. Nitekim Brezilya’da öne çıkan sloganın “Aşk bitti burası artık Türkiye” olması bu durumu çarpıcı biçimde yansıtıyordu. Mert Kaya’nın belgeseli tamamlama süreci devam ediyor. Görüşmelerin deşifresi, tercümesi, senaryo yazımı, kurgu, ses gibi teknik konuların kısa bir sürede halledilebilmesi için de Indigogo’da bir kampanya başlatıldığını anlatan Mert’in bu konudaki en büyük destekçileri çevresi, arkadaşları ve Boğaziçi Üniversitesi’ndeki hocaları Can Candan ve Fikret Adaman olmuş.  Mert, proje sürecinin kendisi için büyük bir öğrenme süreci olduğunu vurguluyor ve hedefinin belgeselin festivallerde gösterilmesi olduğunu söylüyor.

‘’Acabou a Amor/Aşk Bitti’’ için düzenlenen kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.indiegogo.com/projects/documentary-acabou-o-amor--2

Haber: Duygu Öksünlü-Naz Vardar /Kurumsal İletişim