BÜKOOP ile topraktan soframıza

BÜKOOP (Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi) bundan altı sene önce Boğaziçi Üniversitesi’nde bir grup akademisyen ve kampüs çalışanının Türkiye’deki tarım aleyhine olan şiddetli dönüşümü üzerine duydukları kaygılarla ortaya çıkmış olan bir oluşum. Kuzey Kampüs’te hizmet veren kooperatif, zaman içerisinde ürün yelpazesini ve birlikte çalıştığı örgütlü üretici havuzunu genişletiyor ve giderek artan sayıda doğayla dost tarım yapan üreticiyi Boğaziçi Üniversitesi mensubu tüketicilerle buluşturuyor. BÜKOOP’un kuruluş öyküsünü ve çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi matematik bölümü öğretim üyelerinden, aynı zamanda bir BÜKOOP gönüllüsü olan Doç. Dr. Ferit Öztürk ile konuştuk.

BÜKOOP’un kuruluşundaki en büyük hassasiyetlerden biri artık gündelik yaşantımızda sadece kötü gıda yemekle kalmayıp bunu kontrol de edemiyor oluşumuz. Bu kontrol mekanizmasının işlememe nedenlerinden biri olarak üretimde ve satışta tekelciliği gören ve firmalar büyüdükçe kontrol mekanizmasının olanaksızlaşacağını düşünen kampüs çalışanları kampüste hem bir duruş sergilemek hem de teorik çözümlerin pratiğe yansıtılmasını amaç edinerek altı yıl önce BÜKOOP’u kuruyor.  Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, Tohum İzi Derneği ve Kibele Organik Üreticiler Derneği’nin destekleriyle çiftçiyle doğrudan iletişime geçerek bir ağ oluşturmaya çalışıyorlar.

İlk yıllarda kooperatifin web sitesi üzerinden ön sipariş ile çalışırken sonraları raf sistemine geçmişler. Bültenler ve BÜKOOP barakanın her gün açılması derken en son sıçrama kooperatifin çiğ süt satışına başlaması olmuş.

Gönüllülük esasıyla çalışan bir kooperatif

BÜKOOP kendi etik duruşunu sergileyen bir kooperatif olarak ürün aldığı kişi-kurumlarla birebir iletişim halinde çalışıyor. Küçük üreticinin ortadan kalkmasını engellemek ve aracısız, tefecisiz, tüccarsız gıdayı sağlamak için olabildiği ölçüde sağlıklı, ekonomik ve benzer ilkelere sahip üreticilerle iletişim kuruyor. Şu an Türkiye’nin dört bir yanından 20-25 civarında üreticiyle çalışan BÜKOOP’ta her üreticinin bir sorumlusu bulunuyor. Sorumlular mümkün olduğu derecede üreticiyi ve ürünü yakından takip etmeye çalışıyor. Hava koşulları nedeniyle ürünün yetişmesinde ya da teminatında bir sıkıntı olursa kooperatif o ürünü o yıl satışa çıkarmıyor ve böylelikle üreticiyle aralarındaki empati kuvvetlenmiş oluyor.

BÜKOOP’ta muhasebeden satışa, bülten hazırlamadan üreticiyle iletişime kadar tüm işler gönüllülük esasıyla işliyor. Bu gönüllülük esasının devamı için yerel bir örgüt olmak ve kampüste hareket etmek gerektiğini söyleyen Ferit Öztürk, kooperatifin kâr amacının olmadığını ve şu an 20’si çekirdek kadro olmak üzere 50 gönüllünün, yaklaşık 500 kişi kadar da kooperatif kitlesinin olduğunu anlatıyor.

 BÜKOOP kadın üreticilere destek oluyor

Temel amacı organik değil, adil ve temiz gıda olan BÜKOOP’un çalışma ilkesini “Üreticilerimiz kendi ailelerine ne sunabiliyorlarsa bize de aynı şekilde ürün sunuyorlar’’ şeklinde özetleyen Öztürk, BÜKOOP’un yetişen en iyi ürünü değil;  iyi bir ürünü, daha uygun fiyata ve bizzat yerel üreticiden alıp tüketiciye sunmayı hedeflediğini belirtiyor. Bu bağlamda BÜKOOP ağırlıklı olarak ticari ilişkiler ağı içinde olmayan üretici ile çalışmayı tercih ediyor. Köy örgütlenmelerinin içinden özellikle kadın örgütlenmelerini seçen BÜKOOP bu bağlamda pek çok kadın kooperatifiyle de çalışıyor. Birlikte çalıştığı üreticilerin çalışma şartlarını etik ilkeler çerçevesinde değerlendiren BÜKOOP İTÜ-Avcılar ve Kadıköy’de kurulması söz konusu olan tüketici kooperatiflerine de birikmiş bilgi konusunda destek oluyor. Öztürk,  bundan sonraki amaçlarının Türkiye’de kooperatif sayısının artması ve katılımcı sertifikasyonun İstanbul ve Türkiye genelinde yaygınlaşarak üreticinin küçük ve örgütlü çiftçi olmaya teşvik edilmesi olduğunu ekliyor.  

BÜKOOP’a nasıl ulaşılır?

Kuzey Kampüs’te 2. Kuzey Yurdu’nun hemen karşısında BÜKOOP barakaya ulaşabilirsiniz.

BÜKOOP’ta neler var?

Ürünler dönemsel olarak değişmekle birlikte sütten, peynire, soğandan, kuru sebzeye, cevizden incire birçok çeşit raflarda yer alıyor.

BÜKOOP’ta çiğ süte nasıl ulaşabiliriz?

BÜKOOP barakada her pazartesi çiğ süt alabilirsiniz.

Nasıl gönüllü olunur?

http://www.bukoop.org sitesindeki linke tıklayarak gönüllü olmak için uygun saatlerde adınızı yazabilirsiniz.

Haber: Duygu Öksünlü /Kurumsal İletişim

Tarih: 17 Aralık 2014