Çevre için çalışanlar bir aradaydı

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nün bu yıl dördüncüsünü düzenlediği “Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu” 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Boğaziçi Üniversitesi Kriton Curi Salonunda gerçekleşti. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin sözlü ve poster sunumlarıyla katıldığı etkinlikte çevre ve sürdürülebilirlik konuları ele alındı. Birçok çalışmanın yer aldığı sempozyumdaki en iyi sunumlar ise Çevre Bilimleri Enstitüsü tarafından birincilikle ödüllendirildi. Kazanan sunumlar Enstitü tarafından desteklenecek.

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü üyesi Binnur Aylin Alagöz moderatörlüğünde gerçekleşen 4. Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu’nun karşılama konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Orhan Yenigün’ün ardından, Şişecam Çevre Yönetim Müdürü Dilek Bolcan “Şişecam’da Sürdürülebilirlik Yaklaşımı” başlıklı açılış sunumunu gerçekleştirdi. Şişecam’ın çevre ve sürdürülebilirlik yaklaşımı için attığı adımlardan bahseden Bolcan, sürdürülebilirlik için çevresel, sosyal ve ekonomik etkenlerin değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. İyi bir sürdürülebilirlik stratejisi için sırasıyla önceliklerin belirlenmesi, uygun mekanizmaların oluşturulması ve gelişmelerin şeffaf olarak paydaşlara aktarılması gerektiğini söyleyen Şişecam Çevre Yönetim Müdürü, sürdürülebilir kalkınma için koru – güçlendir – geliştir prensibine sahip olduklarını aktardı.

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin sunumlarını gerçekleştirdiği ve posterlerini sergilediği sempozyumdaki bir diğer konuşmacı sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği uzmanı, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp oldu. “Bir sosyal Bilimcinin Çevre Korumadaki Maceraları” başlıklı konuşmasında Dr. Eralp, farklı disiplinlerin bir araya gelerek çevre konusunda adım atmalarının çok önemli olduğunu vurguladı. Gençlerin de bu konuda daha etkin olmaları gerektiğini aktaran Eralp, uluslararası kamuoyunun takip edilmesi ve uluslararası etkinliklere katılmanın gerekliliğini açıkladı. Türkiye’de çevre ve sürdürülebilirlik çalışan enstitü sayısının daha fazla olmasını istediğini belirtti. Sibel Sezer Eralp sosyal sorumluluk ve sivil toplum kuruluşları yardımıyla çevre konusunun dikkate alınmaya başladığını ve bunun daha da gelişmesi için özellikle gençlerin gönüllü çalışmalarına ihtiyaç olduğunu bildirdi. Eralp’e göre gönüllülük farklı bir kültürün içine girmeyi de sağlıyor.

Tüm gün süren sunumların ve değerlendirmelerin ardından sunum ve poster yarışmalarının birincileri açıklandı. Sözlü sunumlar kategorisinde Gizem Kıyak “Evaluation of Mechanisms of Increasing Soil Quality via Plant Microorganism Interactions” başlıklı sunumuyla birinci olurken, poster sunumları kategorisinde ise Göksu Çelik’in “Multistage Recovery Process of Biophenolic Antioxidants with Focus on Hydroxtyrosol from Olive Mill Waste” başlıklı çalışması birinci seçildi. Kazanan sunumlar Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü tarafından desteklenecek.

Haber ve fotoğraflar: Serdar Yetkin / Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 06 Haziran 2018