Disiplinlerarası bakışla Nâzım’ın dünü, bugünü, yarını…

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, 1. yaşını Nâzım Hikmet Sempozyumu ile kutladı.
Açılış konuşmasını Merkez Müdürü Murat Gülsoy  yaptı

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi; 1. yaşını “Vakıtları Yakalamak İstiyorum”: Dünden Yarına Nâzım Hikmet Sempozyumu ile kutladı. Sempozyuma, Nazım Hikmet hakkında en kapsamlı biyografilerden biri olan “Romantik Komünist” kitabının yazarları Saime Göksu & Edward Timms görüntülü konuşma ile katıldı.

 

Türkiye’den birçok üniversitenin yanı sıra Yale, Harvard, Princeton ve California Santa Cruz üniversitelerinden araştırmacılar da katıldığı, 14-15 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyumda, “Şairlerin Bakışı: Nâzım Hikmet ve Türkçe Şiirin Serüveni” başlıklı kapanış oturumunda ünlü şairler küçük İskender, Deniz Durukan, Ömer Erdem, Mahmut Temizyürek, Nazmi Ağıl ve Gonca Özmen söz aldı.

 

Nâzım Hikmet’in şiirini anlamak, siyasal ve sanatsal kimliğini kavramak, eserlerini, dünyasını, düşlerini farklı disiplinlerden yaklaşımlarla ele almak amacıyla düzenlenen “Vakıtları Yakalamak İstiyorum”: Dünden Yarına Nâzım Hikmet Sempozyumu Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyumda her şeyden önce kendisini bir kalem işçisi olarak tanımlayan Nâzım Hikmet’in Türk ve dünya edebiyatındaki yeri karşılaştırmalı bakış açılarıyla tartışıldı. Programda dünya çapında ses getiren Nâzım Hikmet biyografisi Romantik Komünist kitabının yazarları Saime Göksu ve Edward Timms’in video konuşması ve “İnsan Manzaralarından Memleketim” adlı şiirli oyun da sahnelendi.

Sempozyuma belgesel niteliğindeki görüntülü konferans yoluyla katılan Saime Göksu ve Edward Timms, Nâzım Hikmet'in yaşam öyküsü, özel hayatı ve siyasi faaliyetlerinden kesitler sunarak, eserlerinin yazılış koşulları, edebi çevrelerde nasıl karşılandıklarını paylaştılar.

Murat Gülsoy: Yola çıkış misyonumuzun önemli bir aşamasını gerçekleştirdik

Açılış konuşmasını yapan Merkez Müdürü Murat Gülsoy “Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, “Vakıtları Yakalamak İstiyorum”: Dünden Yarına Nâzım Hikmet Sempozyumu’nu düzenleyerek yola çıkış misyonunu çok önemli bir aşamasını gerçekleştirdi. Nâzım Hikmet belki de Cumhuriyet tarihinin en önemli isimlerinden biridir, sadece şair ve yazar olarak değil, kişi olarak da en önemli isimlerden biridir. Ancak yakın zamana kadar yasaklı olduğu için, üniversitelerde akademik olarak üzerinde çalışma yapılamamış, bu yüzden de modern Türkçe edebiyat incelemeleri eksik kalmıştır. Merkezimizin kuruluş amacı tam da bu eksikliği giderecek bir altyapıyı oluşturmak ve aynı zamanda disiplinler arası bir anlayışla Nâzım Hikmet’ten başlayarak bütün edebiyatımız üzerine yeni çalışmalar yapılmasını teşvik etmektir. Yıl boyunca sürdürdüğümüz Nâzım Hikmet konferansları, merkez çatısı altında oluşturduğumuz araştırma kitapları, farklı bölümlerden bir araya gelen hocalarımızın yürüttüğü Nâzım Hikmet’in Türkçe şiir üzerindeki etkisini şairlerin kendi ifadelerinde araştıran Sözlü Tarih Projesi, Öykülerle Türkiye’nin Toplumsal Tarihi Projesi, basın arşivi, Nâzım Hikmet bibliyografyası ilk yılımızda başlattığımız projelerimizden bazıları. Merkezi Nâzım Hikmet çalışmalarıyla sınırlı tutmadık, disiplinler arası karşılaşmalar başlığı altında farklı bakış açılarından akademisyen, sanatçı ve yazarlarla bir araya gelerek şehrin hallerini, anlatı ve siyaset ilişkisini, edebiyatta okuma süreçlerini tartıştık” dedi.  

İngilizce ve Türkçe düzenlenen panellerde hem Nâzım Hikmet’in edebiyatının başka sanat ve disiplinlerden neler taşıdığı, bunları nasıl birer estetik malzemeye dönüştürdüğü hem de tarihsel bağlamları içerisinde bu metinlerin ne anlamlar ifade ettiği ele alındı. Tek tek eserlerin, örneğin Şeyh Bedreddin Destanı, Jokond ile Si-Ya-U ya da “Saman Sarısı” gibi tek bir şiirin de yakın okuma yöntemleri ile incelendiği sempozyumda Nâzım’ın hem modern Türkçe şiirin gelişimine katkısı, hem de dünya edebiyatı ile etkileşimi vurgulandı.

Sempozyum, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü, Çeviribilim Bölümü ve Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenlendi.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Ali Özlüer