Doç. Dr. Ebru Kaya’ya TÜBİTAK Teşvik Ödülü

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ebru Kaya, “Fen eğitimi alanında argümantasyon, bilimin doğası, kimya felsefesi ve kavramsal değişim konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 2017 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.

Doç. Dr. Ebru Kaya, tezsiz yüksek lisansla birleştirilmiş lisans derecesini Dokuz Eylül Üniversitesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda 2003 yılında, doktorasını Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü’nde 2011 yılında tamamladı. Doktora eğitimi sırasında ODTÜ’de araştırma görevlisi olarak çalışan Dr. Kaya, 2009 yılında İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nde fen eğitiminde argümantasyon konusunda araştırmalar yaptı.

Dr. Kaya, doktorasını tamamladıktan sonra 2011-2014 yılları arasında Selçuk Üniversitesi’nde görev yaptı ve 2013 yılında ODTÜ’de doktora sonrası çalışmalar yürüttü. 2014 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü’nde görev yapıyor.

Dr. Kaya, bilimin doğasına ilişkin araştırmaları nedeniyle 2015 yılında Bilim Akademisi tarafından verilmekte olan Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanı  ödülüne ve argümantasyon konusundaki araştırması nedeniyle 2016 yılında East-Asian Association Science Education (EASE) tarafından verilmekte olan Outstanding Paper ödülüne layık görüldü. TÜBİTAK (2013-2015) ve NARST (A Worldwide Organization for Improving Science Teaching and Learning Through Research) (2014-2015) tarafından desteklenmiş olan projelerde araştırmacı olarak yer alan Dr. Kaya, 2013 ile 2015 yılları arasında NARST tarafından yürütülen Outstanding Paper Ödülü Komitesi’nde yer aldı.

Dr. Kaya, Türkiye, Ruanda, Lübnan ve Tayvan gibi ülkelerde fen öğretmenlerinin profesyonel gelişimlerine yönelik çalıştaylar gerçekleştirdi; Tayvan’daki Ulusal Tayvan Normal Üniversitesi’nde 2016 ve 2017’de kısa süreli konuk araştırmacı olarak çalışmalar yaptı. Bilimsel dergilerde basılan ve konferanslarda sunulan yaklaşık 80 kadar yayında yazarlık yapan Dr. Kaya’nın araştırma alanları arasında fen eğitiminde argümantasyon, bilimin doğası, kimya felsefesi ve kavramsal değişim konuları bulunuyor.

Dr. Kaya, Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından desteklenmekte olan “Fen Bilgisi Öğretmen Eğitiminde Bilimin Doğası: Karşılaştırmalı Araştırma ve Geliştirme Projesi” (Proje No: 10621, 2016-2018) ve “University Students’ Understanding of Reconceptualized Family Resemblance Approach to Nature of Science: A Case Study” (Proje No: 12860, 2017-2018) başlıklı projelerin yürütücüsü olarak çalışmalarına devam ediyor.

Tarih: 27 Temmuz 2017