Doğalgazda küresel ve yerel perspektifler

Boğaziçi Üniversitesi, “The Gas Age: Global and Local Prospects” isimli panele ev sahipliği yaptı. Enerji Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen panele enerji politikaları alanında uluslararası saygınlığa sahip akademisyen ve yöneticiler de katıldı. Panelde, doğalgazın dünü, bugünü ve geleceği hem global hem de yerel perspektiften tartışıldı.

Boğaziçi Üniversitesi, enerji politikaları bağlamında önemini yıldan yıla arttıran doğalgazı, alanında yetkin yönetici ve akademisyenlerin katılımıyla tartıştı. Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EPAM) tarafından düzenlenen “The Gas Age: Global and Local Prospects” isimli panelde doğalgaz, küresel ve yerel anlamda geçmişi, bugünü ve geleceği bağlamında tartışmaya açıldı.

Panelin açılış konuşmasını Boğaziçi Üniversitesi EPAM direktörü Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu yaptı. Kumbaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nin paneli düzenlemekten onur duyduğunu belirterek katılımcılara teşekkür etmesinin ardından, özellikle Türkiye, Doğu Avrupa ve Balkanlarda gerçekleşmekte olan doğalgaz projelerine değindi. Doğalgazın yükselen bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Kumbaroğlu, panelin doğal gazın bölgesel ve küresel olarak daha sık tartışılmaya başlandığı bir dönemde gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Paneldeki iki sunudan ilkini ise Rice Üniversitesi Ekonomi Profesörü Peter R. Hartley yaptı. Geçmişte Boğaziçi Üniversitesi’nden enerji politikaları alanında çok yetkin öğrencilerle Dünyada doğalgaz ticaretine dair veriler paylaşan ve bugün ile geleceğe dair öngörülerde bulunan Hartley, sıvı doğalgaza yönelik talep artışının global bir trend olduğunun altını çizdi. Kömürün doğalgazdan daha ucuz bir alternatif olması sebebiyle halen kullanımda olduğunu, ancak doğalgazın kömüre yönelik birçok üstünlüğü olduğunu aktaran Hartley, özellikle doğalgazın doğayı kömüre oranla çok daha az kirlettiğini vurguladı.

Hartley’in ardından söz alan Güney Akım Teknik Müdür Yardımcısı Albert Haak ise konuşmasını TürkAkım (TurkStream) üzerine yaptı. Rusya’daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı oluşturmayı hedefleyen TürkAkım’ın tarihsel gelişimini, teknik özelliklerini ve amaçlarını paylaşan Haak, TürkAkım’ın bölgedeki doğalgaz ticaret hacmine olası etkisine dair veriler de paylaştı.

Haber ve fotoğraflar: Kurumsal İletişim Ofisi