Dünyaca ünlü fotoğrafçı Reza Deghati iklim için Boğaziçi’ndeydi

Boğaziçi Üniversitesi, “National Geographic on Campus!” başlıklı etkinlik serisi kapsamında dünya çapında ünlü fotoğrafçı Reza Deghati’yi ağırladı. Boğaziçi Üniversitesi Yenilikçi Tarım İşletmeleri Platformu ve National Geographic işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte iklim değişikliğinin gıda güvenliği ve yoksulluk üzerindeki etkileri ve sürdürülebilirlik tartışıldı.

“İklim Değişikliği ve Dünyamız” başlıklı konferansta dünya çapında ünlü olan National Geographic fotoğrafçısı Reza Deghati ile Boğaziçi Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevliliği yapan ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde çalışmaları devam eden iklim değişikliği uzmanı Doç Dr. Barış Karapınar iklim değişikliğinin etkileri üzerine konuştular.

Yoğun ilgi gören konferansın açılışını Boğaziçi Üniversitesi Yenilikçi Tarım İşletmeleri Platformu’ndan Doç. Dr. Aslı Deniz Helvacıoğlu yaptı. Ardından National Geographic adına Fox TV Operasyon Müdürü Onur Kumbaracıoğlu açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Bu yılın National Geographic dergisinin 130. yılı olduğunu ve 130 yıldır merak etmekten, aramaktan ve keşfetmekten vazgeçmeyen bir görüşe sahip olduklarını belirtti. Ekosistemi korumak için Nat Geo olarak yatırımlar yaptıklarından bahseden Kumbaracıoğlu iklim konusunun hiçbir şekilde göz ardı edilmemesi gerektiğini ekledi.

“Gelecek yenilenebilir enerjide”

Konferansın ilk bölümünde Doç. Dr. Barış Karapınar iklim değişikliğinin gıda güvenliği ve biyoçeşitliliğe etkileri ile sürdürülebilirlik konularını anlattı. İklim değişikliğinin atmosferdeki düzeni değiştirdiğine dikkat çeken Karapınar, bunun sonucu olarak biyoçeşitliliğin %30 - %40 oranında azaldığını belirtti. Uzman iklim bilimci karbon emisyonunun etkilerinin 1000 yıl boyunca sürdüğünü ve bu etkilerden dolayı tarımsal üretimdeki verimliliğin gittikçe azaldığını vurguladı. İklim değişikliğinin çok ciddi sonuçlara yol açabileceğine değinen Karapınar, kuraklık sonucu insanların göç etmek zorunda kalabildiklerini ve bu yüzden savaşlar çıkabildiğini aktardı. Barış Karapınar iyi haberlerin de olduğunu belirterek yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımın her geçen gün arttığını söyledi. “Gelecek yenilenebilir enerjide ve meslekler de buna göre şekilleniyor” diyen Karapınar, yerini ünlü fotoğrafçı ve yazar Reza Deghati’ye bıraktı.

“Yarattığımız sorunları çözecek olanlar yine biziz”

Newsweek, Time ve Life gibi dünyanın önde gelen yayınlarında çalışan National Geographic fotoğrafçısı ve yazar Reza Deghati “In the Eye of the Storm” başlıklı bir gösterim gerçekleştirerek dünyanın çeşitli yerlerinde çektiği fotoğrafları ve hikâyeleri anlattı. İnsanlar olarak eziyetleri ve acıları bizlerin yarattığını söyleyen Deghati, fotoğrafçılığı insanlık için kullandığını aktardı. “Birbirimizi, doğayı, insanlığı ve aşkın kendisini sevmemiz gerekiyor” diyen ünlü fotoğrafçı, kültürün insanların içindeki güzelliği gösterdiğini vurguladı.

Dünyadaki yoksulluğa ve acılara dikkat çeken Reza Deghati, en çok acı çekenlerin çocuklar olduğunu söyledi. Deghati, “Bir fotoğrafı çekmek, bir hikâyeye tanıklık etmek için konfor alanını terk edip acı çekenlerle birlikte olmak, onlarla birlikte yaşamak gerekiyor” dedi. Afganistan’daki ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki tanıklıklarından bahseden Nat Geo foto muhabiri, savaş bölgelerinde yaşanan açlıktan, yoksulluktan ve eşitsizlikten örnekler verdi. “İklim değişikliğinin yarattığı sorunlar tüm insanlığı etkiliyor ve bu sorunları çözecek olan yine insanlığın kendisi. Tüm insanlık olarak tek bir kökten geliyoruz” diyen Deghati, eğitimin bu konuda çok önemli olduğunu vurguladı. Konuşmasını sonlandırırken sanatın ve sevginin insanlığı çözüme götüreceğini belirtti.

Reza Deghati

1952 yılında Tebriz’de doğan İranlı fotoğrafçı Newsweek, Time ve Life gibi ünlü dergiler için çeşitli çalışmalar yaptı. Otuz yılı aşkındır National Geographic dergisi için çalışan Deghati, National Geographic için 1994’te “Turkey Struggles for Balance” (“Türkiye dengeye gelmek için çabalıyor”) başlıklı bir röportaj hazırladı; 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini de fotoğrafladı. Yüzden fazla ülkede fotoğraf çeken Reza Deghati fotoğraflarıyla savaşa, kaosa ve yıkıma tanıklık etti.  Fotoğraflarını, insan hikâyeleriyle birleştiren Deghati’ye, 2005’te Fransa’nın en yüksek sivil nişanı olan Légion d’honneur verildi.

Haber: Serdar Yetkin / Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan