Dünyanın en gelişmiş yapay zekâ programlarından Watson Boğaziçi’ndeydi!

Biyoenformatik, doğal dil ve konuşma işleme konularında yurt içi ve yurt dışından birçok uzmanın katılımıyla düzenlenen ve 2 Temmuz itibariyle başlayan Boğaz’da Yapay Öğrenme İsmail Arı Yaz Okulu 2018 tüm hızıyla sürüyor. Yaz Okulu’nda en büyük ilgiyi IBM tarafından geliştirilen robot Watson topladı.

İlki 2016 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde 230 kişinin katılımı ile bilgisayarla görme ve derin öğrenme teması üzerine, ikincisi ise 2017 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde robotik ve yapay öğrenme odaklı olarak “Bozkırda Yapay Öğrenme Yaz Okulu 2017” adıyla yapılan etkinlik; bu yıl biyoenformatik, doğal dil ve konuşma işleme konularında Boğaziçi Üniversitesi ve Bilim Akademisi işbirliğiyle Boğaz’da Yapay Öğrenme İsmail Arı Yaz Okulu adıyla düzenleniyor. Bu yılın teması olarak belirlenen alanlarda araştırma yapmak için gerekli olan temel bilgileri tazelemek, son araştırma ve gelişmeler hakkında bilgilendirme yapmak, tez ve proje konularını tartışmak, endüstri ile lisansüstünü bir araya getirmek, tez öğrencileri ile alanın uzmanları arasında etkileşimi sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlik, Prof. Dr. Ayşın Ertüzün’ün açılış konuşmasıyla 2 Temmuz’da başladı.

Taylan Cemgil’in Yapay Öğrenmenin Temelleri başlıklı konuşmasıyla devam eden etkinliğin ilk günü Eğitim Günü adıyla gerçekleştirildi ve Mehmet Gönen’in Yaşam Bilimleri için Yapay Öğrenme, Deniz Yüret’in Derin Öğrenmeye Giriş ile Murat Saraçlar’ın Konuşma Tanıma için Yapay Öğrenme başlıklı konuşmalarına yer verildi.

Ses ve Konuşma İşleme Günü olarak belirlenen ikinci güne ise Michael Picheny’nin Speech Recognition: What’s Left? isimli konuşmasıyla başlanan etkinlikte konuşmacı olarak ayrıca Ebru Arısoy, Hakan Erdoğan ve Engin Erzin gibi uzmanlar yer aldı.

Etkinlikte IBM Watson Nesnelerin İnterneti projesi kapsamında sigorta işlemlerine yönelik geliştirilen ve yüz ifadelerini tanıyabilme, hareketli nesneleri takip edebilme gibi özellikleri bulunan robot ise  Türkiye’de ilk kez bir üniversite etkinliğine katılarak kamuoyu karşısına çıktı. Robot, sigorta sektörüne dair merak edilen sorulara çeşitli cevaplar verdi; izleyicileri sektör ve verilen hizmetler hakkında bilgilendirdi.

IBM tarafından geliştirilen ve doğal dilde sorulan sorulara cevap vermek için tasarlanan bir yapay zekâ programı olan Watson hali hazırda yeni ilaçların yapımında, hasta randevularında, onkoloji ve genom araştırmalarında kullanılıyor. Bir süre önce ABD North Carolina Üniversitesi’nde kanser üzerine yapılan bir araştırmada Watson, uzman doktorlarla aynı sonuca işaret etmekle kalmayıp vakaların yüzde 30’unda uzmanların vardığı sonuçların üzerine başka yorumlar da eklemişti.

Boğaz’da Yapay Öğrenme İsmail Arı Yaz Okulu kapsamında Biyoenformatik Günü ve Doğal Dil İşleme Günü olarak duyurulan 4 ve 5 Temmuz’da bu alanlarda dünyada güncel olarak sürdürülen araştırmalardan, bu alanlardaki gelecek projeksiyonlarına değin birçok konu uzman konuşmacılar tarafından dinleyicilere aktarılacak. Kemal Oflazer’in 5 Temmuz saat 17.00’de başlayacak Bilgisayar Aracılığıyla Çeviri başlıklı konuşmasıyla etkinlik sona erecek.

Haber: Oktay Güney /Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 03 Temmuz 2018