Dünyayı kurtaran adamlar Boğaziçi Chronicles’ta…

Boğaziçi Üniversitesi’nin geleceğe yeni bir kültür-sanat birikimi aktarmayı amaçlayan uluslararası misafir programı Boğaziçi Chronicles’ın yeni konukları The Yes Men!

Sahte web siteleri hazırlayıp politikacılar veya büyük şirket temsilcileri kılığında toplantılara katılan, yaratıcı eylemleriyle kamuoyunu şaşırtmayı başaran The Yes Men, Jacques Servin ve Igor Vamos’dan veya projelerinde kullandıkları isimleriyle Andy Bichlbaum ve Mike Bonanno’dan oluşuyor. İkili 16-28 Şubat 2015 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nin konuğu olacak.

Şirketlerin veya kurumların temsilcileri olarak kendini tanıtıp, ‘kurbanlarının’ tutumlarının ya da politikalarının tam tersi olacak şekilde, çoğu zaman absürd açıklamalar yapıp ses getiren eylemlere imza atan ikili, Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Şubat’ta film gösteriminin ardından bir söyleşi gerçekleştirecek. The Yes Men, 26 Şubat tarihinde ise ironi ve mizahı kullanarak Türkiye’de yepyeni bir haber dili yaratan Zaytung’un kurucusu Hakan Bilginer ile ortak bir etkinliğe imza atacak. Etkinliğin moderatörlüğünü Ömer Madra üstleniyor.

Eylemlerinin çıkış noktasını ‘’Motivasyonumuz her zaman hem politika yapmak, hem eğlenmek oldu. Bu ikisinin birbirini dışladığını düşünmüyoruz ve baştan beri de bunun peşindeyiz. Zaten politik kısmı olmasa yaptıklarımız o kadar da komik olmaz, hatta gereksizleşir’’ diye anlatan The Yes Men, yaptıkları işi ‘’Kimlik Düzeltmesi’’ olarak tanımlıyor. Bugüne dek The Yes Men’in eleştirilerine ve eylemlerine konu olan kurum ve politik kimlikler arasında Dünya Ticaret Örgütü, George Bush, Heritage Foundation, Dow Chemical öne çıktı. İkili, sonuç getiren eylemlerinden birini şöyle anlatıyor: ‘’Bir defasında Amerikan Ticaret Odası’ndan bir yetkili kılığında beyanat vermiş, iklim değişikliği mevzuatına karşı tavrımızı değiştirdiğimizi, Kongre’de yasayı destekleyeceğimizi duyurmuştuk. Tabii anında bizi bu yüzden dava ettiler ama iki hafta sonra kamuoyundan ve kendi üyelerinden gelen baskı yüzünden gerçekten de tavırlarını değiştirmek zorunda kaldılar. Amerikan Ticaret Odası yasaya destek verdiğini açıkladı’’.

İş etkinlikleri, internet, televizyon ve sokaklarda gerçekleştirdikleri şok edici ve hicivli eylemlerini içeren ‘’The Yes Men’’ ve ‘’The Yes Men Fix the World’’ başlıklı filmlere de imza atan ikilinin ‘’The Yes Men are Revolting’’ isimli üçüncü filminin galası Toronto Film Festivali’nde gerçekleştirildi. Venedik Bienali ve ARS Electronica gibi önemli sanat etkinliklerine katılan The Yes Men, Creative Time tarafından verilen Leonore Annenberg Ödülleri’nde Sanat ve Toplumsal Değişim Ödülü dahil olmak üzere pek çok ödüle değer bulundu.

Dünya genelinde aktivist projelerin gelişimini destekleyen The Yes Lab’i kuran The Yes Men, bu yıl toplumsal hareketler için doğrudan eylem oluşturmak ve düzenlemek için kurulan Action Switchboard isimli online platformu hayata geçirdi.

The Yes Men / Boğaziçi Chronicles etkinlikleri

19 Şubat 2015

16:00 Film Gösterimi “The Yes Man Fix the World” (The Yes Men Dünyayı Kurtarıyor)

17:30 The Yes Men’den Andy Bichlbaum ile Söyleşi

Yer: Rektörlük Konferans Salonu, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampus

26 Şubat 2015

16:00 "Bir Direniş Yöntemi Olarak İktidarın Taklidi"

The Yes Men’den Mike Bonanno ve Zaytung’un kurucusu Hakan Bilginer buluşması

Moderatör : Ömer Madra

Yer: Albert Long Hall-BTS, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampus

Etkinliklerde simultane Türkçe tercüme yapılacaktır.

The Yes Men hakkında bilgi için:

www.theyesmen.org

www.actionswitchboard.net