“Empatiye dayalı ve düşünebilmenin hazzına vardıran bir akıl sporu”

Boğaziçi Üniversitesi Briç Kulübü ekipleri geçtiğimiz ay İstanbul, Marmara ve Türkiye genelinde yapılan briç turnuvalarından derecelerle döndü. Türkiye Briç Federasyonu’nun gençler için düzenlediği en köklü briç turnuvaları olan İstanbul Genç İkili ve Marmara Genç İkili yarışlarında finallere isimlerini yazdıran Boğaziçi Briç Kulübü’nün üyeleriyle turnuva başarıları, kulüp faaliyetleri ve briç hakkında konuştuk.

“Bir briç oyuncusu için istediği her zaman ve her yerde yarışabileceği bir turnuva organizasyonu var” diyen Boğaziçi Briç Kulübü dönem başkanı Ayşenur Ulusoy, Kasım ayında kulüp üyelerinin aldığı dereceleri anlattı:

“9 Kasım’da gerçekleşen İstanbul Genç İkili Briç Turnuvası İstanbul’daki üniversitelerden 100 öğrencinin katılımı ile gerçekleşmişti. Bu turnuvada Ali Bülent Keskinorak (Kimya Mühendisliği) ve Berke Kizi ( Elektrik-Elektronik Mühendisliği) U21 yani 21 yaş altı kategorisinde üçüncü oldular. Büşra Oktar (Matematik bölümü) da partneri ile birlikte kadınlar kategorisinde ikinci oldu. Daha sonra 20 Kasım’da Marmara Bölgesi’ndeki üniversitelerden 80 öğrencinin katılımı ile gerçekleşen Marmara Genç İkili Briç Turnuvasında katıldık. Ben ve partnerim Nefise Ökdem ( Okul Öncesi Öğretmenliği) kadınlar kategorisinde ikinci olduk. O yarışta yine Büşra Oktar ve partneri aynı kategoride üçüncü oldu. Ozan Akbudak ( Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi) ve partneri Murat Toygar ( Bilgisayar Mühendisliği) ise genel kategoride üçüncü oldular.

Son olarak da 26-27 Kasım’da Pendik’te 140 kişinin genç kategorisine ve 96 kişinin Trefl genç grubuna katılımıyla gerçekleşen Türkiye Genç İkili turnuvasında; A grubu finalinde Murt ve Ozan sekizinci, B Grubu finalinde Kemal Ünlü( Elektrik- Elektronik Mühendisliği) ve Muhammed Taha Sürmeli ( Bilgisayar Eğitimi) ve partneri ikinci ve aynı grupta Mustafa Berkan Örek( Endüstri Mühendisliği) ve partneri dördüncü oldular. “

Kulüp üyeleri ardı ardına getirdikleri başarılara rağmen kulübün öncelikli amacının müsabakalarda şampiyonluk kazanmak değil, olabildiğince fazla insana briçi sevdirebilmek olduğunu vurguladı. Kulüp üyelerinden Ozan Akbudak “Boğaziçi Briç Kulübü bir eğlence kulübü değil, eğitim kulübüdür. Oldukça yoğun geçen düzenli eğitimlerimiz var. Bu konuda hocalarımız Tezcan Şen ve Erdem Öztürk bize destek oluyorlar. Mutlaka keyif almanız gerekiyor, başka türlü bu yoğun tempoya ayak uydurabilmek pek mümkün değil.” diye konuştu.

Briç eğitimleri kulüp odasında her pazartesi Tezcan Şen eğitmenliğinde yapılıyor. Her yıl en temel bilgilerle başlayan eğitimler, sene boyunca ileri seviyelerde briç bilgisi edinmeyi sağlıyor. Briçte öğrenmenin sınırı olmadığını söyleyen Ayşenur, “Eğitimlerin yanı sıra kendi aramızda da sürekli yardımlaşıyoruz. Odamızı üç kulüple paylaştığımız için bir ikinci eğitim günümüz yok ama kendi aramızda iletişim kuruyor ve toplaşıyoruz. Haftada ortalama 3 gün toplanılıyor, hafta sonları ise genelde turnuvayla geçiyor.” dedi.

Briç bir oyun mu yoksa spor mu?

Kulüp üyeleri briç hakkında çok fazla önyargı olduğunu söylüyor. Kağıt destesiyle oynanmasının bu önyargılara neden olduğunu söyleyen Ozan “Aslında briç, satranç gibi zihinsel bir aktivite, bu nedenle de akıl oyunlarını seven ve biraz da spora ilgi duyan yani rekabeti seven insanlar genelde briçe de ilgi duyar.” diye konuştu.

Kâğıt destesiyle oynanması nedeniyle briç oyuncuları en çok da “briç bir oyun mu yoksa spor mu?” sorusuyla karşılaşıyorlarmış. Bu soruya Ayşenur şu şekilde yanıtladı:

“Briç satranç gibi bir beyin sporu, her spor gibi zayıf başlıyorsunuz ve pratik yaptıkça kendinizi geliştirebiliyorsunuz. Ayrıca spor federasyonuna bağlıyız. Bu açılardan briç sporun tanımlarına uyuyor. Briç benim için empati anlamına geliyor. İkili oynandığı için beraber düşünmek ve aynı şeyi düşünmek durumundasınız. Üstelik kendi partnerinizle aynı şeyi düşünmek yetmiyor, rakip takımın ne düşündüğüne de dikkat etmeniz gerekiyor. Empatiye dayalı ve düşünebilmenin hazzına vardıran bir akıl sporu diyebiliriz.”

Kulüp üyelerinin söylediklerine göre Boğaziçi Briç Kulübü’nün ne kadar eski olduğu genelde bilinmiyormuş. Oysa ki 1970’lerde kurulan kulübün ilk üyelerinden Nafiz Zorlu şimdiki Türkiye Briç Federasyonu başkanlığını yürütüyor. Kısa bir pasifleşme döneminin ardından 2013’te tekrar canlanan Boğaziçi Briç Kulübü, müsabakalarda getirdiği başarılarla her dönem daha fazla ilgi görüyor. Kulübün bu seneki üye sayısı ise yüzü aşmış.

“Aslında son dönemlerde briçe Türkiye genelinde de bir ilgi artışı var. Bunun bir sebebin de turnuvalardaki artış olduğu söylenebilir. Her seviyeden oyuncunun karşılaşabileceği turnuvalar var artık.” diye konuşan Ozan, kendisinin başladığı dönemde ileri seviyeden kişilerle karşılaşmalara katıldığını bu nedenle motivasyonunun bir dönem düştüğünü söylüyor. Şu an federasyonun düzenlediği turnuvalarda ya da özel briç turnuvalarında başlangıç seviyesindeki oyuncular denkleriyle yarışıp başarılar kazanabiliyor ve bu başarılar da briçte ilerlemek için motivasyon sağlıyor.

“Sanılandan çok daha geniş bir camiası var. “

Kulüp üyeleri briç dünyasının önemli bir sosyalleşme alanı da sağladığını vurguluyor. Ayşenur “Turnuvalarda Türkiye’nin farklı coğrafyalarından bir sürü insan tanıyoruz. Briçin düşündüğünüzden daha geniş bir camiası var.” diyerek kendi aralarında da bir aile gibi olduklarını belirtti.

Kulübün gelecek programında eğitimlerin devamı, turnuvalara katılım dışında bir de okul içerisinde öğretim görevlilerinden öğrencilere okuldaki herkesin katılımına açık olacak bir briç turnuvası düzenleme planı var.

Boğaziçi Briç Kulübü, zihin sporlarına meraklı herkesi kendi ailelerine dahil etmek için üyelik alımlarını senenin her döneminde açık bırakıyor. Eğitim süreci konusundaki eksiklikleri de kendi içlerindeki dayanışmayla çözebileceklerini söylüyorlar.

Haber: Gökçe Büyükbayrak / Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 02 Ocak 2017