"Erasmus'tan Erasmus (+) Plus'a: 30 Yılın Hikâyesi"

Yükseköğretim Kurulu, AB Bakanlığı, Türkiye Avrupa Birliği Delagasyonu ve TC Ulusal Ajans tarafından, yurt dışı öğrenci değişim programı olan Erasmus'un 30. Yılı kutlamaları nedeniyle "Erasmus'tan Erasmus (+) Plus'a: 30 Yılın Hikâyesi" programı gerçekleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ni temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naz Zeynep Atay, Erasmus Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe ve Berlin Humboldt Üniversitesi’nden Erasmus öğrenci değişim programıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne gelen ve Tarih Bölümü’nde okumakta olan öğrenci Paula Michalski’nin de yer aldıkları programa Büyükelçiler, Başkonsoloslar, Rektörler, Konsoloslukların eğitim müşavirleri ve Erasmus programından yararlanmış öğrenciler katıldı.

24 Mayıs’ta gerçekleştirilen programın açılış konuşmalarını, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A Yekta Saraç, Ulusal Ajans-Türkiye Direktörü Mesut Kamiloğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Vekili Büyükelçi Selim Yenel yaptılar.

Türkiye uluslararası öğrenci sayısı en hızlı artan ülke

Uluslararası öğrencilerin sayısının, her geçen yıl daha da arttığını dile getiren Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye'nin, Avrupa yükseköğretim alanında, uluslararası öğrenci sayısı en hızlı artan ülke olduğunu söyledi. Türkiye'de 2017 yılında öğrenim gören yabancı öğrenci sayısının 110 bin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Saraç, doktora için Türkiye'ye gelen öğrenci sayısında da artış yaşandığını, bunun da nitelikli uluslararası öğrencilerin Türkiye'yi tercih etmeye başladığının bir ifadesi olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Saraç, en fazla öğrenci gönderen ülkeler arasında Azerbaycan, Suriye, Türkmenistan, Irak, Kırgızistan, İran, Afganistan, Yunanistan, Kazakistan, Libya'nın yer aldığını belirtti.

 Ulusal Ajans-Türkiye Direktörü Mesut Kamiloğlu ise konuşmasında "Erasmus+" programı hakkında bilgi verdi. Kamiloğlu, Erasmus programı öğrencilerinin diğer öğrencilere nazaran daha rahat iş sahibi olduklarını dile getirdi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise konuşmasında Erasmus programının fırsatlar sunduğu ve dayanışmayı sağladığını vurguladı. Berger, Erasmus+ programının Avrupa toplumlarında asla bozulmayacak zincir bir halka oluşturduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Vekili Büyükelçi Selim Yenel ise, Erasmus+ programının binlerce öğrencinin birbirini tanıması için olanak sağladığına dikkat çekti. Selim Yenel, Erasmus+ programının birbirini anlamak ve "anlatmak" için güzel bir program olduğunu söyleyerek, sözlerini bu toplantılardan daha fazla yapılması gerektiğinin altını çizerek sonlandırdı.