Facebook tacize karşı yeni önlemler alıyor

Facebook-CİTÖK ortak etkinliğinde sosyal medyada güvenli iletişim tartışıldı. Facebook Küresel Güvenlik Politikaları Müdürü Julie de Bailliencourt ve Facebook Kamu Politikaları Türkiye Müdürü Nilay Erdem’in katılımıyla 26 Nisan tarihinde gerçekleşen etkinlikte Facebook'ta güvenli iletişim, sosyal medyada ısrarlı takip, (cinsel) taciz, (cinsiyetçi) hakaret gibi davranışlar, dijital şiddeti engellemek için Facebook’un aldığı önlemler konuşuldu.

Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK) ve Facebook ortaklığıyla gerçekleştirilen “Sosyal Medyada Güvenli İletişim” başlıklı etkinliğin açılışını CİTÖK üyeleri ve etkinliğin organizasyonunu sağlayan Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İlke Ercan ve komisyon koordinatörü Cemre Baytok yaptı.

CİTÖK’e gelen başvuruların çoğunluğunun sosyal medyada yaşanan olaylar olduğunu söyleyen Cemre Baytok, bunların sosyal medya üzerinden anonim olma gücünden kaynaklandığını belirtti. Baytok “Psikolojik şiddetin farklı boyutlarıyla karşı karşıya kalıyoruz ve internet araçlarının şiddet aracı olarak kullanıldığına sık sık şahitlik ediyoruz” dedi.

Facebook Küresel Güvenlik Politikaları Müdürü Julie de Bailliencourt etkinlikte kendisine sorulan soruları yanıtladı ve Facebook’un dijital şiddete karşı aldığı önlemlerden, ne tür geliştirmeler yapmak istediklerinden bahsetti. Facebook çalışanları olarak zaman zaman hatalar yapabildiklerini ileten Bailliencourt, taciz ve nefret içeren gönderilere karşı mümkün olduğunca çabuk bir şekilde müdahale etmeye çalıştıklarını belirtti.

Yakın zamanda kullanıcı verilerinin Cambridge Analytica şirketi tarafından Donald Trump’ın ABD seçimlerini kazanması için kullanıldığı iddiası ve benzeri güvenlik sorunlarıyla karşılaşan Facebook şirketi hata yaptığını kabul ediyor. Facebook Küresel Güvenlik Politikaları Müdürü Julie de Bailliencourt bu bilgilerin korunması için çok ciddi önlemler alınmaya başlandığını vurguladı. Yaşanan olaylardan sonra kişisel verilerin korunması, nefret söylemi ile özgür söylem arasındaki fark, taciz ve zorbalık gibi konulara daha fazla dikkat edeceklerini bildiren Facebook yetkilisi, şirket olarak her zaman daha iyiye gitmeyi hedeflediklerini belirtti.

Önümüzdeki dönemde Facebook içinde güvenlik politikaları, taciz ve nefret söylemleri üzerine büyük değişiklikler olacak. Bu tür söylemlere karşı yeni politikalar geliştiriliyor. Örneğin yakın zamanda “Messenger” uygulaması için yeni bir ‘susturma’ özelliği ekleyeceklerini söyleyen Facebook Güvenlik Politikaları Müdürü, bu özellik sayesinde kişilerin karşılarındakilerden gizli bir şekilde onları susturabileceğini ve böylelikle engellendiğini bilmeyen kişiler tarafından bu konuda rahatsız edilmeyeceklerini belirtti. Facebook için ise süper blok özelliği geliyor. Bu özellik sayesinde engellenen kullanıcı farklı bir hesap açsa dahi engelli olarak kalıyor.

“İnsanlardan topladığımız verilerle insanları ve özellikle kadınları tacize karşı korumayı amaçlıyoruz” diyen Bailliencourt, “Taciz ve nefret söylemlerini, Facebook’ta olmaması gerektiğini düşündüğünüz zararlı içerikleri her zaman için raporlayın’’ önerisinde bulundu. Bütün bu raporların ciddi bir şekilde incelenip değerlendirildiğini aktardı. Türkiye’den çok fazla rapor aldıklarını söyleyen Facebook yetkilisi, ancak bu raporlamaların çoğunun taciz ve nefret söylemlerine yönelik olmadığına ve söz konusu mekanizmanın Türkiye’deki kullanıcılar tarafından yeterince etkin kullanılmadığına dikkat çekti.

Haber ve fotoğraflar: Serdar Yetkin/ Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 30 Nisan 2018