Fikri Mülkiyet Haklarının ‘Pulitzer’i Boğaziçi Üniversitesi’nde sahibini bulacak

Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ve 2010’dan bu yana her yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilmekte olan “Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Uluslararası Konferansı’’ 4-5 Ekim 2018 tarihlerinde yer alacak. Konferans kapsamında Fikri Mülkiyet Hakları alanında Türkiye’de önemli çalışmalara imza atmış olan Sertaç Köksaldı’nın anısını yaşatmak üzere bu yıldan başlayarak verilecek olan “Sertaç Köksaldı Fikri Mülkiyet Hakları Başarı Ödülü” ise 4 Ekim tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde yer alacak konferansın açılışında sunulacak.

Fikri mülkiyet hakkında farkındalık yaratmak ve sahiplenilen fikri mülkiyet ilkeleri çerçevesinde akademi ve yeni oluşan teknoloji transfer ekosistemine katkıda bulunmayı amaçlayan ‘Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Uluslararası Konferansı’, Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde, Koç Üniversitesi, ODTÜ ve Özyeğin Üniversitesi iş birliği ile sekizinci kez düzenleniyor.

Yaratıcılık ve buluşçuluğu geliştirmek ve teşvik etmenin yanı sıra, fikri mülkiyet haklarının korunması ve fikri mülkiyet varlıklarının ticarileştirilmesi için önemli bir platform oluşturan Konferans 4-5 Ekim tarihleri arasında, “Başarı Öyküleri: Üniversitelerin Sahip ve/veya Ortak Oldukları Teknoloji Yatırım Fonları” ‘temasıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde yer alacak.

Konferansın önemli ayaklarından birini Fikri Mülkiyet Hakları alanında örnek çalışmalar sergilemiş olan Sertaç Köksaldı’nın anısını yaşatmayı amaçlayan “Sertaç Köksaldı Fikri Mülkiyet Hakları Başarı Ödülü (SKBÖ)” oluşturuyor.

18 Ocak 2018 tarihinde, zamansız kaybettiğimiz Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu (’91) Sertaç Köksaldı, Fikri Mülkiyet Hakları alanında Türkiye’de öncü çalışmalara imza atmıştı.

Köksaldı, Arçelik A.Ş.’deki fikri mülkiyet hakları birimi yöneticiliği dönemindeki çalışmaları sonucunda Arçelik’i 1000 den fazla patenti olan öncü bir şirkete dönüştürdü. Köksaldı’nın hamleleri sayesinde Arçelik, Fikri Haklar Yöneticiliği olan ilk şirket ve Sertaç Köksaldı ise Fikri Haklar Yöneticisi olan ilk mühendis olarak Türkiye fikri haklar tarihinde yerini aldı.

Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği (AIPPI Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde de bulunan Sertaç Köksaldı, profesyonel kariyerine devam ederken aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi’nde Hukuk bölümünü bitirmiş ve fikri mülkiyet alanındaki çalışmalarını hukuk disiplininin birikimiyle derinleştirmişti. Avrupa Patent Ofisi vekilliği, Deriş Patent ve Marka Acentalığı ortaklığı gibi görevler de alan Sertaç Köksaldı’nın anısını yaşatan “Sertaç Köksaldı Fikri Mülkiyet Hakları Başarı Ödülü’’ jürisi  aralarında Ankara Patent Bürosu Ltd. Şti. , Arçelik A.Ş., Deriş Avukatlık Ortaklığı, Uluslararası Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği ( AIPPI TR), Teknoloji ve Lisans Yöneticileri Derneği (LES Türkiye), Koç Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, BUMED Business Angels (BUBA), Patent & Marka Vekilleri Derneği (PEM), Yalçıner Patent Ve Danışmanlık Ltd. Şti.’nin yer aldığı Fikri Mülkiyet Hakları ekosisteminden paydaşlardan oluşuyor.

‘’Fikri mülkiyet hakları alanında Türkiye’nin Pulitzer Ödülü’’

Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) yöneticilerinden Murat Akman, fikri mülkiyetin eserlerin telif hakkından tasarımına, coğrafi işaretlerden patente çok geniş bir yelpazeyi kapsadığını vurguladı. Akman, Türkiye’de fikri mülkiyet hakları alanının kurucu isimlerinden biri olan Sertaç Köksaldı anısına verilen bu ödülün fikri mülkiyet alanında ‘’Türkiye’nin Pulitzer’i’’ sayılabilecek bir platform olmasını hedeflediklerini ve Sertaç Köksaldı’nın adını yaşatmak istediklerini belirtti.

“Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Uluslararası Konferansı’’ hakkında detaylı bilgi ve konferans programı için ziyaret ediniz:

Tarih: 01 Ekim 2018