Finansal Okuryazarlık Zirvesi’nde profesyoneller buluştu

Finansal Okuryazarlık Zirvesi Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) tarafından Albert Long Hall’de düzenlendi. Türkiye’de finansal okuryazarlığın önemine dikkat çekmek amacıyla yapılan zirvede önde gelen iktisatçı ile profesyoneller bir araya geldi.
DHA

Serkan Karakoyun

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ile Çin merkezli sosyal medya uygulaması olan Tiktok iş birliğiyle 30 Kasım’da gerçekleşen zirvede bireysel yatırımcının finansal okuryazarlık alanında bilinçlenmesini amaçlayan oturumlarda Türkiye ekonomisi, politikalar, düzenlemeler ve finansal kuruluşlar açısından sosyal medyanın önemi ele alındı.

“BİRİKİMİ KORUMAK İÇİN FİNANSAL OKURYAZAR OLMAK GEREKİYOR”

Etkinliğin açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Önder bireysel olarak birikimleri korumak ve tasarruf etmek için belli bir oranda finansal okuryazarlığa sahip olunması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Genelde bazı göstergeleri okuyabilmek gerekiyor ki birikimimizi koruyabilelim. Eğer okuyamazsak mevcut birikimimizi dahi koruyamayabiliriz. Son yıllardaki ekonomik gelişmeler göz önüne aldığımızda bu konu daha da anlaşılır bir hale gelse de finansal okuryazarlık dendiğinde akıllara sadece borsa gelebiliyor. Ancak finansal okuryazarlık bununla sınırlı değil. Bunun için merkez bankası faiz kararlarını bilmek, para ve mali politikalardan kısmen de olsa anlamak gerekiyor. Bununla birlikte yatırımlarımızı yaparken çok çabuk karar verebiliyoruz, geleneksel olarak yatırım yapma eğilimindeyiz. Ne yapıyoruz? Komşu bir şey yaptıysa çevresindeki beş kişi aynı işe giriyor. Bunun ardından beşinin birden iflas ettiğine çok şahit oldum. Dolayısıyla bu tür hızlı kararlar almadan önce bilgi ve birikimle hareket etmekte fayda var.”

“FARKINDALIĞIN ARTMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

TikTok Orta Doğu, Afrika, Türkiye (MENAT) Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen de, “Salgından sonra dünya genelinde ekonomik daralmalar yaşandı. Bu da insanları finansal bilgileri edinme ve pekiştirme konusunda çeşitli arayışlara itti. Biz de bu alanda sorumluluk hissettik. Çünkü ciddi oranda kullanıcımız var. Her ay 1 milyardan fazla insan TikTok’a geliyor. Türkiye’de ise milyonlarca kullanıcımız bulunuyor. Finansal okuryazarlık alanında Boğaziçi Üniversitesi ile iş birliği yaparak insanların bu alandaki farkındalığını artırmak ve bilinçlendirmeyi amaçladık. Zirvede 6 ekonomi uzmanı düzenlenen oturumlarda katılımcılarla bir araya gelip, bu alanda bilgi verecek. Eğlence platformu olmamızın yanı sıra öğrenme kısmını da önemsiyoruz. Kullanıcılar eğlenirken öğrensin de istiyoruz. Umarım insanların finansal okuryazarlık konusunda bilinçlendirmesine bir nebze de olsa katkı sunarız. 10 günde ‘finans öğreniyorum’ etiketi altında 90 milyondan fazla görüntülenmeye ulaştık. Bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi ile yaptığımız bu iş birliğini ayrıca önemsiyoruz” diye konuştu.

“BİREYSEL YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRMEK AÇISINDAN ÖNEMLİ PROGRAM”

"Bireysel Yatırımcı içi Finansal Okuryazarlığın Önemi" başlıklı ilk panelin moderatörü olan Boğaziçi Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Emre Doğru da “Finansal okuryazarlık özellikle ülkemizde bilgiye ve farkındalığa çok fazla ihtiyaç duyulan konuların başında geliyor. TikTok ve Boğaziçi Üniversitesi de bu konuda farkındalık yaratmak özellikle bireysel yatırımcıları bilgilendirmek açısından bu programı düzenledi. Hem ülke ekonomisine hem de vatandaşlara çok faydalı olacağını düşünüyorum. Hem bilgiyi artırmak için hem de finansal okuryazarlığı artırıp doğru yere yatırım yapmak, tasarruf etmek için programın çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Finansal Okuryazarlık Zirvesi'nin ilk paneli Boğaziçi Üniversitesi Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Emre Doğru moderatörlüğünde "Bireysel Yatırımcılar İçin Finansal Okuryazarlığın Önemi" başlığıyla yapıldı. Panelde İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, Borsa Analisti Tuncay Turşucu, Ekonomi Muhabiri Güzem Yılmaz Ertem ile Finansal Okuryazarlık Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Attila Köksal yer aldı.

Zirvenin ikinci paneli olan "Finansal Okuryazarlık Türk Ekonomisi Açısından Neden Önemli: Politikalar ve Düzenlemeler" ise Tiktok Orta Doğu, Afrika, Türkiye (MENAT) Kamu Politikaları Müdürü Emir Gelen moderatörlüğünde gerçekleşti.

Panelin konuşmacıları arasında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Metin Başbay, Türkiye Merkez Bankası (TCMB) Finansal Teknolojiler Genel Müdür Yardımcısı Ozan Deniz ile Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin yer aldı.