Gülçin Alpöge’nin kaleminden ilham verici bir yaşam öyküsü

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi, çocuk edebiyatının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Gülçin Alpöge, çocuklara yönelik yazdığı kitaplara bir yenisini daha ekledi. Alpöge’nin dünyaca ünlü piyanist, Boğaziçi Üniversitesi’nden fahri doktora sahibi İdil Biret’in çocukluk ve gençlik yıllarının öyküsünü anlattığı yeni kitabı sadece çocuklar için değil yetişkinler için de ilham verici bir okuma sunuyor…

“İki yaşında, dinlediği orkestra eserlerinin melodisini piyanoda tek parmakla çıkarabiliyordu İdil. Dört yaşına geldiğinde, Bach’ın bazı eserlerini çalmaya başlamıştı bile. Duyduğu her sesi nota olarak ifade edebiliyordu. “İdil Yasası” olarak da anılan “Harika Çocuklar Yasası”, o yedi yaşındayken çıkarıldı. Sekiz yaşında, ilk radyo konserini verdi… İdil Biret, bugün dünyanın en geniş repertuvarlı piyanistlerinden kabul edilen, çocukluğun neşesini ve muzipliğini hâlâ gözlerinin parıltısında taşıyan bir dâhi.”

Çocuk ve genç okurun yakından tanıdığı bir isim olan ve eğitim konusundaki çalışmalarıyla da bilim dünyasına önemli katkılar yapan Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi hocalarından Gülçin Alpöge Can Çocuk Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan yeni kitabı İdil Biret: Dans Eden Parmaklar’da dünyaca ünlü piyanist İdil Biret’in büyüme yıllarını kaleme aldı.

Günümüze kadar 30 çocuk kitabı, kendi öykülerini okuduğu bir kasedi, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli dergilerde yayımlanmış öyküleri bulunan ve öykülerin yanı sıra masal ve halk hikâyelerini çocuklar için yeniden kaleme alan Alpöge, yeni kitabında İdil Biret’in çalışma azmine, müziğe duyduğu derin tutkuya ve mütevazı karakterine vurgu yapıyor; yalnız çocuk okurlar için değil, her yaştan okur için sarsıcı ve ilham verici bir öyküyü okurlarla buluşturuyor.

Prof. Dr. Gülçin Alpöge İstanbul’da doğdu. İstanbul Amerikan Kız Koleji’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi’nde başladığı yüksek öğrenimini New York Üniversitesi’nde sürdürdü. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. Alpöge iki değişik ülkede toplam 13 yıl anaokulu öğretmenliği ve müdireliği yaptı. 1980 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. 1983 yılında doktorluk, 1989’da doçentlik ve 2002’de profesörlük ünvanını aldı. Halen Boğaziçi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi’nde yarı zamanlı ders vermekte olan Alpöge’nin akademik kitapları ve makaleleri yanı sıra çocuk kitapları bulunuyor.

Tarih: 02 Temmuz 2018