Güney Kampüs’ün asırlık çamları koruma altında

Ocak başında İstanbul’da yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi kampüslerinde olumsuz hava şartlarından etkilenen ağaçlar için koruma ve bakım çalışmaları başlatıldı. Bu çerçevede Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Güney Kampüs’te kar yağışından zarar gören ağaçlar korumaya alındı.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nden uzmanların hazırladığı rapor ışığında Boğaziçi Üniversitesi kampüslerinde yoğun kardan zarar gören ağaçlar için gerekli bakım, onarım ve kurtarma çalışmaları yürütüldü. Çalışmaları yakından izleyen Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Atay da yürütülen çalışmaya destek verdiler.

Ocak ayı içinde İstanbul’da yaşanan olumsuz hava şartları ve kar yağışı nedeniyle Güney Meydan’daki Öğrenci Faaliyetleri Binası önündeki 80-100 yaşlarındaki fıstık çamı ağaçları yoğun kar yağışı nedeniyle zarar görmüştü. Zarar gören ağaçların çevresi güvenlik riski nedeniyle çevrildi. Çamların devrilmelerini önlemek amacıyla ağaç gövdesine destek ve kar birikmesini engellemek için ağaç dallarına budama yapıldı. Devrilen fıstık çamının ise kökünün hava almasını engellemek amacıyla kök kısmı toprakla kapatıldı ve ağaç kütüğüyle gövdesine destek sağlandı.

Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Şahin Öztürk, kampüste hasar görmüş ağaçların bakımı için İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nden uzmanlarla işbirliği yapıldığını belirtti. Şahin, uzmanlarca hazırlanan raporlara göre devrilen ağacın yaşama şansının çok düşük (yüzde 10) olmakla birlikte ağacın korunması için tüm çabanın verileceğini sözlerine ekledi.

Boğaziçi Üniversitesi Arazi Değerlendirme Şubesi Müdürü Galip Koçhan ise Öğrenci Faaliyetleri Binası önündeki dört fıstık çamının kütüklerle desteklendiğini ve bu sayede ağaçların kökünün oynayıp daha fazla zarar görme riskinin engellendiğini aktardı. Raporlara göre devrilme esnasında taşıyıcı ve besleyici köklerin zarar gördüğünü aktaran ve bu nedenle ağacın kaldırılıp dikilmesi seçeneğini tercih etmediklerini söyleyen Koçhan, Üniversite’nin en kalabalık bölgelerinden biri olan bu alanda olası risklere karşı gerekli güvenlik önlemlerinin alındığına da dikkat çekti.

Haber ve Fotoğraflar: Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 25 Ocak 2017