Humanities dersleri Ayasofya Müzesi’ne taşındı

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Humanities Dersleri Koordinatörlüğü’nün verdiği iki kitle dersi olan “HUM 101 ve 102: Cultural Encounters”derslerini her yıl temel bilimlerden mühendislik bölümleri öğrencilerine kadar çok sayıda öğrenci alıyor. Bu derslerden birinde dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer alan Ayasofya’nın inşası üzerine okunan bir metin sonrasında bu önemli eseri çok az öğrencinin görmüş olduğunu fark eden Humanities Dersleri Koordinatörü Dr. Leyla Kayhan Elbirlik, öğrencileri Ayasofya’ya götürebilmenin yollarını aramaya karar vermiş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ilki 4 Kasım’da düzenlenen Ayasofya gezileri başlamış. Geziler Kasım ve Aralık ayında devam edecek.

“HUM 101&102: Cultural Encounters” (Kültürel Karşılaşmalar) dersleri Boğaziçi Üniversitesi’nin bölüm ayırt etmeksizin tüm öğrencilere sunduğu en keyifli ve ufuk açıcı derslerden biri. Öğrencilere insanlık tarihinin ortak birikimi sonucunda ortaya çıkan temel metinlerin nasıl birbirleriyle iletişim halinde düşünülebileceğini gösteren dersler, Mezopotamya’dan başlayarak Antik Yunan, Roma, Bizans, İslam uygarlıkları ve Rönesans Avrupası dönemlerinde üretilmiş metinleri konu ediniyor. Temel metinlerle birlikte, söz konusu dönemlere ait sanat eserlerinin ve mimari yapıtların incelenmesi de dersin önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Ana kaynakları okurken mimari yapıtların da yerinde görülmesiyle bütünsel bir eğitim vermeyi amaçladıklarını belirten Dr. Leyla Kayhan Elbirlik, Ayasofya gezileri fikrinin nasıl ortaya çıktığını bizimle paylaştı: “Geçtiğimiz yıl Ayasofya’nın inşası üzerine bir metin okuyorduk ve öğrencilere kaç kişinin Ayasofya’yı gördüğünü sorduğumda sadece bir kişi elini kaldırdı. Bunun üzerine her dönem 540 kadar öğrenciye ders verdiğimiz Humanities dersleri kapsamında öğrencilerimizi en önemli kültür miraslarımızdan biri olan Ayasofya’ya götürmenin yollarını aramaya başladım. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın da desteğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte Ayasofya gezileri projesini böylece gerçekleştirdik.” İBB’nin ulaşım, müze girişi ve rehber sağlama konusunda destek verdiğini belirten Elbirlik, ilki 4 Kasım’da gerçekleştirilen gezilerin Kasım ve Aralık ayları boyunca dört ayrı geziyle devam edeceğini ifade etti.

Ayasofya gezilerinin gerçekleştirmesine destek veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Atakan Yılmaz da görüşlerini paylaştı: “İBB olarak şehrimizdeki üniversitelerle daha yakın bir bağ kurmayı hedefledik. Bu hedef doğrultusunda “Kampüsüm Beyaz Masa” birimi üzerinde üniversitelerle ortak çalışmalar yapmaktayız. Dr. Elbirlik’in 540 öğrencisiyle Ayasofya Müzesi’nde ders yapma talebine destek verebilmek amacıyla gezileri dört ayrı güne böldük. İBB olarak, öğrencileri otobüslerle Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nden alarak, Sultanahmet Meydanı’na ulaşımlarını, ücretsiz olarak müze girişlerini ve hocalarımızın orada ders verebilmelerini kolaylaştırmak amacıyla onlara eşlik edecek profesyonel tur rehberini sağlayan bir destek vermekten mutluluk duyuyoruz.”

İlk geziye 77 öğrencinin katıldığını aktaran Dr. Leyla Kayhan Elbirlik, katılan öğrencilerin çoğunun daha önce Ayasofya’yı görmüş olmalarına rağmen hiç bu kadar ilginç ve etkileyici bir şekilde gezmediklerini söylediklerini de paylaştı: “Gezide bize Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bizans sanat tarihi uzmanı Dr. Ivana Jevtic eşlik etti ve yapının tarihçesi, konumu ve mimari özellikleri hakkında kapsamlı bir ders verdi. Bundan sonraki gezileri de yine konunun uzmanı olan Dr. Buket Kitapçı Bayrı ve Dr. Siren Çelik liderliğinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz.” Katılan öğrencilerin de bu gezilerin devamını beklediklerini belirten Elbirlik, desteklerinden dolayı Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’a ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal’a teşekkürlerini iletti.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 09 Kasım 2018