İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı’nın kazananları belli oldu!

Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Siemens Healthineers işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı’nın kazananları 17 Mart tarihinde yapılan ödül töreniyle belli oldu. Proje sergisine ve ödül törenine Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Siemens Türkiye CEO’su Hüseyin Gelis ve Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü Şevket On da katıldı.

Sağlık teknolojilerine odaklanarak sağlık dünyasında inovasyonu teşvik eden İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı’na bu yıl 26 farklı üniversiteden 262 öğrenci katıldı. Siemens Healthineers Innovation Think Tank Kurucusu ve Global Direktörü Sultan Haider ve Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve IMLEAP Akademik Direktörü  Doç. Dr. Burak Acar tarafından verilen derslerin ardından, ekipler gözlem amacıyla Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Acıbadem Fulya Hastanesi’ni ziyaret etti. Böylece ekipler ameliyathane, laboratuvar, radyoloji, acil servis, hastane kaynakları gibi pek çok birimde yaptıkları gözlemler doğrultusunda yaratıcı çözümler üretmek üzere harekete geçti. Bu aşamadan sonra program, mentor desteğiyle devam etti. Her ekibe Siemens Healthineers Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi’nden birer mentor atandı. Böylece katılımcılar bir yandan mentorların uzmanlığından yararlanırken, diğer yandan da üniversite-endüstri iş birliğinin faydalarına doğrudan tanıklık etme imkânı buldular.

Finale kalmayı başaran 49 kişi sertifika almaya hak kazandı. Finalistlerin projeleri jüri tarafından değerlendirildikten sonra 17 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törende açıklandı. Birinciliği “Hasta Yönlendirme Sistemleri Projesi” alırken, “Hot Box Projesi” ikinci, “Temizlik-Takip Projesi” de üçüncü oldu. Programı birincilikle tamamlayan ekip, Eylül 2017’de Siemens Healthineers’ın Erlangen-Almanya’daki merkezinde düzenlenecek Innovation Research Lab Exhibition’a da katılmaya hak kazandı.

Yarışmada birinci olan ekip, projeleriyle hastaların hastanede aradıkları birimi bulma konusunda yaşadıkları zorlukları azaltmayı hedefliyor, bu sayede hem hastalar ve hasta yakınları hem de hastane çalışanları açısından zaman tasarrufu sağlanacak.

“Başarı sadece fikir üretmek değil, bu fikirleri uygulanabilir inovasyonlara dönüştürmektir.”

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı’nın akademi ile iş dünyası arasında başarılı bir iş birliği olduğunu vurguladı.“İki yıldır gerçekleştirdiğimiz İnovasyon Yönetimi ve Liderlik Sertifika Programı’nın kapanış töreninde sizlere seslenme fırsatı bulmaktan mutluluk duyuyorum.” diyen Özkan, “başarının, sadece fikir üretmek değil, bu fikirleri uygulanabilir inovasyonlara dönüştürmek” olduğunu vurguladı.”  Öğrencilik hayatında onlarca fikir ürettiğini fakat bunları hayata geçirecek fırsat bulamadığını söyleyen Özkan, programa katılan öğrencilerin fikirlerini hayata geçirme fırsatını sunan Siemens Healthineers’e, TTO’ya ve program kapsamında eğitim veren Sultan Haider ve Burak Acar’a teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın ardından kürsüye çıkan Siemens Türkiye CEO’su Hüseyin Gelis, programın Türkiye’de inovasyon açısından önemini vurguladıktan sonra emeği geçenlere teşekkür edip katılımcıları tebrik etti. “Latince ‘novitas’ sözcüğü sıra dışı yenilikler için kullanılıyor. Yani inovasyon için enerji ve cesaret gerekli. Yeniliği aramak için gereken enerji ise gençlerimizde var. ” diyen Gelis, “Siemens olarak biz de 161 yıldır Türkiye’de pek çok inovasyona imza atıyor, çeşitlilikten ve farklı kültürlerden beslenerek sizler gibi yeninin peşinde koşuyoruz. Yolumuz inovasyonda kesişiyor.” diye konuştu.

Innovation Think Tank ile İnovasyon Yönetimi

 

İlki geçtiğimiz yıl “İnovasyon Yönetimi Sertifika Programı” adıyla düzenlenen etkinlik, Siemens Healthineers’ın gençlere disiplinler-arası bir ortamda inovasyon yaratma imkanı sunma amacıyla kurduğu Innovation Think Tank (ITT) kapsamındaki en önemli projelerden biri. 2016’da yine Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ile işbirliği içinde gerçekleştirilen İnovasyon Yönetimi Sertifika Programı, Almanya'da gerçekleşen Innovation Research Lab 2016 ödül töreninde Siemens Healthineers Türkiye’ye “En İnovatif ITT (Innovation Think Tank) Ekibi” ödülünü kazandırmıştı.

Siemens Healthineers çatısı altında inovatif düşünceleri gerçekliğe dönüştüren ITT platformu, Siemens’in en genç uzmanlarından ve bugüne dek 200’den fazla patente imza atmış Sultan Haider tarafından kuruldu. Haider, halen 3200’den fazla üyesi bulunan ITT’nin başkanlığını da yürütüyor. ITT Almanya, Çin ve Hindistan’ın yanı sıra Türkiye’de de faaliyet gösteriyor.

İcat Fırsatı ve Sağlığın Geleceği gibi kamplar ve yarışmalar düzenleyerek gençleri inovasyonla buluşturan ITT, Türkiye’de de interdisipliner bir yaklaşımla inovatif düşünceleri gerçekliğe dönüştürüyor. Bu platformda öğrenciler, İstanbul Teknopark’taki Siemens Ar-Ge mühendislerinin görev yaptığı ITT’de bir araya gelerek disiplinler arası proje takımlarında mühendislik, ürün tasarımı, deney, hızlı prototip üretim, test gibi alanlarda çalışabiliyor.