İstanbul PPP Zirvesi’ne Boğaziçi’nden eğitim desteği

DEİK tarafından, Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ve Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Hazine Müsteşarlığı ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "İstanbul PPP Haftası" kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen eğitimlerin ardından bir zirve düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, zirvede yaptığı konuşmada, başarılı bir şekilde uygulandığında PPP’nin (kamu-özel sektör ortaklığı) ekonomik büyümeyi tetikleyerek, özel ve devlet sektörü arasındaki sınırları ortadan kaldırdığına dikkat çekti.

Kamunun yeni yatırımlarını özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilmesi seçeneğinin ön plana çıkarıldığı, Fas'tan Endonezya'ya, Avustralya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne 32 ülkeden temsilcilerin katıldığı "1. İstanbul PPP Haftası" kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen eğitim programı sonunda katılımcılara sertifikaları törenle sunuldu.  

5 Kasım 2015 tarihinde İstanbul Cevahir Kongre ve İş Merkezi’nde düzenlenen sertifika törenine katılımcı ülkelerden üst düzey ve karar alıcı bürokratlar yer aldı. Sertifikalar Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu tarafından takdim edildi.

Gülay Barbarosoğlu "1. İstanbul PPP Haftası" kapsamında yaptığı konuşmasına Boğaziçi Üniversitesi olarak Ekonomi Bakanlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile gerçekleştirilen işbirliğinden duyduğu memnuniyeti aktararak sözlerine başladı.

Türkiye dünyanın en büyük PPP pazarlarından biri

Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise akademi dünyası, özel sektör ve kamu temsilcilerinin bir araya geldiği bu platformda büyümeye yönelik en kilit konuların hedef alındığını söyledi. Barbarosoğlu, "PPP, başarılı bir şekilde uygulandığında ekonomik büyümeyi tetikleyerek, özel ve devlet sektörü arasındaki sınırları ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda ülkeler arası bir oluşum niteliği de bulunuyor. Bu nedenle PPP projelerinin altyapısının çok dinamik ve özel bir sinerji ile küresel seviyede planlanması gerekiyor" dedi.

Avrupa PPP Uzmanlık Merkezi raporlarına göre Türkiye'nin dünyanın en büyük PPP pazarlarından biri olduğunu aktaran Barbarosoğlu, Türkiye'nin PPP yatırımlarında başarılı bir performans gösterdiğini ifade etti.

Dünya Bankası’nın global altyapı yatırımları için 60-70 trilyon USD tutarında bir rakam öngördüğünü belirten Rektör Barbarosoğlu, bunun ağırlıklı olarak kamu bütçelerine bağlı, gelişmekte olan ülkeler için aynı zamanda önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Barbarosoğlu, Türk Hükümeti’nin bu sorunu 2008 yılında fark ederek sağlık alanında yaklaşık 50 milyar USD yatırım değerine sahip PPP odaklı bir politika uygulamaya başladığını belirtti.

 "1. İstanbul PPP Haftası" kapsamında eğitimlerin Boğaziçi Üniversitesi tarafından verilmiş olmasının pek çok açıdan önemli olduğunu söyleyen Gülay Barbarosoğlu, Türkiye’nin en iyilerinden oluşan 15 binden fazla öğrencisi, yenilikçi ve eleştirel düşünme odaklı 54 bini aşkın mezunu, daha iyi bir dünyaya dair ekolojik değerleriyle ve tüm bunları araştırma odaklı yaklaşımıyla bütünleştiren Boğaziçi Üniversitesi’nin PPP alanında araştırma ve çalışmalarını sürdürmekte olduğunu ifade etti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise konuşmasında kamu-özel ortaklığı (PPP) projelerinin uygulanacak ülkede istikrar ve iyi yönetişim olduğu takdirde başarıya ulaştığını belirterek, Türkiye'nin hem özel hem de finans sektörüne verdiği güvenle bu projeleri hayata geçirdiğini söyledi.

Zirve kapsamında Boğaziçi Üniversitesi, Dünya Bankası, IFC, IsDB uzmanları tarafından eğitim ve grup toplantılarının yanı sıra, sağlık, ulaştırma, kalkınma ve yerel yönetimlerde PPP'lerin tartışıldığı teknik toplantılar gerçekleştirildi.