"İstanbul'un gözü" usta foto muhabiri Ara Güler’i saygıyla uğurluyoruz

2014 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törende kendisine Fahri Doktora unvanı sunulan usta foto muhabiri Ara Güler, ‘’Bana İstanbul fotoğrafçısı diyorlar. Ama ben dünya vatandaşıyım. Dünyanın foto muhabiriyim’’ diyordu…

Bir yandan İstanbul'u Anadolu'ya, bir yandan da Anadolu insanının barış ve kardeşlik içindeki çok renkli ve çok sesli dokusunu tüm dünyaya tanıtarak Türkiye’nin fotoğrafçılık tarihinde yeri doldurulamaz bir imza bırakan Ara Güler, 17 Ekim 2018 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Usta foto muhabiri Ara Güler’e ‘’Teknik ve sanatsal niteliği yüksek başarılı fotoğraf çalışmaları, Türkiye'nin tarihini ve gündelik yaşamını tüm dünyaya tanıtmış olması’’ sebebiyle Boğaziçi Üniversitesi tarafından Temmuz 2014’te Albert Long Hall’de düzenlenen bir törenle fahri doktora unvanı sunulmuştu.

Ara Güler dört yıl önce törende yaptığı konuşmada ‘’Böyle bir yere gelip konuşma yapacağını hiç düşünmediğini’’ ifade etmiş ve "Şimdi de ne düşündüğüm belli değil. Aslında bunlar hoş, güzel şeylerdir. Hoşuma da gidiyor. Gerçi bu üçüncü doktoram ama bunlar bende birtakım dürtülere neden oluyor. Sizin için daha iyi bakacağım dünyaya, bundan sonra daha başka şeyler de ilave edeceğim" diye seslenmişti.

Ara Güler’e Fahri Doktora takdimi törenine katılarak bir konuşma yapan 2006 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ünlü yazar Orhan Pamuk ise ''Ara Güler'de 800 bin fotoğrafın bulunduğunu, bunların 50 binine baktığını, 1950'lerde İstanbul'un fark edilmeyen ruhunun en iyi biçimde Güler'in fotoğraflarında yakalandığını'' aktararak "Ara Güler'in arşivinde İstanbul fotoğrafları arasında çalışırken unuttuğum, bana güzel gelen, derin şeyi, tıpkı bir annenin yüzünü arar gibi ararım" ifadelerini kullanmıştı.

Yurtiçinde ve yurtdışındaki çalışmaları ile sadece Türkiye’de değil, uluslararası bir üne de sahip olan Ara Güler; toplumun, şehirleşmenin geçirdiği hızlı dönüşüm ve değişimlerin birey üzerindeki etkilerini duyarlılık ile belgeledi ve tüm dünyanın beğenisini kazandı. “Bana İstanbul fotoğrafçısı diyorlar. Ama ben dünya vatandaşıyım. Dünyanın foto muhabiriyim” diyen usta fotoğrafçı, İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti. Time-Life, Paris-Match, Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliğini yapan,  Paris Magnum Ajansı’nda çalışan Ara Güler, İngiltere’de yayımlanan “Photography Annual Antolojisi” tarafından dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri seçilmiş ve ASMP’ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edilmişti. Ara Güler, çok az fotoğrafçıya verilen “Master of Leica” unvanını 1962’de kazandı. 18 Ağustos 2018’de ustanın 90. doğum gününde İstanbul’da bir Ara Güler Müzesi açılmıştı. Ara Güler’in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya’da çeşitli müzelerde sergileniyor.

Tarih: 18 Ekim 2018